Οι φήμες και ο ρόλος του Κ. Καραμανλή

Οι φήμες και ο ρόλος του Κ. Καραμανλή

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά της συζήτησης που έχει στο επίκεντρό της τον πρώην πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή διεξάγεται η προεκλογική μάχη για την εκλογή του νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία. Στην αντίστροφη μέτρηση προς τις «γαλάζιες» κάλπες, με τη συμμετοχή στελεχών, αλλά και χωρίς αυτή (σ.σ. πρόσφατη παρέμβαση του κ. Β. Λεβέντη) βρίσκονται σε καθημερινή κυκλοφορία τα σενάρια σχετικά με τη θέση και τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού όχι μόνο στα νεοδημοκρατικά δρώμενα αλλά και στην ευρύτερη πολιτική σκηνή της χώρας.

Ο προβληματισμός αυτός είναι προφανές ότι συνδέεται με την εκτίμηση ότι ο κ. Καραμανλής διατηρεί ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς και είναι σε θέση να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στον χώρο και ενδεχομένως να διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο στο μέλλον.

Σιωπηλός

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής μπορεί να παραμένει σιωπηλός, αλλά στη συνείδηση των νεοδημοκρατών έχει εγγραφεί η στήριξή του προς τον κ. Βαγγ. Μεϊμαράκη στη μάχη για την ηγεσία στη Νέα Δημοκρατίας. Αλλωστε, ο κ. Μεϊμαράκης διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία ότι επί δικής του προεδρίας η Νέα Δημοκρατία θα επιστρέψει στις «καραμανλικές της ρίζες», ενώ σχεδόν όλα τα καραμανλικά στελέχη του κόμματος δίνουν ανοιχτά τον αγώνα υπέρ του.

Πολιτικά στελέχη που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο, επιμένουν ότι η στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Μεϊμαράκη ως η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει την ενότητα στην παράταξη, απέχει σημαντικά από τη λογική του χρίσματος ή του «δακτυλιδιού». Και αυτό παρά το γεγονός ότι η άλλη υποψηφιότητα έχει χαρακτηριστικά που είναι προφανές ότι δεν είναι αρεστά στους «καραμανλικούς» κύκλους, οι οποίοι δεν λησμονούν π.χ. την άρνηση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη να υπερψηφίσει τον κ. Πρ. Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Επιπροσθέτως, οι ίδιοι κύκλοι επιβεβαιώνουν ότι αυτό που απασχολεί κατά προτεραιότητα τον κ. Καραμανλή είναι πώς θα κατορθώσει η χώρα να επανέλθει σε μία ασφαλή τροχιά ανάκαμψης και ότι ούτε μία στιγμή δεν ενθάρρυνε τις συζητήσεις σχετικά με τον ρόλο του στο σημερινό ή το μελλοντικό πολιτικό γίγνεσθαι.

Αντιθέτως, οι στενοί του συνομιλητές λένε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά φειδωλός και καθόλου αποκαλυπτικός στις σχετικές συζητήσεις. Αναλύει τα γεγονότα με μία ευρύτερη οπτική ματιά, στην οποία περιλαμβάνεται φυσικά η Νέα Δημοκρατία ως πυλώνας σταθερότητας, αλλά και άλλες παράμετροι που μπορεί να διευκολύνουν τη δύσκολη προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας.

Σενάρια

Οσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Καραμανλή αντιμετωπίζουν με ειρωνεία τα σενάρια που τον φέρουν προ των πυλών μιας ολικής επαναφοράς στη Νέα Δημοκρατία, καθώς, όπως λένε, η απόφασή του να αποχωρήσει από την πρώτη γραμμή είναι οριστική και αμετάκλητη. Αποδίδουν, δε, τα σχετικά σενάρια σε προσωπικούς και άλλους λόγους των διακινητών τους που δεν σχετίζονται ούτε απηχούν τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού. Επίσης, επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Καραμανλής εξ αρχής δεν θεωρούσε πιθανά τα σενάρια περί διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας – τα οποία ούτως ή άλλως ατόνησαν μετά τον πρώτο γύρο. Και αυτό, γιατί το σενάριο αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνο με μία κίνηση διάσπασης από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας – κάτι που οι μόνοι πιθανοί να την υλοποιήσουν δεν θα θελήσουν να χρεωθούν.

Επίσης γιατί πιστεύει ότι η συντριπτική πλειονότητα των κοινωνικών δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και μιας σοβαρής, αξιόπιστης και αποτελεσματικής διακυβέρνησης και όχι ευκαιριακών και εν πολλοίς θνησιγενών σχημάτων.

Πάντως, εχθροί και φίλοι αναγνωρίζουν ότι και μόνη η αναφορά του ονόματός του επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες. Κάποιοι, μεταξύ αστείου και σοβαρού, λένε ότι άρκεσε μία βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης για να αλλάξουν οι εσωκομματικοί συσχετισμοί στην περιοχή που θεωρείτο προνομιακός τόπος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή