Οδικός χάρτης για τα «κόκκινα» δάνεια

Οδικός χάρτης για τα «κόκκινα» δάνεια

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ξεκαθάρισμα έως τα μέσα του 2016 των «κόκκινων» δανείων, που προσδιορίζονται στα 95 δισ. ευρώ, μέσα από συγκεκριμένα βήματα που θα διαχωρίζουν όσα δάνεια -επιχειρηματικά ή ιδιωτών- είναι βιώσιμα ή όχι, προβλέπει το προσχέδιο του μνημονίου στο σκέλος που αναφέρεται στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη που θα διανυθεί παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με στόχο να δρομολογηθεί μια ουσιαστική λύση για το ξεκαθάρισμα των ισολογισμών των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με λύσεις που δεν θα ανακυκλώνουν το πρόβλημα. Στη βάση αυτή η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων για τα νοικοκυριά -και με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες που θα τύχουν ειδικής μέριμνας- θα περνάει μέσα από ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν την αποπληρωμή της οφειλής, ενώ σε άλλη περίπτωση θα προκρίνεται ο πλειστηριασμός του ακινήτου. Αντίστοιχα, για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα προωθείται η αναδιάρθρωση των χρεών όσων επιχειρήσεων θεωρούνται βιώσιμες, ενώ όσες δεν εξασφαλίζουν το κριτήριο της βιωσιμότητας θα οδηγούνται οριστικά σε εκκαθάριση. Τα βήματα που περιγράφονται στο προσχέδιο του μνημονίου προβλέπουν ότι:

• Εως τον Δεκέμβριο του 2015 θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα καταγράψει τα χρέη μεγαλοοφειλετών προς το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τις τράπεζες. Μέσω του μηχανισμού αυτού και έως τα τέλη Μαρτίου του 2016, θα πρέπει να έχει γίνει κατηγοριοποίηση των μεγάλων οφειλετών με βάση τη βιωσιμότητά τους. Εως την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί και νομοθεσία που θα προβλέπει με ταχείες διαδικασίες (fast track) τη ρευστοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων, διαδικασία που θα πρέπει να ολοκληρωθεί ώς τα τέλη του 2016.

• Εως τον Φεβρουάριο του 2016 οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει με την ΤτΕ ένα σχέδιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων που θα περιλαμβάνει αναδιαρθρώσεις, τη δημιουργία εταιρειών joint ventures, αλλά και πώληση χαρτοφυλακίων δανείων. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να παρακολουθείται σε τετράμηνη βάση, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2016.

• Εως τον Μάρτιο του 2016 η ΤτΕ θα πρέπει να έχει αναθεωρήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας, δίνοντας οδηγίες για τη διαχείριση μεγάλων κατηγοριών οφειλετών, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ώς τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν γίνει οι αναγκαίες προσαρμογές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να «ανοίξει» ουσιαστικά την αγορά των «κόκκινων» δανείων σε εταιρείες διαχείρισης -χωρίς περιορισμούς στον αριθμό χορήγησης αδειών- οι οποίες θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θα πρέπει να προωθήσει τις αναγκαίες τροποποιήσεις στην εξωδικαστική διαδικασία, να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων ομάδων, που θα επιτρέψει και τον εντοπισμό των κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτών.

Ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναβαθμίζεται. Εκτός από την ενεργό συμμετοχή του σε όλες τις άνω διαδικασίες, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την πλήρη ανεξαρτησία του και την προώθηση ώς τον Σεπτέμβριο του 2015 μιας νέας διαδικασίας για την επιλογή των μελών του διοικητικού και του γενικού συμβουλίου. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα εμπλέκεται στο μάνατζμεντ των τραπεζών και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που θα συνεχίσουν να λαμβάνονται με βάση τις αρχές της αγοράς. Προβλέπει ωστόσο την αξιολόγηση των μελών του Δ.Σ. των τραπεζών ώστε να διασφαλίζεται η συμμετοχή τριών τουλάχιστον ανεξάρτητων ειδικών με διεθνή εμπειρία στις εμπορικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή