Ξένα funds αναζητούν ελληνικά ακίνητα σε τιμή ευκαιρίας

Ξένα funds αναζητούν ελληνικά ακίνητα σε τιμή ευκαιρίας

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ξένα  ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, χωρίς προϊστορία στην ελληνική αγορά φέρονται να αναζητούν ευκαιρίες σε απαξιωμένα ελληνικά ακίνητα είτε μέσω απευθείας αγοράς από τους ιδιοκτήτες τους είτε μέσω απόκτησής τους από τα χαρτοφυλάκια εξασφαλίσεων προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών. Το σχετικό ενδιαφέρον, που αναφέρεται αρμοδίως ως αυξημένο και γνήσιο, άρχισε να εκδηλώνεται ανοιχτά αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος που εκτιμάται ότι λειτούργησε ως θρυαλλίδα περαιτέρω πτώσης των τιμών.

Στόχος οι υπεραξίες

Οι πληροφορίες αυτές μεταφέρονται στην «Κ» από κορυφαίο αμερικανικό γραφείο συμβούλων επενδύσεων σε ακίνητα με ενδελεχή γνώση του ελληνικού real estate. Οπως επισημαίνεται μάλιστα από τις ίδιες πηγές, τα περισσότερα εξ αυτών των επενδυτικών σχημάτων στοχεύουν σε υπεραξίες σε ορίζοντα πέντε έως επτά ετών και έχουν ενσωματώσει στα επενδυτικά τους πλάνα τριετή περίοδο αδράνειας των περιουσιακών στοιχειών που θα αποκτήσουν. Περιμένουν δηλαδή πως θα χρειαστεί ένα τέτοιο διάστημα έως ότου εμφανιστεί παράθυρο επίτευξης υπεραξιών από τις τοποθετήσεις τους μέσω της πώλησής τους.

Η προέλευση αυτών των επενδυτών προσδιορίζεται κυρίως ως αμερικανική αλλά και κινεζική. Ηδη, πολλά εξ αυτών των σχημάτων φέρονται να έχουν ζητήσει και πραγματοποιήσει ραντεβού με παράγοντες της ελληνικής αγοράς ακινήτων αλλά και ιδιοκτήτες, ενώ εμφανίζονται να έχουν καλή γνώση των βασικών assets που αναμένεται να εκποιήσουν οι τράπεζες στα πλαίσια διαχείρισης του στοκ των εξασφαλίσεων από τα προβληματικά δάνεια. Καταλύτης θεωρείται ότι θα είναι η νέα νομοθεσία για την τραπεζική διαχείριση των περιουσιακών αυτών στοιχείων είτε τελικά επιλεγεί η οδός της απευθείας εκποίησής τους από τις τράπεζες είτε υιοθετηθεί η λύση της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα, ενδεχόμενο που δεν εμφανίζεται για την ώρα πιθανό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και η χρονική συγκυρία εμφάνισης αυτών των επενδυτών που όπως προαναφέρθηκε δεν ταυτίζονται σε καμία περίπτωση με γνώριμα ονόματα που έχουν ήδη τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά. Η συγκυρία εξηγείται ως ελκυστική εξαιτίας του αυξημένου μέχρι πρότινος ενδεχομένου αλλαγής νομίσματος που θα δημιουργούσε ακόμα πιο χαμηλές αποτιμήσεις για όσους επενδύουν με ξένο συνάλλαγμα αλλά και εξαιτίας του νέου δεινότερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Ελληνοκινεζική συνεργασία

Αλλες παράμετροι που ενισχύουν το ενδιαφέρον ειδικά από την Κίνα είναι το αναμενόμενο ξεκλείδωμα της ελληνοκινεζικής συνεργασίας μέσω της μεγαλύτερης εμπλοκής του Πεκίνου στα ελληνικά λιμενικά δίκτυα και τη βιομηχανία των διαμεταφορών αλλά και η ανθεκτικότητα που επιδεικνύει μεσούσης της κρίσης ο ελληνικός τουρισμός, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.

Ετσι τουριστικά ακίνητα και εκτάσεις, project οικιστικών αναπτύξεων και παραθεριστικών κατοικιών, ειδικά στη νησιωτική χώρα αλλά και μεγάλα ακίνητα σε μητροπολιτικές περιοχές εμπορικής ή ξενοδοχειακής χρήσης έχουν περιέλθει στην πρώτη γραμμή αυτού του ενδιαφέροντος, ενώ ακολουθούν και βιομηχανικά ακίνητα και χώροι logistics. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το ύψος των κεφαλαίων που προτίθενται να επενδύσουν, κύκλοι σε γνώση της στρατηγικής αυτών των ξένων επενδυτών αναφέρουν πως τυπικά προσφέρουν μικρά ποσοστά της ονομαστικής αξίας των εξασφαλίσεων όταν αφορά τράπεζες πωλητές και επίσης ιδιαίτερα χαμηλές τιμές όταν αφορά σε ιδιώτες.

Παράλληλα όμως με το νεόκοπο αυτό ενδιαφέρον των ξένων παρατηρείται και διάθεση αποεπένδυσης άλλων ξένων που έχουν ήδη τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά ή έστω πάγωμα των επενδυτικών τους σχεδίων. Τουλάχιστον δύο ξένες πολυεθνικές αλυσίδες λιανικού εμπορίου, στην εστίαση και το έπιπλο πάγωσαν την ανάπτυξή τους παρά το ότι είχαν δώσει και σχετικές εντολές σε ανάδοχους οίκους ακινήτων για τη δημιουργία δικτύου καταστημάτων μετά την επιβολή των capital controls. Η αβεβαιότητα για το πώς θα μπορούσαν να επαναπατρίσουν τα κέρδη τους αποδείχθηκε ικανή για τη ματαίωση των σχεδίων τους, αναφέρουν πηγές που συμμετείχαν σε αυτά.

Μαγνήτης

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως είναι η μεγάλη πτώση των τιμών, και συχνά η προσδοκία ακόμα μεγαλύτερων discounts, που μαγνητίζει όσους ξένους είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το ρίσκο αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την περιοδική έρευνα Global House Watch του ΔΝΤ που εκδίδεται τέσσερις φορές τον χρόνο η Ελλάδα εμφανίζει την τρίτη μεγαλύτερη διόρθωση στις τιμές των κατοικιών παγκοσμίως από το 2007. Οι τιμές στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει περί το 40%, με την αντίστοιχη πτώση στη Λεττονία να διαμορφώνεται στο 45% και στην Ουκρανία στο 70%.

Οι τιμές στην Ελλάδα κινούνται αντίστροφα με τον δείκτη Global House Price Index του ΔΝΤ, που ενσωματώνει τις πραγματικές τιμές των κατοικιών σε περίπου 60 αγορές και ο οποίος κινείται ήπια ανοδικά. Ειδικότερα από το 2007 οι τιμές των κατοικιών έχουν κινηθεί ανοδικά στο 30% περίπου των χωρών που παρακολουθεί ο εν λόγω δείκτης, ενώ ένα 30% έχει υποχωρήσει και στις υπόλοιπες κινείται σταθεροποιητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή