Αναζητείται λύση στον «γόρδιο δεσμό» της υπόθεσης Μαντωνανάκη

Αναζητείται λύση στον «γόρδιο δεσμό» της υπόθεσης Μαντωνανάκη

Συζητήσεις για την εξεύρεση κοινού εδάφους προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση που θα επιλύσει τα προβλήματα που δημιουργεί η υπόθεση της «Αττικός Ηλιος» στο ελληνικό Δημόσιο, στις τράπεζες αλλά και στην ίδια την ξενοδοχειακή επιχείρηση βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συζητήσεις για την εξεύρεση κοινού εδάφους προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση που θα επιλύσει τα προβλήματα που δημιουργεί η υπόθεση της «Αττικός Ηλιος» στο ελληνικό Δημόσιο, στις τράπεζες αλλά και στην ίδια την ξενοδοχειακή επιχείρηση βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ».

Η υπόθεση αφορά δύο βασικές αξιώσεις: κατ’ αρχήν τις μη εξυπηρετούμενες απαιτήσεις των τραπεζών από ομολογιακό δάνειο της «Αττικός Ηλιος» αξίας περίπου 300 εκατ. ευρώ, το οποίο με τις προσαυξήσεις που έχουν χρεώσει οι τράπεζες έχει ανέβει πλέον σε ποσό της τάξης των 500 εκατ., που αμφισβητείται δικαστικά από τη δανειολήπτρια. Δεύτερον, απαιτήσεις της «Αττικός Ηλιος» από το Δημόσιο, που μαζί με τους τόκους ξεπερνούν πλέον τα 700 εκατ., με βάση διαιτητικές αποφάσεις που έχει κερδίσει για τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου απέναντι στην επιχείρηση, σύμφωνα με τις συμβάσεις παραχώρησης του ακινήτου στο οποίο βρισκόταν το Ξενία στο Λαγονήσι και έχει πλέον αναπτυχθεί το συγκρότημα Grand Resort Lagonissi. Πρόκειται για ποσό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατατάξει μεταξύ των δημοσιονομικών ρίσκων της χώρας. Αυτές τις απαιτήσεις της «Αττικός Ηλιος» έχει προσπαθήσει να τις προσβάλει καταθέτοντας αιτήσεις ακύρωσης των σχετικών διαιτητικών αποφάσεων η υπόχρεη Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, που είναι και η αντισυμβαλλόμενη με την «Αττικός Ηλιος». Ωστόσο, ο Αρειος Πάγος απέρριψε ήδη την πρώτη από τις επτά προσφυγές κατά αποφάσεων του Εφετείου που έχουν επικυρώσει τις διαιτητικές αποφάσεις.

Η «Αττικός Ηλιος» ισχυρίζεται, και έχει γίνει δεκτό από δικαστικές αποφάσεις, ότι οι τράπεζες στη δανειακή σύμβαση του 2014 έχουν δεχθεί ως εξασφαλίσεις τις απαιτήσεις της «Αττικός Ηλιος» από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που επανειλημμένες προσπάθειες των τραπεζών να προβούν σε αναγκαστική εκτέλεση για την είσπραξη των απαιτήσεών τους, όπως κατάσχεση των μετοχών της «Αττικός Ηλιος» ή πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων της δανειολήπτριας και του ομίλου Μαντωνανάκη, όπως τα ξενοδοχεία του στην Ελούντα, έχουν προσκρούσει σε αρνητικές αποφάσεις των δικαστηρίων. Οι τράπεζες προσπάθησαν δύο φορές φέτος να βγάλουν σε πλειστηριασμό τα δύο ξενοδοχεία στην Ελούντα, αλλά και τις δύο φορές οι σχετικοί πλειστηριασμοί ανακόπηκαν. Ανάλογες προσπάθειες είσπραξης των απαιτήσεών τους έχουν κάνει και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, δεδομένης της φύσης της υπόθεσης και της σύνδεσης των τραπεζικών δανείων της «Αττικός Ηλιος» με τις απαιτήσεις της εταιρείας από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι οι απαιτήσεις του ομίλου Μαντωνανάκη από το Δημόσιο, που προσδιορίστηκαν από διαιτητικές αποφάσεις στα επίπεδα των 630 εκατ. και έχουν φτάσει με τις υπερημερίες στα επίπεδα των 800 εκατ., έχουν γεννηθεί από την αδυναμία του Δημοσίου να παραδώσει, όπως υποχρεούται από τη σύμβαση παραχώρησης, ακίνητό του για να αναπτυχθούν οι επενδύσεις που προβλέπονταν από την αρχική συμφωνία. Με επόμενες συμβάσεις παραχώρησης που συμφωνήθηκαν με την «Αττικός Ηλιος», προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα των μέχρι τότε καθυστερήσεων, προσδιορίστηκε και ο τρόπος με τον οποίο θα αποζημιωνόταν η «Αττικός Ηλιος» σε περίπτωση που το πρόβλημα εξακολουθούσε να υφίσταται. Πολλοί χαρακτηρίζουν αυτές τις επόμενες συμβάσεις «λεόντειες» υπέρ του ομίλου Μαντωνανάκη. Στην πράξη πρόκειται για ένα επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης παραθεριστικών κατοικιών που δεν υλοποιήθηκε, καθώς η έκταση στην οποία έπρεπε να αναπτυχθούν δεν παραδόθηκε ποτέ από το Δημόσιο για διάφορους λόγους. Σε αυτό το πλαίσιο, τον τελευταίο μήνα ο όμιλος Μαντωνανάκη εμφανίζεται σε ακόμη δύο δικαστικές αποφάσεις να επικρατεί και αφενός να συνεχίζει να ανθίσταται στις προσπάθειες των τραπεζών να εισπράξουν ποσά έναντι των δανείων τους και αφετέρου να παγιώνει τις απαιτήσεις του που έχουν προκύψει από τις διαιτητικές αποφάσεις. Οπως έγινε γνωστό αυτή την εβδομάδα το Εφετείο προχώρησε στην αναστολή του πλειστηριασμού του Elounda Beach Hotel & Villas και του Elounda Bay Palace και κάθε άλλης πράξης εκτέλεσης κατά των ξενοδοχείων του ομίλου, έως ότου ληφθεί η τελική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την αίτηση ανακοπής που κατέθεσε η «Αττικός Ηλιος» κατά του αρχικού πλειστηριασμού, ο οποίος είχε οριστεί για τον Μάρτιο με επισπεύδουσα τη Eurobank ως επικεφαλής των ομολογιούχων πιστωτών. Είναι η δεύτερη προσπάθεια να βγουν σε πλειστηριασμό αυτά τα ξενοδοχεία, η οποία σταματάει φέτος.

Στις αρχές Απριλίου έγινε γνωστή και απόφαση του Αρείου Πάγου που αφορά την τελεσίδικη απόρριψη αίτησης αναίρεσης που είχε καταθέσει η ΕΤΑΔ κατά απόφασης του Εφετείου που δικαίωνε τον Ομιλο Μαντωνανάκη σχετικά με διαιτητική απόφαση αποζημίωσής του. Αναμένονται και άλλες, καθώς το σύνολο των διαιτητικών αποφάσεων ανέρχεται σε επτά.

Είναι αυτές οι απορρίψεις των αιτήσεων αναίρεσης της ΕΤΑΔ από το Εφετείο που έχουν αναγκάσει τόσο την ίδια όσο και τη μητρική της, το Υπερταμείο, να λάβει σοβαρές προβλέψεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά τις επόμενες χρήσεις εάν συνεχίσει να χάνει στα δικαστήρια η ΕΤΑΔ.

Η ΕΤΑΔ ήδη στον ισολογισμό του 2022, που δημοσιεύτηκε στα τέλη του 2023, έχει σχηματίσει πρόβλεψη ποσού 329 εκατ. εξαιτίας των απαιτήσεων Μαντωνανάκη. Για τους ίδιους λόγους η μητρική εταιρεία, το Υπερταμείο, σχημάτισε προβλέψεις 253 εκατ. για το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT