Ραγδαίες αλλαγές στο Δημόσιο

Ραγδαίες αλλαγές στο Δημόσιο

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μισθολόγιο, αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και επιλογή νέων στελεχών στο Δημόσιο είναι οι τρεις πυλώνες της δημόσιας διοίκησης στις οποίες επίκεινται ραγδαίες ανακατατάξεις με βάση το νέο μνημόνιο, το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Στη νέα δανειακή σύμβαση, ως προς τα θέματα του Δημοσίου, τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει καταρτιστεί το νέο μισθολόγιο, αλλά και να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιλογή προϊσταμένων, διευθυντών και γενικών διευθυντών στο Δημόσιο.

Παράλληλα, μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καθοριστεί διεξοδική τριετής στρατηγική μεταρρυθμίσεων. Βασικά στοιχεία θα είναι «η αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών, ο εξορθολογισμός των διοικητικών διαδικασιών, η βελτιστοποίηση των ανθρώπινων πόρων, η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, η ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση, καθώς και η χάραξη επικοινωνιακής στρατηγικής», ενώ κεντρικό ζητούμενο είναι η «αποπολιτικοποίηση» της ελληνικής διοίκησης.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση στο πεδίο του Δημοσίου θα πρέπει:

• Μέχρι τον Οκτώβριο να έχει καταρτίσει το νομικό πλαίσιο για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Οι αλλαγές θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, ενώ προβλέπεται διεύρυνση της «ψαλίδας» μεταξύ κατώτατου και ανώτατου μισθού. Παράλληλα, οι μισθολογικές απολαβές θα συνδέονται με την αξιολόγηση των υπαλλήλων, και συγκεκριμένα «θα είναι σε συνάρτηση με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις, τις αρμοδιότητες και τη θέση του προσωπικού». Επιπλέον, θα πρέπει να καθοριστούν ανώτατα όρια για μισθολογικές δαπάνες και για τα επίπεδα απασχόλησης στο Δημόσιο, που πρέπει να συνάδουν με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και με την εξασφάλιση φθίνουσας πορείας για τις δημόσιες δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ κατά την περίοδο 2016-2019. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει τον κανόνα τον αποχωρήσεων το 2016, ενώ ο συντελεστής για την περίοδο 2017-2019 θα καθοριστεί στο Μεσοπρόθεσμο τον Οκτώβριο του 2015.

• Εως το 2018, το τρέχον «κλαδικό» σύστημα θα μεταρρυθμιστεί, με στόχο μια βελτιωμένη δομή με περιγραφές καθηκόντων, η οποία θα αντανακλάται στο μισθολόγιο.

• Μέχρι τον Νοέμβριο θα θεσπιστεί ο νόμος για το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2016.

• Τον Ιούνιο του 2016 θα θεσπιστεί νομοθεσία για τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, η οποία θα ισχύσει από το 2017.

• Μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή της νέας διαδικασίας επιλογής προϊσταμένων, η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016. Η επιλογή γενικών διευθυντών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και διευθυντών μέχρι τον Μάιο του 2016. Η πρόσληψή τους θα βασίζεται στις ικανότητες και, όπως επισημαίνεται, «θα είναι αποσυνδεδεμένη από πολιτικές αποφάσεις». Παράλληλα, αναμένονται αλλαγές και στο καθεστώς των γενικών γραμματέων στους δημόσιους οργανισμούς, «με σκοπό την αποπολιτικοποίηση», αλλά και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου.

• Μέχρι τον Νοέμβριο θα πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί η νέα διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

• Επίσης μέχρι τον Νοέμβριο η Γενική Γραμματεία Συντονισμού θα ενισχυθεί, ώστε να εξασφαλιστεί ο αποτελεσματικός προγραμματισμός και συντονισμός του κυβερνητικού έργου, καθώς και της παρακολούθησης της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

• Εως τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να θεσπιστεί νέο σύστημα μόνιμης κινητικότητας. Το σύστημα αυτό θα προωθήσει τη χρήση της περιγραφής καθηκόντων και θα συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις κενές θέσεις. Την τελική απόφαση για την κινητικότητα του προσωπικού θα λαμβάνει η εκάστοτε υπηρεσία. Με τον τρόπο αυτόν, θα εξορθολογιστεί η κατανομή πόρων, καθώς και η στελέχωση σε ολόκληρο τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Ελεγχοι

Οπως επισημαίνεται στο κείμενο της σύμβασης, θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται έλεγχοι για παράνομες προσλήψεις, μονιμοποιήσεις δημοσίων υπαλλήλων διά της μεθόδου των ασφαλιστικών μέτρων και της έκδοσης προσωρινών διαταγών, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων και στην απομάκρυνση των επιόρκων από το Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή