Η οικειοποίηση των πεπραγμένων άλλων

Η οικειοποίηση των πεπραγμένων άλλων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προχθεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού ήταν το σύνηθες εποχικό. Στην αρχή του, τουλάχιστον. Μιλούσε για τους αρχαιολογικούς χώρους που άνοιξαν, για το επιπλέον προσωπικό που προσελήφθη, για τα εισιτήρια και τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων. Αλλά δεν έμενε σ’ αυτό…

Αν κάποιος διάβαζε προσεκτικά τον τίτλο, θα έβλεπε ότι μιλούσε για τα εισιτήρια και στις θερινές παραστάσεις. Με την κατακλείδα: «Η ελληνική κοινωνία στηρίζει τον πολιτισμό και στηρίζεται από αυτόν»!

Αφήνουμε τις καταγραφές για τα μουσεία, για τα οποία πάντα το υπουργείο είναι αρμόδιο να δίνει στοιχεία, και φτάνουμε στις επόμενες παραγράφους, που πραγματικά «καινοτομούν» σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις του υπουργείου! Διότι το υπουργείο, υποκαθιστώντας τον οργανισμό Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, ανακοινώνει τα sold out του Φ.Α. (με κάποιες ανακρίβειες) και κάνει καταγραφή των μέχρι τώρα εισιτηρίων στις επιδαύριες παραστάσεις! «Αυξημένη σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζεται η προσέλευση στο αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τις αρχές του Ιουλίου μέχρι και τις 15 Αυγούστου, 14 συνολικά παραστάσεις έφεραν περίπου 82.000 θεατές. Πέρυσι, κατά το ίδιο διάστημα παρουσιάστηκαν 12 παραστάσεις που συγκέντρωσαν περίπου 75.000 θεατές».

Τι ακριβώς ήταν αυτή η πρωτοφανής αποστροφή στο εκτενέστατο δελτίο Τύπου του υπουργείου; Ποτέ άλλοτε ώς σήμερα, όπως επιβεβαιώνουν και παλαιότεροι συνάδελφοι, το υπουργείο δεν παρενέβαινε στην… καταμέτρηση των εισιτηρίων του εποπτευόμενου μεν, αυτοτελούς δε, φορέα του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου. Και μάλιστα με ανταγωνιστική διάθεση σε σχέση με πέρυσι… Αλλά οι πρώτες σκέψεις που έρχονται στο νου κάποιου προσεκτικού παρατηρητή είναι οι εξής: Στα πεπραγμένα του υπουργείου και του υπουργού θα βάλουμε τη βούληση καταρχήν του Στάθη Λιβαθινού να πει, στην πιο δύσκολη στιγμή του καλοκαιριού, ότι «το θέατρο πρέπει να είναι παρόν»; Στα πεπραγμένα του υπουργείου και του υπουργού θα αθροίσουμε τις απελπισμένες αλλά έξυπνες και αποδώσασες, τελικά, κινήσεις ανεξάρτητων παραγωγών ή κρατικών φορέων (Εθνικό, ΚΘΒΕ) για μείωση των εισιτηρίων και προσφορές; Στα πεπραγμένα του υπουργείου θα αθροίσουμε το πάθος και τη διάθεση τόσων και τόσων καλλιτεχνών που ακόμα δεν έχουν πληρωθεί να στήσουν εκ των ενόντων τις παραστάσεις τους; (Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ πόσα βεστιάρια άνοιξαν και παρείχαν υλικό για να πραγματοποιηθούν δουλειές).

Τι δεν έχει καταβληθεί

Επικοινωνήσαμε με το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου για να μάθουμε, ακριβώς, τι ποσά έχουν εισπραχθεί από τις επιχορηγήσεις του φορέα. Η απάντηση από το γραφείο του Γιώργου Λούκου ήταν εντυπωσιακή: δεν έχουν εισπραχθεί τα 2.020.082 ευρώ από την επιχορήγηση των καζίνο· δεν έχουν εισπραχθεί 500.000 ευρώ από την τακτική επιχορήγηση· δεν έχει εισπραχθεί το ποσόν για το οποίο είχε δεσμευτεί η περιφερειάρχης Αττικής στη φετινή συνέντευξη Τύπου. Τι ποσόν ήταν αυτό; Αγνωστο, πάντως είχε δεσμευτεί να στηρίξει πλήρως τρεις παραγωγές. Σε ανεπίσημες δηλώσεις μιλούσαν για 500.000 ευρώ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT