Πρόβλεψη – σοκ για 800.000 μετανάστες στη Γερμανία φέτος

Πρόβλεψη – σοκ για 800.000 μετανάστες στη Γερμανία φέτος

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προβλέψεις του Γερμανού υπουργού Eσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ότι μπορεί να υπάρξει έως και τετραπλασιασμός των αφίξεων προσφύγων φέτος στη Γερμανία σε σχέση με πέρυσι, έχουν φέρει το ζήτημα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Η γερμανική πολιτική, όπως και η στάση των απλών ανθρώπων απέναντι στους πρόσφυγες, έχει πολλά πρόσωπα.

Η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας, Αντρέα Νάλες, χαρακτήρισε την προστασία των προσφύγων «συνταγματικό και χριστιανικό καθήκον», που παραμένει ακόμη και αν η εκπλήρωσή του συνδέεται με δυσκολίες.

Σε άρθρο της στο περιοδικό Spiegel, η Νάλες σημειώνει το αυτονόητο. «Φυσικά η θέση των δήμων δεν είναι εύκολη και χρειάζονται στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση. Αλλά αν το θέλουμε, θα το καταφέρουμε. Ποιος μπορεί να επωμισθεί το έργο αυτό αν όχι εμείς;».

Από τα Βαλκάνια

Αν οι πρόσφυγες στη Γερμανία φθάσουν πράγματι φέτος τους 800.000, όπως προέβλεψε ο Ντε Μεζιέρ, μέρος αυτών θα προέρχεται από βαλκανικές χώρες όπως η Αλβανία, η Βοσνία ή το Κόσοβο. Ρεπορτάζ της FAZ ενημερώνει ότι συχνά, οι Αλβανοί που φθάνουν στη Γερμανία ήταν έως τώρα εγκατεστημένοι στην Ελλάδα και, ελλείψει νόμιμης οδού για να μεταναστεύσουν, υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου. Στη Γερμανία μαίνεται συζήτηση για το ποιες χώρες καταγωγής μπορούν να χαρακτηριστούν «ασφαλείς» και άρα οι αιτήσεις ασύλου να απορρίπτονται, με τους Χριστιανοδημοκράτες να υποστηρίζουν ότι εφόσον οι πόλεμοι στα Βαλκάνια έχουν τελειώσει, δεν μπορεί η Γερμανία να αναγνωρίζει Αλβανούς, ή Κοσοβάρους ή Βόσνιους πρόσφυγες.

Η Νάλες παρεμβαίνει στη συζήτηση λέγοντας ότι «φυσικά δεν μπορούν να μείνουν εδώ όλοι όσοι έρχονται. Αλλά πολλοί τελικά θα μείνουν και εμείς δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος και να τους διαχειριστούμε ως προσωρινούς επισκέπτες. Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη νομοθεσία για τη μετανάστευση, που να προσφέρει άσυλο σε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη και να ανοίγει έναν νόμιμο δρόμο μετανάστευσης σε όσους επιθυμούν μια καλύτερη ζωή στη Γερμανία. Αυτό ισχύει και για όσους έρχονται από τα Βαλκάνια».

Στη Γερμανία κάθε χρόνο οι θάνατοι υπερβαίνουν τις γεννήσεις κατά 200.000, ενώ το ισοζύγιο θα γίνει ακόμη πιο αρνητικό τα χρόνια που έρχονται. Η Νάλες αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως δημογραφική ένεση με δυνητικά θετικές παραμέτρους στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα. «Πρέπει να προσφέρουμε κατευθυνόμενη είσοδο στην αγορά εργασίας μας. Η επιτυχής ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας πρέπει να επαινείται και όσοι ολοκληρώνουν με επιτυχία την εκπαίδευσή τους πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μείνουν».

Οι δύο όψεις

Μια μερίδα Γερμανών, που εκφράζονται πολιτικά από τη νέα ισχυρή γυναίκα του κόμματος AfD Φράουκε Πέτρι και από τη ρητορική περί «εξισλαμισμού» της Γερμανίας και «κινδύνου για την πατρίδα», επιδεικνύει όλο και πιο εχθρικές συμπεριφορές έναντι των νεοεισερχομένων. Στον αντίποδα, υπάρχουν οργανώσεις, εθελοντές και απλοί πολίτες που καταβάλλουν συγκινητικές προσπάθειες για να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες. Οι αντικειμενικές δυσκολίες είναι μεγάλες, με δεδομένη την υποχρηματοδότηση των γερμανικών δήμων, αλλά η Νάλες τονίζει ότι όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

«Είναι ώρα να δράσουμε. Πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ένα νέο σπίτι και την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να ορίσουν το μέλλον τους. Γι’ αυτό πρέπει να τους ενσωματώσουμε με τον καλύτερο τρόπο στην αγορά εργασίας. Πρέπει να μάθουμε τι εκπαίδευση διαθέτουν οι άνθρωποι αυτοί, πώς θα μπορούσαν το ταχύτερο να μάθουν γερμανικά, πώς μπορεί να επισπευσθεί η αναγνώριση των τυπικών προσόντων και πώς μπορούν να αποκτήσουν νέα», σημειώνει η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας: «Είναι μία καλή επένδυση».

Δεν είναι βέβαιο αν η γερμανική νομοθεσία και πρακτική θα αλλάξει προς την κατεύθυνση που περιγράφει η Νάλες. Για την ώρα, «καλή επένδυση» χαρακτηρίζουν τους πρόσφυγες μόνο οι διακινητές, οι «αμοιβές» των οποίων ανεβαίνουν αστρονομικά, καθώς η Ουγγαρία ολοκληρώνει τον φράκτη που εμποδίζει όσους προσπαθούν να την διασχίσουν για να φθάσουν στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή