Τζον Φέτερμαν: O γίγαντας που «κουβάλησε» τους Δημοκρατικούς

Τζον Φέτερμαν: O γίγαντας που «κουβάλησε» τους Δημοκρατικούς

Υψος 2,06, 180 κιλά πριν, 110 τώρα, τατουάζ στους βραχίονες με τις ημερομηνίες των δολοφονιών που έγιναν στη μικρή πόλη του Μπράντοκ όσο ήταν δήμαρχός της – για να μην ξεχνάει

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψος 2,06, 180 κιλά πριν, 110 τώρα, τατουάζ στους βραχίονες με τις ημερομηνίες των δολοφονιών που έγιναν στη μικρή πόλη του Μπράντοκ όσο ήταν δήμαρχός της – για να μην ξεχνάει. Φούτερ με κουκούλα, μπλουτζίν, ένα κοστούμι σε όλη την γκαρνταρόμπα και αυτό μόνο επειδή ήταν υποχρεωτικό στις συνεδριάσεις του τοπικού Κοινοβουλίου, όταν αναπλήρωνε τον κυβερνήτη της πολιτείας. Ο Τζον Φέτερμαν, πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης της Πενσιλβάνια, εξελέγη την Τρίτη γερουσιαστής, χαρίζοντας στους Δημοκρατικούς μία πολύτιμη έδρα.

Επικράτησε, στην Πενσιλβάνια, του Τουρκοαμερικανού γιατρού και συμμάχου του Τραμπ, Μεχμέτ Οζ.

Ο ηττημένος της αναμέτρησης ήταν ο Τουρκοαμερικανός γιατρός και σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, Μεχμέτ Οζ, πίσω από τον οποίο είχαν συνασπιστεί το τουρκικό λόμπι των ΗΠΑ και η Αγκυρα. Η Πενσιλβάνια δεν είναι από τις πολιτείες που βρίσκονται «στο τσεπάκι» κάποιου κόμματος, με αποτέλεσμα τα πρόσωπα και οι πολιτικές να παίζουν καθοριστικό ρόλο σε κάθε αναμέτρηση. Ο Φέτερμαν ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος και είναι από τους λίγους πολιτικούς στην Πενσιλβάνια που είχαν υποστηρίξει τον Μπέρνι Σάντερς για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Το στυλ του Φέτερμαν, που λέει στους ψηφοφόρους μιας πολιτείας που έχει υποφέρει από την αποβιομηχάνιση «είμαι ένας από εσάς», συνδυάζεται με τις πολιτικές του απόψεις. Υποστηρίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα, τη δημιουργία δημόσιου συστήματος υγείας, την αποποινικοποίηση της κάνναβης, τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος και τη φροντίδα για την αναζωογόνηση των περιοχών που έχουν παρακμάσει. Ο Φέτερμαν αρνείται την ταμπέλα του «ριζοσπαστικού», σημειώνοντας ότι οι θέσεις αυτές μπορεί κάποτε να βρίσκονταν στο αριστερό άκρο, αλλά τώρα αποτελούν πλειοψηφικά αιτήματα, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις. Το εντυπωσιακό είναι ότι τους τελευταίους μήνες η επικοινωνία του Φέτερμαν με τους ψηφοφόρους του μόνον άμεση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Ο 53χρονος γίγαντας εξελέγη στη Γερουσία των ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι τον Μάιο υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο, που προξένησε εγκεφαλικό και του άφησε πρόβλημα στην κατανόηση του προφορικού λόγου. Σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς, που χρειάζονται σημειώματα για να μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις, ο Φέτερμαν χρησιμοποιεί εφαρμογή για κωφούς ώστε να μπορεί να διαβάσει τις ερωτήσεις. Το ελληνικό, το αρμενικό και το εβραϊκό λόμπι συνέχισαν να τον υποστηρίζουν, ενώ ιδιαίτερα ως προς το ελληνικό στοιχείο μέτρησε η σαφής θέση του κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ως δήμαρχος του Μπράντοκ, στα προάστια του Πίτσμπουργκ, προ δεκαετίας, έκανε ό,τι μπορούσε για να δώσει νέα πνοή στην πόλη, προσπάθεια που συγκίνησε τη Βραζιλιάνα ακτιβίστρια Ζιζέλ Αλμέιντα, η οποία ζούσε στη Νέα Υόρκη χωρίς χαρτιά. Του έγραψε μια επιστολή, εκείνος την προσκάλεσε στο Μπράντοκ να δει την κατάσταση από κοντά και σήμερα έχουν τρία παιδιά. Η Αλμέιντα εκφώνησε για λογαριασμό του συζύγου της την επινίκια ομιλία όταν κέρδισε το χρίσμα των Δημοκρατικών, τον Μάιο, καθώς εκείνος πάλευε για τη ζωή του εξαιτίας του επεισοδίου που είχε υποστεί τέσσερις ημέρες νωρίτερα. Τελικά, ο Τζον Φέτερμαν όχι μόνον έζησε αλλά κέρδισε το χρίσμα, κέρδισε τις εκλογές για τη Γερουσία και μπορεί να κουβαλήσει το Δημοκρατικό Κόμμα στην πλάτη του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή