Ο εσωκομματικός εφιάλτης του Ντόναλντ Τραμπ

Ο εσωκομματικός εφιάλτης του Ντόναλντ Τραμπ

Από την Τρίτη, ο εφιάλτης του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ λέγεται Ρον ντε Σάντις. Θα φανταζόταν κανείς ότι τα βέλη του Τραμπ θα κατευθύνονταν πρώτα και κύρια προς τους Δημοκρατικούς, αλλά αυτό δεν συνέβη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Τρίτη, ο εφιάλτης του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ λέγεται Ρον ντε Σάντις. Θα φανταζόταν κανείς ότι τα βέλη του Τραμπ θα κατευθύνονταν πρώτα και κύρια προς τους Δημοκρατικούς, αλλά αυτό δεν συνέβη. Ο Ντε Σάντις, πολιτικός τρεις δεκαετίες νεότερός του, που κέρδισε θριαμβευτικά τις εκλογές για το αξίωμα του κυβερνήτη της Φλόριντα, αναδεικνύεται πλέον ως δελφίνος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κάτι που ο Τραμπ δεν θα μπορέσει να ανεχθεί. «Θα έχει ενδιαφέρον να τους δει κανείς να τσακώνονται μεταξύ τους», είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά την αναίδεια του Ντε Σάντις να κερδίσει την αναμέτρηση στην πολιτεία της Φλόριντα, όπου κατοικεί ο Τραμπ, με 19 μονάδες διαφορά. Υπάρχουν παράμετροι που μετριάζουν τη σημασία της νίκης του Ντε Σάντις. Η μεγάλη αποχή, που φούσκωσε τα ποσοστά των Ρεπουμπλικανών, το γεγονός ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έδωσε καν τη συγκεκριμένη μάχη, αποσύροντας όλη τη χρηματοδότηση και τη στήριξη από τον Δημοκρατικό υποψήφιο, Τσάρλι Κριστ, το γεγονός ότι η επανεκλογή ενός εν ενεργεία κυβερνήτη είναι ο κανόνας. Παρ’ όλα αυτά, ο θρίαμβος του Ντε Σάντις έχει ταράξει τα νερά στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα του 2024.

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί είναι έτοιμοι να στοιχηθούν πίσω από τον επανεκλεγέντα κυβερνήτη της Φλόριντα.

Τη βραδιά των εκλογών, οι πρώτοι που ανέδειξαν το ζήτημα αυτό ήταν οι υποστηρικτές του Ντε Σάντις, οι οποίοι κραύγαζαν «άλλη μία διετία». Το σύνθημα ήταν ξεκάθαρη αναφορά στις προεδρικές φιλοδοξίες του Ντε Σάντις, αφού ως γνωστόν η θητεία για την οποία είχε μόλις λάβει εντολή είναι τετραετής. Οταν ερωτήθηκε αν σκέφτεται τις προεδρικές εκλογές, ο Ντε Σάντις έδωσε μια απάντηση που όλοι θεώρησαν μετρημένη, εκτός από τον Τραμπ, που έγινε έξαλλος. «Προέχει η εκστρατεία για το αξίωμα του κυβερνήτη», είπε ο 44χρονος. «Λάθος απάντηση, Ρον ντε Σανκτιμόνιους», είπε ο Τραμπ, παραφράζοντας το όνομα του αντιπάλου του, όπως συνηθίζει. (Η παραφθορά σημαίνει «αυτός που παραδίδει μαθήματα ηθικής στους άλλους»). «Ξέρω πράγματα γι’ αυτόν καθόλου κολακευτικά που δεν τα ξέρει κανείς, εκτός ίσως από τη γυναίκα του», είπε ο Τραμπ με απειλητικό τόνο, σε έναν όχι και πολύ συγκεκαλυμμένο εκβιασμό προς τον Ντε Σάντις, ώστε αυτός να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας. Πάντως, ο Ντε Σάντις προσπαθεί να οικοδομήσει προφίλ και εκτός της πολιτείας, αφιερώνοντας χρόνο σε περιοδείες για την υποστήριξη άλλων Ρεπουμπλικανών υποψηφίων. Ως γέννημα-θρέμμα της Φλόριντα, έχει κώδικες επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους της πολιτείας του, περιλαμβανομένων των ισπανόφωνων, που τον ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό (οι ψήφοι του, πάντως, ήταν ένα εκατομμύριο λιγότερες από τις ψήφους που πήρε ο Τραμπ στη Φλόριντα, όπως θύμισε εκνευρισμένος ο τέως πρόεδρος). Ως μεγαλύτερο κατόρθωμά του, ο Ντε Σάντις παρουσιάζει το γεγονός ότι η πολιτεία δεν επέβαλε σκληρό lockdown για τον κορωνοϊό. Είναι δικηγόρος, που χρωστάει πολλά στον αμερικανικό στρατό, στον οποίο υπηρέτησε στο Γκουαντάναμο και στο Ιράκ. Πολλοί Ρεπουμπλικανοί, που δεν μπορούν να στοιχηθούν πίσω από τον Τραμπ, εκτιμούν τη σοβαρότητα του Ντε Σάντις. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι οι ιδιότητες αυτές θα του χαρίσουν την απήχηση που απαιτείται για μια πολιτική καριέρα σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αντίθετα, κάποιοι θεωρούν ότι Τραμπ και Ντε Σάντις θα καταστρέψουν ο ένας τον άλλον, ανοίγοντας το πεδίο για κάποιον τρίτο υποψήφιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή