Ημέρα διαπιστευτηρίων στο Πεκίνο

Ημέρα διαπιστευτηρίων στο Πεκίνο

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη «Φωλιά του Πουλιού», στο Πεκίνο, χτυπάει σήμερα η καρδιά των φίλων του ελληνικού στίβου. Η Νικόλ Κυριακοπούλου βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας της (14.00), ο Λυκούργος Τσάκωνας ύστερα από τη χθεσινή εξαιρετική εμφάνιση θα προσπαθήσει (15.30) με μία ανάλογη να προκριθεί στον αυριανό τελικό των 200μ., παρέα με τον Γιουσέιν Μπολτ, τον Τζάστιν Γκάτλιν και τις άλλες «βολίδες». Νωρίς το πρωί (06.20), έχει προγραμματιστεί ο προκριματικός των 110μ. εμπ. όπου τα γαλανόλευκα αναμένεται να εκπροσωπήσει ο Κώστας Δουβαλίδης και, το μεσημέρι (14.15), στους προκριματικούς των 200 μ. θα αγωνιστεί η Μαρία Μπελιμπασάκη.

Για τον Λυκούργο Τσάκωνα, η πιο μεγάλη ημέρα είναι η… σημερινή. Ο Λάκωνας σπρίντερ έκανε χθες τη δεύτερη γρηγορότερη κούρσα της καριέρας του και με 20.14 τερμάτισε πρώτος στη σειρά του. Στα τελευταία μέτρα έκανε οικονομία δυνάμεων, παρόλο που πίσω του βρισκόταν ο Τζαμαϊκανός, χάλκινος Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, Γουόρεν Γουίρ (20.24). Με… οικονομία δυνάμεων προκρίθηκαν και οι Γιουσέιν Μπολτ (Τζαμάικα, 20.28) και Τζάστιν Γκάτλιν (ΗΠΑ, 20.19).

Ο αθλητής μας θα τρέξει στην πρώτη ημιτελική σειρά, στην οποία τον καλύτερο χρόνο έχει ο Βρετανός, Ζαρνέλ Χιουζ (20.04). Ξεχωρίζουν και οι Τζαμαϊκανοί, Γουίρ και Νίκελ Ασμιντ. Οι σειρές είναι τρεις και από κάθε μία θα προκριθούν οι δύο πρώτοι. Η οκτάδα θα σημπληρωθεί από δύο σπρίντερ με τους καλύτερους χρόνους.

Μία επίδοση που θα τη φέρει για πρώτη φορά σε βάθρο παγκοσμίου πρωταθλήματος θα διεκδικήσει η Νικόλ Κυριακοπούλου, στο επί κοντώ. Εχει πετύχει εφέτος τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στον κόσμο (4,83) αλλά ο τελικός δεν αναμένεται εύκολος. Ανάμεσα στις βασικές αντιπάλους της είναι η Κουβανή, Γιαρίσλεϊ Σίλβα, που έχει περάσει πάνω από τα 4,91, η Αμερικανίδα Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, Τζένιφερ Σουρ (4,82), η Ρωσίδα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Αντζέλικα Σιντόροβα (4,80) και η πρωταθλήτρια κόσμου του 2011, Φαμπιάνα Μούρερ (Βραζιλία). Η Νικόλ Κυριακοπούλου θα αγωνιστεί για δεύτερη φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (το 2011 ήταν 8η στην Νταεγού).

Το εμπόδιο του πυρετού είναι το πρώτο που πρέπει να ξεπεράσει ο Κώστας Δουβαλίδης για να διεκδικήσει την πρόκριση στον ημιτελικό των 110 μ. εμπ. Ο αθλητής βρισκόταν σε άριστη αγωνιστική κατάσταση αλλά μία ίωση τον έχει, προς το παρόν, νικήσει. Μέχρι και χθες το απόγευμα ταλαιπωρείτο από υψηλό πυρετό. Το Πεκίνο είναι η αγαπημένη πόλη του διότι πριν από εννέα χρόνια αναδείχθηκε τριταθλητής κόσμου στους έφηβους. Το 2008 είχε φτάσει μέχρι τον ημιτελικό των Ολυμπιακών.

Γνώριμο είναι το Πεκίνο και για τη Μαρία Μπελιμπασάκη. Εφέτος έτρεξε τα 200 μ. σε 23.12 και έχει την 5η επίδοση από τις επτά αθλήτριες που θα αγωνιστούν στη σειρά της. Στο παγκόσμιο της Μόσχας είχε φτάσει μέχρι τον ημιτελικό.

Στους χθεσινούς τελικούς, η Σάντρα Πέρκοβιτς παρέδωσε τα… σκήπτρα της δισκοβολίας στην Κουβανή Ντένια Καμπαγέρο (69,28). Η Κροάτισσα ήρθε δεύτερη (67,39). Στο μήκος των ανδρών, ο Βρετανός Γκρεγκ Ράδερφορντ στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου με 8,41. Δεύτερος ήρθε ο Αυστραλός Λάπιερ (8,24) και η Κίνα κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο στο αγώνισμα με τον νεαρό Γουάνγκ (8,18). Εντυπωσιακή και με εθνικά ρεκόρ ήταν η κούρσα των 400μ. εμπ. Ο Νικόλας Μπετ έκανε ρεκόρ Κένυας με 47.97 και έγινε ο πρώτος αθλητής της χώρας του που κατέκτησε μετάλλιο σε απόσταση κάτω των 800 μ. Ρεκόρ Ρωσίας σημείωσε ο δεύτερος του αγώνα, ο Ντένι Κουντριάβτσεφ (48.05) και ο Τζέφρι Γκίμπσον τερμάτισε 3ος με 48.17 (ρεκόρ για τις Μπαχάμες).

Στα 1.500 μ. βρέθηκαν τέσσερις γυναίκες που είχαν γεννηθεί στην Αιθιοπία αλλά μόνο οι δύο εκπροσωπούσαν τη χώρα. Η μία από αυτές, η Γκενζέμπε Ντιμπάμπα πρώτευσε με 4.08.09. Στα 800 μ. ανδρών, o Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, Ντέιβιντ Ρουντίσα (Κένυα) νίκησε εύκολα με 1.45.84.

• Με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στη σφυροβολία, ο Πάβελ Φάιντεκ πλήρωσε τον ταξιτζή που τον μετέφερε από κλαμπ στο ξενοδοχείο του στο Πεκίνο. Ο Πολωνός είχε πιει περισσότερο από όσο άντεχε και όταν ανακάλυψε ότι όλα του τα χρήματα τα είχε καταναλώσει σε αλκοόλ έδωσε στον ταξιτζή το μετάλλιο. Οταν ο αθλητής ξεμέθυσε, αναζήτησε και βρήκε με τη βοήθεια της αστυνομίας το τρόπαιό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή