Λάμπης Κωνσταντινίδης στην «Κ»: Φέρνουμε τους Αγώνες στο κέντρο του Παρισιού

Λάμπης Κωνσταντινίδης στην «Κ»: Φέρνουμε τους Αγώνες στο κέντρο του Παρισιού

Η μεγάλη καινοτομία με τα εμβληματικά τοπόσημα της Πόλης του Φωτός που θα αποτελέσουν χώρους διεξαγωγής αθλημάτων, χωρίς κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων

8' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024. Οι αθλητές και οι αθλήτριες μετρούν αντίστροφα τις ημέρες για τα κορυφαία ραντεβού του καλοκαιριού. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που μετρούν όχι τις ημέρες αλλά και τα δευτερόλεπτα, γιατί και αυτά έχουν αξία. Ενας από αυτούς είναι ο Λάμπης Κωνσταντινίδης, ο διευθυντής σχεδιασμού και συντονισμού και των δύο διοργανώσεων. Ενας τίτλος με χιλιάδες ευθύνες και υποχρεώσεις.   

Από το Σεν Ντενί όπου βρίσκονται τα γραφεία των Αγώνων στο Παναθηναϊκό Στάδιο και από το Καλλιμάρμαρο πίσω στη Γαλλία. Τους τελευταίους μήνες η κάθε ημέρα από τη ζωή του κ. Κωνσταντινίδη θα έπρεπε να είχε περισσότερες από 24 ώρες. Συσκέψεις, συναντήσεις και αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν μέσα σε ελάχιστο χρόνο, καθώς και στην περίπτωση μιας διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης, σύμφωνα με τη «θεωρία του χάους», μια πεταλούδα που θα κουνήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα, που μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει κάποιον τομέα των Αγώνων.  

«Ξεκίνησα να εργάζομαι από το 2015 στον φάκελο υποψηφιότητας και από το 2017 είμαι υπεύθυνος για τον συντονισμό και τη συνοχή της ομάδας. Πρέπει να κρατάμε τον ρυθμό του πρότζεκτ και να το προσαρμόζουμε ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις», δήλωσε στην «Κ» και όταν ρωτήσαμε να μας πει κάποια παραδείγματα, απάντησε: «Η Ουκρανία παράγει χάλυβα, τον οποίο εμείς χρησιμοποιούμε για εξέδρες κ.λπ. Είχαμε κλείσει συμβόλαια, αλλά για κάποια ποσότητα της τελευταίας στιγμής η τιμή είχε αλλάξει. Θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος ώστε αυτό να μην επηρεάσει τον προϋπολογισμό. Εχουμε παραγγείλει προϊόντα από την Ανατολή και εξαιτίας του πολεμικού μετώπου στη Μέση Ανατολή τα καράβια που θα τα μεταφέρουν καθυστερούν. Πρέπει όμως να βρεθούν λύσεις. Οι έννοιες “χρόνος” και “χρήμα” δεν είναι ελαστικές. Σε ό,τι αφορά το χρήμα μπορεί να βρεθούν χορηγοί. Ο χρόνος όμως δεν μπορεί να αλλάξει, γιατί οι Αγώνες θα αρχίσουν σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Αυτές τις ημέρες το ημερήσιο πρόγραμμα εργασίας αρχίζει στις 6.30 το πρωί και τελειώνει μετά τις 10 το βράδυ. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων το Κέντρο Επιχειρήσεων θα δουλεύει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, γιατί οι αγώνες του σερφ θα διεξαχθούν στην Ταϊτή, με την οποία υπάρχει διαφορά ώρας, ενώ άλλα αθλήματα, όπως το τρίαθλο, θα αρχίσουν νωρίς το πρωί».  

Λάμπης Κωνσταντινίδης στην «Κ»: Φέρνουμε τους Αγώνες στο κέντρο του Παρισιού-1

Ετοιμοι για όλα

Στην οργανωτική επιτροπή «Παρίσι 2024» αυτή την εποχή εργάζονται 2.000 άνθρωποι. Τις ημέρες των Αγώνων ο αριθμός θα φτάσει τους 4.500, αλλά ο συνολικός αριθμός όσων θα εργαστούν σε διάφορους τομείς (π.χ. ασφάλεια) της διοργάνωσης θα ξεπεράσει τους 150.000. «Η δουλειά μας είναι να μας απασχολούν τα πάντα. Από την ασφάλεια και τις μεταφορές μέχρι μια πιθανή επιδημία ή μια γεωπολιτική ή πολιτική κρίση. Πρέπει να υπάρχουν σχέδια για να αντιμετωπίσουμε τα πάντα. Πρέπει να σκεφτούμε τι μπορεί να πάει στραβά και να βρούμε τρόπο να το διορθώσουμε ή να πορευτούμε με αυτό. Εχουμε δουλέψει πολύ για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε πιθανές κρίσεις. Προσπαθούμε να είμαστε πανέτοιμοι. Η συνεργασία με τις κρατικές και τις δημοτικές αρχές είναι εξαιρετική. Στέκονται στο πλευρό μας με επαγγελματισμό», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντινίδης.  

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα είναι οι πρώτοι Αγώνες που μια πόλη θα έχει… ενσωματωθεί σε αυτούς. Εμβληματικά τοπόσημα θα αποτελέσουν χώρους διεξαγωγής αθλημάτων και η Πόλη του Φωτός θα επιχειρήσει να αποτελέσει παράδειγμα για τους Ολυμπιακούς του μέλλοντος. Ποιες όμως είναι οι ιδιαιτερότητες και οι δυσκολίες σε ένα τόσο μεγαλόπνοο σχέδιο;  

Οι Αγώνες «τρέχουν» ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις. Πρέπει να σκεφτούμε τι μπορεί να πάει στραβά και να βρούμε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε.

«Η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα ήταν να διεξαχθούν οι Αγώνες του Παρισιού χωρίς να κατασκευάσουμε πολλές εγκαταστάσεις. Είδαμε πώς, σε μικρότερο βαθμό, χρησιμοποίησε το Λονδίνο κάποιες από τις εγκαταστάσεις του και σκεφτήκαμε να εντάξουμε τη διοργάνωση στην καθημερινότητα και να φέρουμε τους Αγώνες στο κέντρο της πόλης. Για να επιτευχθεί αυτό υπήρξαν πολλές προκλήσεις. Το Παρίσι είναι μια πρωτεύουσα με πολύ τουρισμό και έπρεπε να υλοποιηθεί το σχέδιο χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στη λειτουργία της πόλης. Οι κανόνες είναι πολύ αυστηροί ακόμη και στα χρώματα ή στο βάρος που θα έχουν οι εγκαταστάσεις οι οποίες θα προστεθούν στα μνημεία (εξέδρες κ.λπ). Στην πλατεία Κονκόρντ (σ.σ. θα διεξαχθούν αγώνες μπάσκετ 3×3, BMX, μπρέικντανς και σκέιτμπορντ) υπάρχει μια στήλη φωτισμού που είναι διατηρητέα. Μέσα στις εγγυήσεις για την παραχώρηση του χώρου ήταν η μεταφορά και η επανατοποθέτησή της. Οι εγκαταστάσεις είναι σχεδόν έτοιμες και σιγά σιγά αυτή η ιδέα παίρνει ζωή».  

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι διοργανωτές είναι η διεξαγωγή της τελετής έναρξης αλλά και υδάτινων αθλημάτων στον Σηκουάνα. Ο Ελληνας διευθυντής σχεδιασμού και συντονισμού αποκάλυψε στην «Κ» ότι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, αλλά πάντα στο επίκεντρο είναι ο Σηκουάνας. «Η τελετή και η διεξαγωγή αθλημάτων αποτελούν τα μεγάλα στοιχήματα. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο. Εχουμε κάνει τεστ και θα κάνουμε και άλλα. Για την τελετή υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια, αλλά όλα μπορούν να αναπροσαρμοστούν στον Σηκουάνα. Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή της στο “Σταντ ντε Φρανς” αποτελεί ένα ακραίο σενάριο, καθώς όλοι οι συντελεστές προετοιμάζονται για μια τελετή πάνω στο ποτάμι».  

Κρίσιμη καμπή

Τον Ιούνιο του 1894 άρχισε στο Παρίσι το συνέδριο που αποτέλεσε το εφαλτήριο για την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής αθλητικής διοργάνωσης. Υστερα από 130 χρόνια η Πόλη του Φωτός θα κληθεί να «φωτίσει» μια διοργάνωση που βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς πολλά έχουν αλλάξει από τους Αγώνες που οραματίστηκαν ο Πιερ ντε Κουμπερτέν και ο Δημήτρης Βικέλας. «Σε αυτά τα 130 χρόνια οι Ολυμπιακοί πολλές φορές αναπροσαρμόστηκαν για να επιβιώσουν. Το 1896 δεν αγωνίζονταν γυναίκες. Στο Παρίσι ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών θα είναι ίδιος. Το 1896 δεν υπήρχαν Παραολυμπιακοί. Στο Παρίσι οι αθλητές τους θα αγωνιστούν σε εντυπωσιακές εγκαταστάσεις και θα υπάρχουν ωραίες τελετές. Μάλιστα θα πρότεινα στους Ελληνες φίλους του αθλητισμού να έρθουν εκείνη την εποχή στο Παρίσι καθώς, σε σχέση με τους Ολυμπιακούς, θα είναι πιο οικονομικά. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 15 ευρώ. Ετσι θα μπορεί κάποιος να μπει στο στάδιο “Ρολάν Γκαρός” και να δει αγώνα μόνο με 15 ευρώ». 

Ο Λάμπης Κωνσταντινίδης πήρε το ολυμπιακό βάπτισμα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Είχε σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις σε ΗΠΑ και Γαλλία και εργάστηκε σε αυτόν τον τομέα. Το 2006 δούλεψε για τους Χειμερινούς Αγώνες στο Τορίνο και από τότε η ζωή του μετριέται σε… Ολυμπιακούς Αγώνες. Μιλάει πέντε γλώσσες και στο βιογραφικό του έχουν εγγραφεί οι διοργανώσεις του Πεκίνου, του Βανκούβερ, του Λονδίνου, του Σότσι αλλά και Παναμερικανικοί. Ζητήσαμε από τον κ. Κωνσταντινίδη να γυρίσει το ρολόι του χρόνου πίσω και, βάσει της σημερινής εμπειρίας του, να μας μιλήσει για λάθη που έγιναν στο θέμα των εγκαταστάσεων το 2004.        
«Το λάθος έγινε πριν από τους Ολυμπιακούς. Θα έπρεπε να είχαμε προσδιορίσει ποια είναι η Ελλάδα που θέλαμε να έχουμε το 2004 και πάνω σε αυτό θα έπρεπε να καθοριστούν οι εγκαταστάσεις. Για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού κατασκευάστηκε μόνο μία πισίνα. Πριν από την κατασκευή υπήρξαν συζητήσεις για τη διαχείρισή της. Από τώρα γνωρίζουμε ακόμη και τα μελλοντικά ωράριά της. Αυτό δεν έγινε στην Ελλάδα, στον βαθμό που θα έπρεπε. Κατασκευάσαμε εξαιρετικές εγκαταστάσεις, αλλά δυσκολευόμαστε να τις συντηρήσουμε. Oμως, από την άλλη πλευρά, συχνά αναφερόμαστε στο 2004 ως κάτι που πήγε στραβά. Αυτό από μόνο του είναι προβληματικό. Δίπλα στα όποια λάθη μπορεί κάποιος να αντιπαραθέσει μια σειρά επιτευγμάτων ασύλληπτων για χώρα αυτού του μεγέθους. Το να θεωρούμε δεδομένα και φυσιολογικά όσα (πολλά) πήγαν καλά δείχνει μια έλλειψη κατανόησης για την πολυπλοκότητα ενός εγχειρήματος που έφερε εις πέρας με μεγάλη επιτυχία η χώρα μας. Κάποτε, ως κοινωνία, πρέπει να μιλήσουμε και γι’ αυτό». 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του μέλλοντος

Το 1900, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού εξελίχθηκαν σε εμποροπανήγυρη. Είκοσι χρόνια μετά, το 1924, η Οργανωτική Επιτροπή βοήθησε ώστε η «Πόλη του Φωτός» να αποκτήσει λάμψη και στην ολυμπιακή ιστορία προσθέτοντας πολλές, για την εποχή, καινοτομίες, όπως το Ολυμπιακό Χωριό. Ύστερα από εκατό χρόνια, η πρωτεύουσα της Γαλλίας θα κληθεί και πάλι να συνεισφέρει ιδέες. Η διοργάνωση αυτή αναμένεται να αποτελέσει εφαλτήριο για τους Αγώνες του μέλλοντος και, μάλιστα, σε μία εποχή που έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά δειλά βήματα ανταγωνιστικές διοργανώσεις (π.χ. Αγώνες Φιλίας της Ρωσίας, οι Αγώνες Ενισχυμένων Αθλητών).

«Η τεχνολογία έχει αλλάξει δραστικά τον τρόπο που αντιμετωπίζεται μία αθλητική διοργάνωση. Έτσι, βλέπουμε να έχει παρεισφρήσει από τον εξοπλισμό των αθλητών μέχρι και την προβολή των αγώνων. Τα πάντα ρει, όπως είχε πει και ο Ηράκλειτος. Το 1924 υπήρξε η πρώτη απευθείας μετάδοση από το ραδιόφωνο. Τώρα οι φίλαθλοι θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη των Ολυμπιακών από το κινητό τους. Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού. Ας πάρουμε την Τελετή Έναρξης στον Σηκουάνα. Αποτελεί μία ρήξη σε σχέση με το παρελθόν. Οι Αγώνες του Παρισιού θα είναι και μία λαϊκή γιορτή. Μετά τη διοργάνωση του Μαραθωνίου 20.000 τυχεροί θα τρέξουν στη μαραθώνια διαδρομή ενώ θα υπάρξει και αγώνας 10 χλμ. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. Και διπλάσιες θέσεις να υπήρχαν θα είχαν καλυφθεί. Επίσης, έχει σχεδιαστεί η διαδρομή ώστε όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στον αγώνα από το σπίτι τους και, χάρη στο διαδίκτυο, θα έχουν την αίσθηση πως τρέχουν στην ολυμπιακή διαδρομή καθώς θα βλέπουν τις ίδιες εικόνες. Όλα αυτά ήταν αδιανόητα πριν από λίγα χρόνια. Από τη άλλη πλευρά θα διεξαχθούν αγώνες και σε νέα αθλήματα, όπως το μπρέικντανς. Είδαμε το ενδιαφέρον που υπήρχε για αυτό στους Ολυμπιακούς Νέων και το προσθέσαμε διότι έχει κοινό σε ένα ποσοστό πληθυσμού το οποίο μπορεί να μην ενδιαφέρεται για τα παραδοσιακά αθλήματα. Το συγκεκριμένο άθλημα δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό και, έτσι, δείχνουμε ότι κάποιος μπορεί να κάνει αθλητισμό παντού, αρκεί να το θέλει», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Τις τελευταίες εβδομάδες διεξάγεται μεγάλη συζήτηση για το θέμα της χρήσης απαγορευμένων ουσιών καθώς κάποιοι Κινέζοι κολυμβητές και κολυμβήτριες φέρονται να είχαν βρεθεί θετικοί αλλά τους επέτρεψαν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Η Γαλλία, όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης, έχει επενδύσει πολλά χρήματα στον τομέα του αντιντόπινγκ. «Για τον έλεγχο των απαγορευμένων ουσιών υπάρχει ένα τεράστιο πρόγραμμα. Η Γαλλική Κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά χρήματα στο τοπικό κέντρο ελέγχου. Προσωπικά προτιμώ να βρεθούν «θετικοί» αθλητές γιατί αυτό θα δείξει ότι το σύστημα δουλεύει. Όμως ακόμα και εάν κάποιος ξεπεράσει τους ελέγχους θα εντοπιστεί τα επόμενα χρόνια διότι, όπως γνωρίζεται, τα δείγματα φυλάσσονται και επανελέγχονται».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή