Υψηλά ποσοστά αποσυσπείρωσης αναγνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Υψηλά ποσοστά αποσυσπείρωσης αναγνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κουμουνδούρου επέστρεψε από αργά χθες το βράδυ η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ολοκληρώθηκε ο βίος της κυβέρνησης και ο κ. Αλέξης Τσίπρας με τους στενούς συνεργάτες του εγκατέλειψαν το Μέγαρο Μαξίμου. Στον ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζουν ταχύτητα για τη διεξαγωγή της ολίγων εβδομάδων διάρκειας προεκλογικής εκστρατείας και σήμερα το πρωί έχει προγραμματισθεί σύσκεψη της επιτροπής προγράμματος υπό τον κ. Τσίπρα.

Το κεντρικό αφήγημα της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ θα επικεντρωθεί στη διαμόρφωση ενός παράλληλου προγράμματος στην υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους, μέσω του οποίου ο κ. Τσίπρας θα υποσχεθεί ότι θα γίνει δικαιότερη η εφαρμογή των μέτρων και θα απαλυνθούν οι επιπτώσεις για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Το δεύτερο σημείο αιχμής της προεκλογικής εκστρατείας θα είναι η ανάδειξη διαφορών με τους πολιτικούς αντιπάλους, με την Κουμουνδούρου να επιμένει ότι διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα, ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως η διαφθορά και η διαπλοκή. Ιδιαίτερα για το Ποτάμι και τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, πρόκειται να αναπτυχθεί επιχειρηματολογία ότι λειτούργησε στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ως φερέφωνο των δανειστών, ζητώντας ό,τι ζητούσαν και εκείνοι.

Από τις πρώτες μετρήσεις που έχουν φθάσει στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, το επιτελείο του κόμματος διαπιστώνει σημαντική αποσυσπείρωση στους ψηφοφόρους και την κομματική βάση. «Οι αριθμοί είναι τέτοιοι», υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου, «που με τις κατάλληλες κινήσεις μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας», ο οποίος δεν είναι άλλος από την αυτοδυναμία είτε του ΣΥΡΙΖΑ μόνου του είτε με άθροιση των δυνάμεων με τους ΑΝΕΛ, για τους οποίους, πάντως, παραμένει ερώτημα αν θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Βεβαίως, αναφορικά με τα υψηλά ποσοστά αποσυσπείρωσης, έμπειρα κομματικά στελέχη σπεύδουν να επισημάνουν ότι «τώρα βρισκόμαστε στη χειρότερη στιγμή μας» και εξηγούν ότι είναι ακόμα νωπή στους πολίτες η επίδραση από τη νέα συμφωνία και οι εντυπώσεις από την εσωκομματική διάσπαση, ενώ δεν έχουν τεθεί τα διλήμματα της επόμενης ημέρας.

Η επιτροπή προγράμματος, έπειτα από προεργασία που έχει γίνει από τους κ. Αριστείδη Μπαλτά και Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναμένεται να καταλήξει σήμερα στο βασικό προγραμματικό προεκλογικό πλαίσιο, ώστε αυτό να παρουσιαστεί στην πανελλαδική συνδιάσκεψη το Σαββατοκύριακο. Εκεί αναμένεται το τελικό ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου, η καταγραφή των απωλειών προς το νεοπαγές κόμμα του κ. Λαφαζάνη και ο τελικός αριθμός στελεχών που επιθυμούν μεν να παραμείνουν στο κόμμα, αλλά όχι να «εκτεθούν» στην εκλογική αναμέτρηση ως υποψήφιοι.

Μετά την πανελλαδική συνδιάσκεψη και με βάση την εικόνα που θα προκύψει από αυτήν, θα εισέλθει στην τελική ευθεία η κατάρτιση των ψηφοδελτίων, όπου τον τελικό λόγο θα έχει ο κ. Τσίπρας και την προεργασία έχει αναλάβει ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης. Παράλληλα, σε διαδοχικές συσκέψεις διαμορφώνεται το επικοινωνιακό κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας, την ευθύνη του οποίου έχει ο κ. Νίκος Παππάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή