ΥΠΑΠΕΝ: Με έντονο πολιτικό χαρακτήρα η τελετή παράδοσης – παραλαβής

ΥΠΑΠΕΝ: Με έντονο πολιτικό χαρακτήρα η τελετή παράδοσης – παραλαβής

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονα πολιτικό χαρακτήρα είχε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο ΠΑΠΕΝ. Ο απελθών υπουργός κ. Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην επώδυνη διαοπραγμάτευση και χαρακτήρισε επιβεβλημένες τις εκλογές. «Με βάση την απώλεια της κοινοβουλευτικής και με βάση την ανάγκη να υπάρχει δημοκρατική και λαΪκη νομιμοποίηση στην κυβέρνηση σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνήσεις που μετά την υπογραφή των αντιστοίχων συμφωνιών είχαν αποφύγει να κριθούν από τον λαό. Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, επιλέγουμε να μας κρίνει ο κόσμος», ανέφερε. Ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για τις βασικές εκκρεμότητες, όπως τη διαπραγμάτευση για τον αγωγό ΤΑΠ και τον ελληνορωσικό αγωγό και κατέληξε: «Δεν γίναμε από την μια μέρα στην άλλη μνημονιακοί, μέλημα μας είναι από την επομένη των εκλογών να δημιουργήσουμε τους όρους για την αντιμετώπιση των ακραίων πολιτικών που έχουν επιβληθεί στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αστειεύτηκε δε σχετικά με τον χρόνο παραμονής στο υπουργείο λέγοντας στον κ. Ιωάννη Γκόλια, «έχετε ένα ρεκόρ, θα καθήσετε λιγότερες ημέρες από ότι εγώ».

«Η πολιτεία μου ανέθεσε το τιμητικό βάρος να είμαι υπουργός για ένα μικρό χρονικό διάστημα και ελπίζω ότι δεν θα είναι περισσότερο», αστειεύτηκε με την σειρά του ο κ. Γκόλιας. Είπε ότι οι συμφωνίες και η διενέργεια εκλογών θα κριθούν από το λαό και κατέληξε: «Είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα θα πάει ομαλά σε εκλογές, οι κινήσεις μας θα έχουν την ελάχιστη πολιτική δέσμευση».

Ο χρόνος παραμονής στο υπουργείο ήταν και για τον απελθόντα αναπληρωτή υπουργό, Γιάννη Τσιρώνη ευκαιρία να «σπάσει τον πάγο» με τον διάδοχό του κ. Μουσουρούλη. «Νιώθω παράξενα που είμαι ο παλιότερος σε αυτό το υπουργείο μετά από επτά μήνες», είπε. Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στη δραματική υποστελέχωση του υπουργείου την οποία χαρακτήρισε επιλογή των προκατόχων του και για την δύσκολη πολιτκά και οικονομικά περίοδο την οποία κλήθηκε να διαχειριστεί το υπουργείο.

«Δώσαμε και μεταμεσονύχτιες μάχες για να μην κλειδώσει η διατήρηση του νόμου 4269 (σ.σ. χωροταξική μεταρρύθμιση). Είχαμε έτοιμους νόμους για τους δασικούς χάρτες και δασικούς συνεταιρισμούς. Εχουμε προχωρήσει το διάλογο για τη βιοποικιλότητα. Στις 31 Δεκεμβρίου οι φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών πρέπει να είναι βιώσιμοι», ανέφερε. Μιλώντας για το νέο εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα υπενθύμισε στον κ. Μουσουρούλη ότι η εφαρμογή του πρέπει να είναι άμεση, καθώς υπάρχει ραθυμότητα για το ΕΣΠΑ. Τέλος, κάλεσε τον κ. Μουσουρούλη να μην υπογράψει «εικονικές μελέτες περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων» καθώς αυτό δεν ευνοεί την πραγματική οικονομία.

Τέλος, ο κ. Μουσουρούλης άφησε αιχμές για στρατηγική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ τους προηγούμενους μήνες των διαπραγματεύσεων. Επιμένοντας χαρακτηριστικά ότι για να πετύχει κάθε τομέα της διακυβέρνησης προϋπόθεση είναι η ομαλοποίηση των διεθνών σχέσεων της χώρας «Δεν πιστεώ ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι χασομέρι, θα δουλέψουμε ώστε το κράτος να έχει συνέχεια», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή