Aegean: αυξήθηκε κατά 15% η επιβατική κίνηση το α΄ εξάμηνο

Aegean: αυξήθηκε κατά 15% η επιβατική κίνηση το α΄ εξάμηνο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη επιβατική κίνηση κατά 15% εμφανίζει η Aegean Airlines το α΄ εξάμηνο του 2015 και ενοποιημένα έσοδα ενισχυμένα κατά 4% (403,6 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Η εταιρεία μετέφερε συνολικά 4.962.000 επιβάτες, εκ των οποίων οι 2.407.000 στο δίκτυο εξωτερικού και οι 2.555.000 στο εσωτερικό. Αναλυτικά, η αύξηση της κίνησης διαμορφώθηκε στο 10% για τις πτήσεις εσωτερικού και στο 20% για το εξωτερικό. Οι επιβάτες ανά πτήση διαμορφώθηκαν στους 100, έναντι 97 το α΄ εξάμηνο του 2014, αυξημένοι κατά 4%. Παρά την αβεβαιότητα του οικονομικού περιβάλλοντος της χώρας, η εταιρεία κατέγραψε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στο β΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο σε έσοδα και επιβατική κίνηση.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 14,8 εκατ. ευρώ από 16 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Η ενδυνάμωση του δολαρίου, η αύξηση χρεώσεων αεροναυτιλίας στην Ελλάδα και η προσφορά χαμηλότερων ναύλων αντιστάθμισαν τις ωφέλειες από τη μείωση του κόστους καυσίμου και τη βελτίωση στο μοναδιαίο κόστος που απορρέει από οικονομίες κλίμακας, εξηγεί η εταιρεία. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, μετά και την καταβολή του ετήσιου μερίσματος, διαμορφώθηκαν στα 320 εκατ. ευρώ την 30ή Ιουνίου 2015. Το EBITDA μειώθηκε κατά 33% και διαμορφώθηκε στα 19,7 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 14% και έκλεισαν στα 18,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων περιορίστηκαν κατά 8% στα 14,8 εκατ. ευρώ.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2015 επενδύσαμε τόσο σε δίκτυο όσο και σε νέα αεροσκάφη που παραλάβαμε και χρηματοδοτήσαμε τον Ιούνιο, παρά την αρχή των capital controls», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Airlines Δημήτρης Γερογιάννης, με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. «Με τη σημαντική για τρίτη συνεχόμενη χρονιά επέκταση του δικτύου μας και λειτουργώντας πλέον με στόλο 58 αεροσκαφών, πετύχαμε 20% ανάπτυξη της κίνησης εξωτερικού, ρυθμό τριπλάσιο σε σχέση με την αύξηση της συνολικής εισερχόμενης αεροπορικής κίνησης στη χώρα μας. Παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην κύρια βάση μας αλλά και την αυξημένη αστάθεια και αβεβαιότητα, διατηρήσαμε υγιή κερδοφορία επιβεβαιώνοντας την αναπτυξιακή μας στρατηγική», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή