Σε απόγνωση οι τοπικές κοινωνίες

Σε απόγνωση οι τοπικές κοινωνίες

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διογκώνεται επικίνδυνα το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών στα νησιά, καθώς οι τοπικές κοινωνίες δυσκολεύονται να διαχειριστούν χωρίς πρακτική βοήθεια αλλά και οικονομική στήριξη από το κεντρικό κράτος, τους χιλιάδες ανθρώπους που φτάνουν καθημερινά σε Λέσβο, Κω, Σάμο, Αγαθονήσι, Λέρο, Χίο. Τα επεισόδια μεταξύ των μεταναστών είναι καθημερινά, αποτέλεσμα του συνωστισμού και των διαδικασιών καταγραφής που προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Στη Μυτιλήνη, οι μετανάστες που βρίσκονται στο νησί υπολογίζονται σε τουλάχιστον 12.000, ενώ το προηγούμενο Σάββατο έφθασαν με βάρκες και φουσκωτά 4.000 άνθρωποι.

Οι δύο επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει τη σίτιση των μεταναστών δεν έχουν πληρωθεί από την αρχή του χρόνου. «Εχουμε χρεωθεί σε όλους και δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Ετσι και αλλιώς το ποσό είναι πολύ χαμηλό, 5,87 ευρώ το άτομο για τρία γεύματα την ημέρα. Οσο ήταν 100-200 άτομα κάτι γινόταν. Ομως χθες έδωσα 8.644 μερίδες. Τόσοι είναι οι καταγεγραμμένοι αλλά υπάρχουν και άλλοι, το νησί έχει γεμίσει σκηνές» λέει ο ιδιοκτήτης μιας εκ των δύο επιχειρήσεων, Γιώργος Σαξιώνης.

Στην Κω βρέθηκε χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Μετανάστευσης Ιωάννης Μουζάλας και συμμετείχε σε συνεδρίαση με τον δήμαρχο του νησιού, Γιώργο Κυρίτση. Το νησί αναμένεται να επισκεφτεί, στο τέλος της εβδομάδας, και ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Χθες από το Καλαί, στα σύνορα Γαλλίας – Βρετανίας, ο κ. Αβραμόπουλος αναγνώρισε ότι «κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τη μεταναστευτική κρίση, η λύση δεν μπορεί παρά να είναι μόνον ευρωπαϊκή».

Η δραματική αύξηση των ροών προβληματίζει ιδιαίτερα τις τοπικές αρχές. Την Κυριακή το πρωί αναχώρησαν από τη Σάμο 2.200 μετανάστες (με το πλοίο προς την Αθήνα) και παρέμειναν στο νησί περίπου 1.000. Ωστόσο, χθες, ο αριθμός αυξήθηκε και πάλι λόγω πολλών νέων αφίξεων. Ο δήμαρχος της πόλης, Μιχάλης Αγγελόπουλος τονίζει ότι εξετάζεται για ποιο λόγο οι βάρκες με τους μετανάστες φτάνουν σε τρία συγκεκριμένα σημεία του νησιού. «Στη Ζωοδόχο Πηγή, το μέρος είναι απόκρημνο και πολύ επικίνδυνο και για τους ίδιους αλλά και για τους λιμενικούς που επιχειρούν τη διάσωση. Γιατί λοιπόν επιλέγεται το σημείο» τονίζει ο δήμαρχος. Ο κ. Αγγελόπουλος επισημαίνει ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο δήμος Σάμου σύντομα θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς θα μπορούσαν από την κατάσταση να υπάρξουν και ωφέλειες. «Θα μπορούσαν για παράδειγμα Σύροι γιατροί να μείνουν σε κάποια ακριτικά νησιά» προτείνει.

Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο ανέφερε ότι ο χώρος στον Ελαιώνα όπως και οι εργαζόμενοι του δήμου που βοηθούν στη λειτουργία του καταυλισμού έχουν παραχωρηθεί προσωρινά και ζήτησε η εγκατάσταση στον Ελαιώνα να συνοδευτεί από έργα σε υποδομές που θα μείνουν στην περιοχή ως κοινωνικό αντιστάθμισμα. «Με προγραμματική σύμβαση που θα συνάψουμε με την κυβέρνηση, θα επιδιώξουμε να τεθούν ξεκάθαροι όροι λειτουργίας και συνεργασίας, ώστε να διασφαλίσουμε τη σωστή του λειτουργία». «Είναι υποχρέωσή μας να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους πολίτες. Δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε σε ασυνέπεια το κεντρικό κράτος. Κυρίως οι δήμοι και οι περιφέρειες. Πρέπει να πούμε υπεύθυνα στους πολίτες ότι δεν είναι ένα πρόβλημα που βρίσκεται στο τέλος του. Η ευθύνη όλων όσοι διατυπώνουν δημόσιο λόγο είναι μεγάλη, διότι ξενόφοβοι και μισαλλόδοξοι κύκλοι καιροφυλακτούν», ανέφερε. Για μια ακόμα φορά ο κ. Καμίνης τόνισε ότι τα ακριτικά νησιά και η Αθήνα δέχονται μεγάλη επιβάρυνση και κάλεσε και άλλες περιοχές να μοιραστούν το βάρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή