Σαρωτικές Κένυα και Τζαμάικα

Σαρωτικές Κένυα και Τζαμάικα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 15ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ανήκει στην αθλητική ιστορία. Εναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες έδειξαν τις δυνατότητές τους, η νέα γενιά παρουσιάστηκε ιδιαίτερα δυναμική και οι Κινέζοι διοργάνωσαν ένα πρωτάθλημα αντάξιο της ιστορίας του. Πρώτη χώρα σε συγκομιδή μεταλλίων ήρθε η Κένυα (7-6-3), δεύτερη η Τζαμάικα (7-2-3) και τρίτες ήταν οι ΗΠΑ (6-6-6). Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές συμμετοχές έδειξαν ότι, εάν δεν αλλάξει κάτι τα επόμενα χρόνια, ο κλασικός αθλητισμός θα επιστρέψει στα «πέτρινα χρόνια».

Η Νικόλ Κυριακοπούλου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ αλλά αυτό έγινε χάρη στη σωστή οργάνωση από την πλευρά της αθλήτριας και του προπονητή της. Η πρωταθλήτρια έκανε η ίδια αναβάθμιση του εισιτηρίου της (με δικά της χρήματα) και ταξίδεψε ξεκούραστα. Αντίθετα, οι υπόλοιποι αθλητές μας έφτασαν κουρασμένοι, κάποιοι χωρίς προπονητή, και δεν είχαν χρόνο για να συνηθίσουν τις κλιματολογικές συνθήκες της κινεζικής πρωτεύουσας. Δεν είναι τυχαίο ότι τελικό είχε και ο Κώστας Μπανιώτης (14ος στο ύψος), όμως αγωνιζόταν τις τελευταίες μέρες και είχε προλάβει να προσαρμοστεί. Η Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ και ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ στο βάδην αγωνίστηκαν χωρίς προπονητή γιατί δεν έγινε σωστός προγραμματισμός από τους ιθύνοντες.

Ο Κώστας Φιλιππίδης είχε ελάχιστες ημέρες για να προετοιμαστεί, και η εμφάνισή του στη «Φωλιά του Πουλιού» δεν ήταν ανάλογη των δυνατοτήτων του. Οι επιδόσεις των υπολοίπων πρωταθλητών μας κυμάνθηκαν κοντά στα ατομικά τους όρια, χωρίς όμως να τα φτάσουν.

Ο Αστον Ιτον (δέκαθλο) πέτυχε το μοναδικό παγκόσμιο ρεκόρ της διοργάνωσης. Με 9.045 βαθμούς βελτίωσε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ (9.039,  23/6/2012). Από εκεί και πέρα, ο Γιουσέιν Μπολτ «έχτισε» ακόμη ένα κομμάτι του θρύλου του και έφυγε από το Πεκίνο με τρία χρυσά μετάλλια (100, 200 και 4Χ100). Παρότι δεν ήταν σε καλή αγωνιστική κατάσταση, κατάφερε να νικήσει τον φορμαρισμένο Τζάστιν Γκάτλιν. Ο Τζαμαϊκανός και ο Αμερικάνος αναμένεται να βρεθούν ξανά αντιμέτωποι στο Ρίο.

Ο τίτλος της «κορυφαίας γυναίκας του κόσμου» επέστρεψε, ύστερα από 12 χρόνια, στην Ευρώπη, καθώς η Ολλανδή Ντάφνι Σίπερς (21.63, 3η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών) υπερίσχυσε των αθλητριών από την Τζαμάικα και τις ΗΠΑ. Εντυπωσιακά ήταν τα άλματα. Ο Κενυάτης Γιούλιους Γέγκο με 92,72 στον ακοντισμό είχε την 3η κορυφαία επίδοση στη σύγχρονη ιστορία του στίβου. Στο μήκος γυναικών οι Μπαρτολέτα (ΗΠΑ), Πρόκτορ (Μ. Βρετανία) και Σπάνοβιτς (Σερβία) ολοκλήρωσαν τις προσπάθειές τους με άλματα πάνω από τα 7 μέτρα, κάτι που είχε να γίνει από το 1991. Στο τριπλούν ο Κρίστιαν Τέιλορ (ΗΠΑ) είχε άλμα στα 18,21 και πλησίασε το ρεκόρ του Εντουαρντς (18,29 από το 1995). Στο επί κοντώ των ανδρών ο Γάλλος Ρενό Λαβιλενί δεν κατάφερε α πάρει το χρυσό μετάλλιο, το οποίο κατέκτησε ο νεαρός Σαουνέσι Μπάρμπερ από τον Καναδά (5,90).

Στη σφυροβολία γυναικών η Ανίτα Βλόνταρτσικ (Πολωνία) έφτασε τα 80,85, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ αγώνων. Στα 4Χ400 η Αμερικανίδα Φίλιξ έτρεξε το δικό της κατοστάρι σε 47.7, επίδοση που είναι η καλύτερη των τελευταίων 33 ετών στις σκυτάλες, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό, και το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Τζαμαϊκανές.

To 16o παγκόσμιο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στο Λονδίνο το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή