Κλείνουν εκκρεμότητες ενόψει του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΛΠ

Κλείνουν εκκρεμότητες ενόψει του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΛΠ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να κλείσουν σημαντικές εκκρεμότητες που σχετίζονται με την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Συγκεκριμένα, ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης, ανακοίνωσε πως θα υπογράψει και θα προωθήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το προεδρικό διάταγμα για τη λειτουργία και στελέχωση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ). Η υπογραφή του εκκρεμεί από πέρυσι τον Δεκέμβριο και αποτελεί προαπαιτούμενο που πρέπει να κλείσει μέχρι τα τέλη του μήνα, σύμφωνα με το πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ που αποτελεί μέρος της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία υπερψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας χθες στην Ακτή Βασιλειάδη επισήμανε πως δεν θέλει να αφήσει εκκρεμότητες σε όποιον υπουργό αναλάβει μετά τις εκλογές, δεδομένης και της χρονικής πίεσης από τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη αξιολόγηση του 3ου προγράμματος είναι προσδιορισμένη αμέσως μετά τον Οκτώβριο, ενώ εντός του Οκτωβρίου πρέπει να έχουν κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές από τους υποψηφίους επενδυτές για τον ΟΛΠ.

Ερωτηθείς σχετικά από την «Κ» ο πρόεδρος της ΡΑΛ, Κώστας Μουτζούρης, σημειώνει πως η «ΡΑΛ λειτούργησε τον Μάιο 2014 και έχει έως σήμερα επιληφθεί σημαντικών υποθέσεων, χωρίς όμως να έχει στελεχωθεί, επειδή δεν έχει εκδοθεί το προβλεπόμενο από τον νόμο σχετικό προεδρικό διάταγμα για τη λειτουργία και στελέχωσή της». Θυμίζει μάλιστα πως «το προεδρικό διάταγμα είχε ετοιμασθεί και ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Δεκέμβριο του 2014, όμως οι τότε εκλογές δεν επέτρεψαν την έκδοσή του». «Επείγει η δημοσίευσή του, διότι πλην των άλλων αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας» σημειώνει και χαρακτηρίζει «ευχάριστο, ότι ο νέος υπουργός κ. Ζώης έθεσε την προώθησή του ως προτεραιότητά του».

Παράλληλα με την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για τη ΡΑΛ αναμένεται όμως να προωθηθεί και από το ΤΑΙΠΕΔ όλο εκείνο το έργο που θα πρέπει να νομοθετήσει η νέα Βουλή για να αποσχιστούν οι διοικητικές και ρυθμιστικές αρμοδιότητες που μέχρι τώρα ασκούν οι ΟΛΠ και ΟΛΘ. Αυτές οι αρμοδιότητες, που είναι δημόσιου χαρακτήρα, σχεδιάζεται να εκχωρηθούν σε κατά περιφέρειες Αρχές Λιμένων που θα δημιουργηθούν με την σε εξέλιξη πρωτοβουλία. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει στα χέρια του ενδελεχείς εισηγήσεις νομικών συμβούλων για το πώς ακριβώς μπορεί κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί και η διοίκηση του Ταμείου αναμένεται να συντονιστεί επ’ αυτού του θέματος με τον υπηρεσιακό υπουργό σε συνάντησή τους τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η πρωτοβουλία γίνεται για να παραμείνουν οι προς ιδιωτικοποίηση λιμένες ως αποκλειστικά εμπορικές εταιρείες και να μην ασκούν λιμενική πολιτική.

Θα πρόκειται γα περιφερειακές και όχι τοπικές λιμενικές αρχές όπως είχε επιχειρήσει να προωθήσει ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας. Νομικοί κύκλοι εξηγούν πως η μεν ΡΑΛ, η ανεξάρτητη δηλαδή αρχή, ασκεί εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο, οι δε προωθούμενες Αρχές Λιμένος, διοικητικές εξουσίες δημόσιου χαρακτήρα που μέχρι τώρα είχαν αποδοθεί στις εισηγμένες ΟΛΠ και ΟΛΘ. Η κατάσταση αυτή έχει τις ρίζες της στον τρόπο που έγινε η μερική ιδιωτικοποίηση και εισαγωγή στο Χ.Α. του ΟΛΠ και του ΟΛΘ πριν από περίπου 15 έτη.

Ομως το σχέδιο που αφαιρεί από τον ΟΛΠ τις διοικητικές και ρυθμιστικές αρμοδιότητες που μέχρι τώρα ασκεί και τις αποδίδει σε νέες αρχές και όχι στην ανεξάρτητη αρχή ή στη γενική γραμματεία λιμένων, αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία και όχι προαπαιτούμενο του 3ου προγράμματος. Μένει έτσι να διευκρινιστεί πλήρως και επιτυχώς ποιες ακριβώς θα είναι οι αρμοδιότητες των Αρχών και ποιες της ΡΑΛ και πώς η παράλληλη λειτουργία τους (σε συνδυασμό με τη λειτουργία των λιμεναρχείων και της γενικής γραμματείας λιμένων του υπουργείου) δεν θα επιβαρύνουν με πρόσθετη γραφειοκρατία και αγκυλώσεις τη λιμενική βιομηχανία, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή