Φέρνουν έσοδα οι έλεγχοι των εμβασμάτων

Φέρνουν έσοδα οι έλεγχοι των εμβασμάτων

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον φόρους και πρόστιμα ύψους 600.000 ευρώ κατά μέσον όρο καλούνται να πληρώσουν όσοι ελέγχθησαν το 2015 για τα εμβάσματα που«φυγάδευσαν» την τριετία 2009-2011 στο εξωτερικό και για τα οποία δεν είχαν φορολογηθεί στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι έλεγχοι που διενεργούνται από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) μπορεί αριθμητικά να είναι λιγότεροι απ’ ό,τι το 2014, ωστόσο είναι εντυπωσιακά τα ποσά φόρου που προκύπτουν από τον έλεγχο.

Συγκεκριμένα, το 2014 ο φόρος που επιβαλλόταν ανά υπόθεση ανερχόταν κατά μέσον όρο στις 370.000 ευρώ, ενώ το 2015 εκτινάχθηκε στις 600.000 ευρώ. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η σημαντική αυτή αύξηση έγκειται κυρίως στους πολλαπλούς ελέγχους που διενεργούνται μεταξύ των λιστών. Συνολικά το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει αναλάβει τον έλεγχο 24.710 υποθέσεων.

Οπως αναφέρει το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση που στις 10.000 εκ των 24.710 υποθέσεων επιβληθούν φόροι ύψους 600.000 ευρώ κατά μέσον όρο τα έσοδα του Δημοσίου μπορούν να ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ. Αυτό όμως, όπως σημειώνει, προϋποθέτει αύξηση των ελεγκτών, δεδομένου ότι αρκετοί από αυτούς που έχουν αναλάβει τον έλεγχο των εμβασμάτων «περνούν» τα πρωινά τους στα διοικητικά δικαστήρια, παρά το γεγονός ότι έχουν καταθέσει τις σχετικές εκθέσεις ελέγχου.

Οι εντολές, πάντως, από το οικονομικό επιτελείο είναι να ολοκληρώνουν τον έλεγχο δύο ή και τριών υποθέσεων την ημέρα προκειμένου να επιτευχθεί ο φετινός στόχος του Κέντρου, ο οποίος προβλέπει την ολοκλήρωση περισσότερων από 700 ελέγχους.

Στo μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, τις τελευταίες έξι εβδομάδες διενεργήθηκαν 32.702 σε 31.510 επιχειρήσεις, με τον ελεγκτικό μηχανισμό να εντοπίζει παραβάσεις σε 6.245 επιχειρήσεις. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν προκύπτει ότι 2 στις 10 επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν. Οπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, η παραβατικότητα «έχει κολλήσει» στο 19,1%, κάτι που οφείλεται σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών στην αύξηση των ελέγχων από τους μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Συνολικά διενεργήθηκαν 32.702 έλεγχοι σε 31.510 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 6.245.

• Το ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 19,10% των ελεγχθεισών επιχειρήσεων.

• Συνολικά εντοπίσθηκαν 19.604 παραβάσεις. Κατά μέσον όρο κάθε μία επιχείρηση υπέπεσε σε 3 παραβάσεις.

• Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από 9.938 ελεγκτές.

• Ο μεγαλύτερος όγκος των διαπιστωμένων παραβάσεων αφορά σε μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, ενώ ο κύριος όγκος των ελεγχθεισών επιχειρήσεων, σε ποσοστό περίπου 75%, δραστηριοποιείται στην εστίαση και στον τουρισμό. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου και η μεγαλύτερη παραβατικότητα διαπιστώθηκε στους ελέγχους που διεξήχθησαν κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, καθώς και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ενδεικτικές περιπτώσεις παραβάσεων:

• Κατά τους διενεργηθέντες ελέγχους κατασχέθηκαν σε 4 περιπτώσεις – ισάριθμες αδήλωτες ταμειακές μηχανές

• Σε κέντρο διασκέδασης της Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε η μη έκδοση αποδείξεων.

• Σε έλεγχο που διενήργησαν, τα συνεργεία ελέγχου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ΣΔΟΕ Κεντρικής & Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σε παραλιακή ξενοδοχειακή μονάδα του νομού Πιερίας, διαπιστώθηκε, μετά από αντιπαραβολή του κατασχεθέντος ανεπίσημου βιβλίου κίνησης πελατών με τα εκδοθέντα φορολογικά στοιχεία η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων για χρονική περίοδο 104 ημερών σε 1.270 διανυκτερεύσεις, που εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε 350-400 παραβάσεις μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων.

• Σε έλεγχο σε υπαίθρια εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν διακριτικής παρακολούθησης στον χώρο της εκδήλωσης, στον οποίο αν και υπήρχαν τρεις Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές (ΦΤΜ) δεν εξέδιδαν φορολογικά στοιχεία. Διαπιστώθηκε η μη έκδοση αποδείξεων σε 350 περιπτώσεις πελατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή