Δεν μπορεί με την Ισπανία του Γκασόλ

Δεν μπορεί με την Ισπανία του Γκασόλ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταμέτρηση των αιτιών που η εθνική ομάδα ηττήθηκε ξανά από την Ισπανία (73-71), αυτήν τη φορά στον προημιτελικό του 39ου Ευρωμπάσκετ, με αποτέλεσμα να μείνει για μία ακόμη φορά μακριά από τη διεκδίκηση ενός μεταλλίου, εμπεριέχει επώδυνη αυτοκριτική. Οι Ισπανοί δεν ήταν άτρωτοι, αλλά η ελληνική ομάδα έχασε από τις δικές της αποφάσεις, παρά την ανατροπή της εξέλιξης του αγώνα στο τρίτο δεκάλεπτο. Είτε γιατί σεβάστηκε υπερβολικά τον αντίπαλό της, είτε γιατί δεν κατάφερε να ξεπεράσει σύνδρομα του παρελθόντος, είτε γιατί ο Πάου Γκασόλ απέδειξε ότι στο μοντέρνο μπάσκετ ένας παίκτης μπορεί να νικήσει μια ομάδα.

Η Εθνική άγγιξε την πρόκριση, αλλά τελικά πέταξε την ευκαιρία που είχε για να σταματήσει την… ατελείωτη υπομονή που χρειάζεται, πάλι, μέχρι το επόμενο Ευρωμπάσκετ, για να επιστρέψει στην ελίτ της Γηραιάς Ηπείρου. Γιατί ακόμα και η εξασφάλιση μιας θέσης στο προολυμπιακό τουρνουά του 2016, μέσω των θέσεων 5-7, προκειμένου να διεκδικήσει συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί επιτυχία. Τα… άγονα χρόνια της Εθνικής αυξάνονται, παρά την παρουσίαση της πληρέστερης ομάδας την τελευταία επταετία και των δέκα διεθνών με ευρωπαϊκό τίτλο σε συλλογικό επίπεδο.

Στο πρώτο ημίχρονο, οι διεθνείς δεν δικαίωσαν τους χαρακτηρισμούς «πόλεμος» και «τελικός» που είχαν δώσει στον προημιτελικό. Οι Ισπανοί ήταν αυτοί που επέβαλαν τον ρυθμό τους, με τους Γκασόλ και Μίροτιτς να πετυχαίνουν τους 26 από τους 39 πόντους. Στον αντίποδα, η ελληνική περιφέρεια δεν είχε «σφυγμό» και η Εθνική κυνηγούσε συνεχώς στο σκορ, αφού δέχτηκε 25 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο. Η Ισπανία… ένιωσε την ελληνική αντίδραση στην τρίτη περίοδο, αρχής γενομένης από την άμυνά της, καθώς δεν δέχτηκε πόντο για πέντε λεπτά, πέτυχε σερί 14-3 και μέχρι το 29΄ είχε μπει στη θέση του «ταυρομάχου», δείχνοντας την απαιτούμενη αποφασιστικότητα. Ομως, η Εθνική έδωσε εύκολα πίσω ό,τι με κόπο είχε κερδίσει. Το 55-57 στο 30΄ μετατράπηκε σε 62-57 από την Ισπανία, ενώ ο Γκασόλ ήταν στον πάγκο της και πάτησε ξανά το παρκέ στο 36΄.

Οι τέσσερις εύστοχες βολές του Μίροτιτς έγραψαν το 68-60, η «απάντηση» της Εθνικής ήρθε από τα τρίποντα του Καλάθη και του Σλούκα (72-71 στα 4΄΄), αλλά μία βολή του Γκασόλ ματαίωσε την ολική ανατροπή από την Εθνική. Υπάρχει πάντως και κέρδος για την Εθνική, παρά τη μεγάλη απογοήτευση του αποκλεισμού. Η εμφάνιση του Αντετοκούνμπο, που είχε 12 πόντους, 17 ριμπάουντ, 2 κοψίματα και μία ασίστ, έδειξε τον ηγέτη της ομάδας στην επόμενη πενταετία.

«Είμαι στενοχωρημένος, αλλά και περήφανος για τους παίκτες μου. Δεν αισθάνθηκα ότι φοβήθηκαν την Ισπανία. Καταβάλαμε τεράστια προσπάθεια, όμως κάναμε λάθη, χάσαμε καθοριστικά ριμπάουντ, χάσαμε βολές και θεωρώ ότι το παιχνίδι κρίθηκε στις λεπτομέρειες», είπε ο Κατσικάρης, που μπορεί να συρρίκνωσε τη διαχείριση επιλογών από τον πάγκο, όμως δεν είχε θετική ανταπόκριση από όσους παίκτες χρησιμοποίησε, έστω και για λίγα λεπτά.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Γκασόλ 27 (1), Ρούντι, Ροντρίγκεθ 10 (1), Ρίμπας 3 (1), Ρέγες 5, Κλαβέρ 2, Γιουλ 8 (2), Μίροτιτς 18 (2), Βίβες.

ΕΛΛΑΔΑ: Μπουρούσης 5, Ζήσης 5, Σπανούλης 10 (1), Καλάθης 14 (2), Περπέρογλου, Σλούκας 3 (1), Καϊμακόγλου, Κουφός 9, Πρίντεζης 13 (1), Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο 12 (2).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT