Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να μειώσει τα νέα κρούσματα έιτζ στην Ελλάδα

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να μειώσει τα νέα κρούσματα έιτζ στην Ελλάδα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο συμπέρασμα ότι η διάγνωση του ιού του έιτζ στη χώρα μας καθυστερεί, γεγονός που εξηγεί γιατί η μετάδοσή του παραμένει συχνή, καταλήγουν οι ειδικοί επιστήμονες που συμμετέχουν στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση για το Εϊτζ και τις Ηπατίτιδες, η οποία ολοκληρώνεται αύριο στην Αθήνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έγκαιρη ανίχνευση του ιού HIV, που προκαλεί το έιτζ, είναι σωτήρια, αφού έχει μεγαλή σημασία για την έναρξη της θεραπείας και τη μείωση της μολυσματικότητας. Ωστόσο, όπως καταδεικνύει μελέτη που θα παρουσιαστεί στη συνάντηση, το 26% της πρώτης διάγνωσης είναι όταν η λοίμωξη είναι στο τρίτο στάδιο και πλέον το άτομο έχει έιτζ, ενώ το 46% της πρώτης διάγνωσης αφορούσε σε περιστατικό όπου η λοίμωξη έχει προχωρήσει αρκετά και πρέπει να ξεκινήσει η χορήγηση θεραπευτικής αγωγής.

Ενα από τα θέματα της συνάντησης είναι η παράλληλη λοίμωξη (συλλοίμωξη) του ιού HIV με την ηπατίτιδα C ή την ηπατίτιδα B, η οποία, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι αρκετά συνηθισμένη στη χώρα μας. Σύμφωνα με μελέτη σε 5.664 HIV θετικούς, το 13% είχε συλλοίμωξη με ηπατίτιδα C και το 3% με ηπατίτιδα B. Ιδιαίτερα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών που ήταν θετικοί στον ιό του έιτζ, η συχνότητα λοίμωξης από ηπατίτιδα C ήταν 95%. Η συχνότητα λήψης θεραπείας για την ηπατίτιδα C στους χρήστες ναρκωτικών ήταν κατά 75% μικρότερη σε σχέση με ομοφυλόφιλους άνδρες και κατά 42% σε σχέση με ετερόφυλα οροθετικά άτομα.

Στη συνάντηση θα ανακοινωθούν και σύγχρονα δεδομένα, που κατατάσσουν πλέον την ηπατίτιδα C ως κύρια αιτία κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου στη χώρα μας. Ειδικότερα, μελέτη σε 191 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν από το 2010 έως το 2015 καταδεικνύει ότι η ηπατίτιδα C είναι η αιτία της κίρρωσης στο 39% των περιπτώσεων, έναντι 26% της ηπατίτιδας B και 35% άλλων αιτιών. Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν ότι η ηπατίτιδα C, παρότι λιγότερο συχνή από τη Β στον γενικό πληθυσμό, εμφανίζεται πλέον συχνότερα ως αιτία προχωρημένης ηπατικής νόσου, επειδή η παλαιότητα της λοίμωξης σε άτομα θετικά της ηπατίτιδας C είναι μεγάλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT