Περιμένοντας την κάλπη για να γίνουν συμφωνίες

Περιμένοντας την κάλπη για να γίνουν συμφωνίες

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον για το τι θα προκύψει από την αυριανή κάλπη είναι δεδομένο για την πλειονότητα των πολιτών και των επιχειρηματιών. Μερικοί, ωστόσο, έχουν κάποιο πιο ειδικό ενδιαφέρον και εν προκειμένω επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνιών, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν τώρα «κλείσει» και θα είχαν διαμορφώσει ένα καινούργιο και μάλλον πιο ελπιδοφόρο σκηνικό στον εγχώριο επιχειρηματικό χάρτη. Οι εκλογές του Ιανουαρίου, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στη συνέχεια, η προκήρυξη του δημοψηφίσματος και η επακόλουθη τραπεζική αργία και η επιβολή των capital controls «πάγωσαν» μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες στον κλάδο των τροφίμων και του οργανωμένου λιανεμπορίου. Οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες εκφράζουν την ελπίδα ότι μετά τις 20 Σεπτεμβρίου θα μπει ένα τέλος σε αυτή την περιπέτεια, αν και σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να αναμένουν λίγο ακόμη, μέχρι την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής των τραπεζών και εν συνεχεία την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Στην τελική ευθεία με την ολοκλήρωση της διαδικασίας να τοποθετείται πριν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βρίσκεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας» από επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν η βιομηχανία τροφίμων Chipita  (συμφερόντων Σπύρου Θεοδωρόπουλου) και η ολλανδικών συμφερόντων Impala Invest BV. Εκτός από την αναστάτωση που προκάλεσαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τα γεγονότα του καλοκαιριού, η ολοκλήρωση της εξαγοράς, η οποία θα συνοδεύεται και από αναδιάρθρωση του χρέους της «Νίκας», με τη συνολική συναλλαγή να υπερβαίνει τα 80 εκατ. ευρώ, έχει καθυστερήσει, καθώς αποτελεί ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα με πολύπλοκα νομικά κείμενα. Και αυτό διότι πρόκειται για τη δεύτερη μόλις περίπτωση, μετά τη «Μαΐλλης» που εξαγοράστηκε από το αμερικανικό fund HIG, όπου συνδυάζεται η αναδιάρθρωση των δανείων με πώληση σε άλλον ιδιώτη και όχι με τον έλεγχο να περνά στις τράπεζες, όπως συνέβη με τις εταιρείες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών. «Οι τράπεζες το θέλουν και νομίζω ότι θα γίνει. Τελειώνουμε, μπορώ να πω», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος.

Μέχρι το τέλος του χρόνου και όχι μέχρι τον Οκτώβριο που προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων της Νηρέας. Οι διαδικασίες προχωρούν σχετικά γρήγορα και τα όποια εμπόδια υπήρξαν προήλθαν από την τραπεζική αργία και τα capital controls. Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους πιστωτές της η εταιρεία θα πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου κατά 58,6 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων των τραπεζών. Θα προηγηθεί μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης κατά 66,24 εκατ. ευρώ προκειμένου να συμψηφισθούν συσσωρευμένες ζημίες και να σχηματιστεί αποθεματικό. Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας, οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να εκδώσουν τέσσερα νέα ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 119 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα ύψους 24,47 εκατ. ευρώ θα είναι μετατρέψιμο σε μετοχές.

Από την άλλη, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκτιμάται ότι θα προχωρήσει η συμφωνία εξαγοράς της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος» από τη «Σκλαβενίτης». Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει πέρυσι τον Αύγουστο και οι επίσημες ανακοινώσεις έγιναν στις αρχές του περασμένου Μαΐου. Πηγές κοντά στις δύο εμπλεκόμενες πλευρές αποδίδουν την καθυστέρηση κατά κύριο λόγο στις τράπεζες και γι’ αυτό τοποθετούν την περάτωση της διαδικασίας μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η «Σκλαβενίτης» εξακολουθεί να επιθυμεί την απόκτηση της εν Ελλάδι δραστηριότητας της «Βερόπουλος», χωρίς να αποκλείουν ωστόσο κατηγορηματικά το ενδεχόμενο υπαναχώρησης κάποιας εκ των δύο πλευρών εάν καθυστερήσει περαιτέρω η ολοκλήρωση της συναλλαγής. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν και οι ανάλογες δικαστικές αποφάσεις- θα δώσει το έναυσμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες», η οποία θα περάσει στον έλεγχο της «Σελόντα», ενώ εκτιμάται ότι η ανάγκη απαλλαγής των τραπεζών από τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα δώσει το σήμα και για την αναδιάρθρωση της εταιρείας «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή