Συνεισφέροντας στο Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ παρά την κρίση

Συνεισφέροντας στο Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ παρά την κρίση

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχυρό «αιμοδότη» των δημοσίων εσόδων αναδεικνύεται η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο συμβάλλει με περισσότερο από 1,2 δισ. ευρώ, ενώ μόνον για την απόκτηση «αέρα», δηλαδή δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων, έχει καταβάλει τα τελευταία τέσσερα χρόνια 760 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 380 εκατ. ευρώ προήλθαν από την ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας δεύτερης γενιάς (2G) που πραγματοποιήθηκε το 2011, ενώ άλλα τόσα απέφερε η παραχώρηση των αδειών κινητής τέταρτης γενιάς (4G), του αποκαλούμενου «Ψηφιακού Μερίσματος», τον Οκτώβριο του 2014. Aξίζει να σημειωθεί ότι από τα 3 δισ. ευρώ που έχει εισπράξει μέχρι σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, περίπου το 1/4 προέρχεται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Τώρα, είναι πολύ πιθανόν, μέσα στους επόμενους μήνες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να καταβάλουν επιπλέον 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το αντίτιμο της ανανέωσης των αδειών που λήγουν το καλοκαίρι του 2016. Δηλαδή για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς (3G), για τις οποίες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είχαν καταβάλει τα 2001 περί τα 440 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να πιέσουν την ελληνική πολιτεία, ώστε τα δικαιώματα που λήγουν τα καλοκαίρι του 2016, να μην ανανεωθούν, αλλά να παραταθεί η ισχύς τους μέχρι τα 2020. Αυτό θα είναι πιο οικονομικό για τις ίδιες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν δει τα έσοδα και τα κέρδη τους να συρρικνώνονται δραστικά. Σύμφωνα με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το 2008 μέχρι και το 2014, ο κύκλος εργασιών της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά 50%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDΑ) υποχώρησαν κατά 57%. Τα έσοδα μάλιστα αναμένεται να περιοριστούν έτι περαιτέρω φέτος, ενώ πέρυσι, για πρώτη φορά στην 20ετή και πλέον ιστορία της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, οι τρεις εταιρείες του κλάδου εμφάνισαν ζημίες προ φόρων, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Το χειρότερο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, είναι ότι το ελληνικό κράτος, ετοιμάζεται να ζητήσει χρήματα για την ανανέωση δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν 15 χρόνια πριν, και για τα οποία, ακόμη δεν έχει νομιμοποιηθεί η λειτουργία του δικτύου των επιχειρήσεων. «Τα δικαιώματα λήγουν σε μερικούς μήνες και περίπου 2.500 κεραιοσυστήματα παραμένουν χωρίς επίσημη άδεια λειτουργίας» επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), Γιώργος Στεφανόπουλος. Μεταξύ των μη αδειοδοτημένων κεραιοσυστημάτων περιλαμβάνονται περίπου 150 που βρίσκονται μέσα σε πάρκα κεραιών, δηλαδή σε πάρκα που φιλοξενούν και άλλες (ραδιοτηλεοπτικές) κεραίες. Η αστοχία αυτή οφείλεται στην απουσία μιας ΚΥΑ, η έκδοση της οποίας εκκρεμεί από το… 2006.

Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας συνεχίζουν –και είναι σχεδόν υποχρεωμένες να συνεχίσουν– τις επενδύσεις τους, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν.

Πέρυσι τον Οκτώβριο απέκτησαν φάσμα συχνοτήτων αντί 380 εκατ. ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G) και σίγουρα επιθυμούν ν’ αποσβέσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα το κόστος της επένδυσης. Πρόκειται για ένα δίκτυο που προσφέρει μεν υψηλότερες ταχύτητες επικοινωνίας, αλλά απαιτεί ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό δίκτυο κεραιοσυστημάτων για να λειτουργήσει.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν πάνω από 7.000 αναβαθμίσεις κεραιοσυστημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT