«Επιστρέφουν» πέντε υπουργεία

«Επιστρέφουν» πέντε υπουργεία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης, με την ανασύσταση και μετονομασία πέντε υπουργείων, αλλά και την «απορρόφηση» της Γενικής Γραμματείας Διαφθοράς και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομίας αντίστοιχα, επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι αλλαγές περιγράφονται σε δύο προεδρικά διατάγματα που κατατέθηκαν στο ΣτΕ. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, σε σχηματισμό Ολομέλειας, τα έκρινε νόμιμα, ενώ η επεξεργασία τους έγινε αυθημερόν, ενόψει της ορκωμοσίας των μελών της νέας κυβέρνησης. Τα πέντε «νέα» υπουργεία είναι τα εξής:

• Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων.

• Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

• Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

• Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

• Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα, το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Επίσης, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Τουρισμού ανασυστήνεται σε υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στα νέα υπουργεία μεταφέρεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων, των υπηρεσιών, των θέσεων και το προσωπικό των υπό ανασύσταση υπουργείων, ενώ σε αυτά «μεταφέρονται» και οι εποπτευόμενοι φορείς τους. 

Ως προς τη Γ.Γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς, μεταφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με το Π.Δ., εφ’ εξής αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης αντί του μέχρι πρότινος αρμοδίου Παναγιώτη Νικολούδη, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να οριστεί και υφυπουργός Διαφθοράς. Ως προς τη Γ.Γ. Βιομηχανίας, μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με αρμόδιο τον αντίστοιχο υπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή