Μόνο με νόμο η κατάργηση των ΣΔΙΤ

Μόνο με νόμο η κατάργηση των ΣΔΙΤ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τα είχε όλα: Είχε δηλώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, αλλά και κατηγορίες για τις χρεώσεις της κινητής τηλεφωνίας από τον απελθόντα υπηρεσιακό υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη. Είχε τις συνήθεις δεσμεύσεις για σκληρή δουλειά από τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, αλλά και δηλώσεις περί της μοναδικής γεωστρατηγικής σημασίας της Ελλάδας από τον υφυπουργό Δημήτρη Καμμένο. Με αιχμές για συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές έγινε νωρίτερα η παράδοση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Παραδίδοντας τα ηνία, ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στην παλαιά φιλία του με τον (επίσης προερχόμενο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ) νέο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη. Και μίλησε για τη συμμετοχή του υπουργείου στην προσπάθεια διαχείρισης του προσφυγικού ρεύματος, μέσω της διάθεσης κοντέινερ (της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων).

O νέος υφυπουργός Δημήτρης Καμμένος αναφέρθηκε στη «γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο» και δανείστηκε, όπως είπε, μια φράση από ένα συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη: «Ο ρόλος της Ελλάδας είναι ο σημαντικότερος στο “δρόμο του μεταξιού”. Η χώρα μας είναι η γέφυρα ανάμεσα στην Ασία και τον Ατλαντικό» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Λίγο νωρίτερα, στο κτίριο της λεωφόρου Μεσογείων έγινε η παράδοση- παραλαβή του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός, Κώστας Μουσουρούλης φάνηκε «διαβασμένος», παραδίδοντας μάλιστα στον νέο υπουργό Γιάννη Τσιρώνη ένα ντοσιέ με εκκρεμότητες και προτάσεις για τη διαχείρισή τους. Μάλιστα δεν δίστασε να εκφράσει την αντίθεσή του στην ακύρωση των διαγωνισμών ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα. «Τα ΣΔΙΤ αποφασίστηκαν με τη νομοθεσία του 2005. Αν δεν τα θέλει η κυβέρνηση, θα πρέπει να τροποποιήσει τον νόμο ή να τον καταργήσει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από ένα στρατηγικό κείμενο, όπως ο εθνικός σχεδιασμός» ανέφερε. Σημείωσε δε ότι εκκρεμεί η τοποθέτηση του ΥΠΕΚΑ στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για το κατά πόσο οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για την Πελοπόννησο και την Ηπειρο είναι σύμφωνοι με τον νέο σχεδιασμό. «Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. Γνωρίζουμε ότι κάναμε λάθη που πρέπει να διορθώσουμε, έχοντας πλέον εικόνα -που δεν είχαμε πριν- για την οικονομική κατάσταση της χώρας» ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, υπερασπιζόμενος παράλληλα τον εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή