Τα νέα όρια στο μπόνους ύψους – «Αφανίζονται κήποι για να χτιστούν μεγαθήρια»

Τα νέα όρια στο μπόνους ύψους – «Αφανίζονται κήποι για να χτιστούν μεγαθήρια»

Ποιες περιοχές επηρεάζει, οι «κόφτες» και οι αντιδράσεις

τα-νέα-όρια-στο-μπόνους-ύψους-αφανί-562999714

(Και) εσωκομματικές είναι πλέον οι πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση, για την κατάργηση των μπόνους ύψους και τετραγωνικών του νέου οικοδομικού κανονισμού (ΝΟΚ).

Οπως ανέφερε χθες ο δήμαρχος Κηφισιάς, η πλειονότητα των πολιτών αλλά και πολιτικοί και επιχειρηματίες που κατοικούν στον δήμο τον οποίο χαρακτήρισε «θεμέλιο των κεντροδεξιών κομμάτων» τάσσονται υπέρ της άμεσης παύσης της έκδοσης «ενισχυμένων» οικοδομικών αδειών. Περαιτέρω, υποστήριξε ότι η τροπολογία που παρουσιάστηκε χθες στη Βουλή δεν είναι ικανοποιητική και το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση προσφυγών κατά οικοδομικών αδειών.

Η ΕΛΛΕΤ πάντως τονίζει ότι οι επιπτώσεις του ΝΟΚ δεν αφορούν μόνο τους «προνομιούχους» δήμους, αλλά είναι ορατές σε όλες τις πόλεις και τις γειτονιές.

Ο Δήμος Κηφισιάς εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε προσφυγές κατά οικοδομικών αδειών.

Οι επιπτώσεις των μπόνους του ΝΟΚ στην Κηφισιά ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Οπως ανέφερε ο δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς, το δημοτικό συμβούλιο θα ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος να εκδώσει εγκύκλιο προς την Υπηρεσία Δόμησης Κηφισιάς, με την οποία να ορίζει ρητά ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται τα μπόνους του ΝΟΚ στην περιοχή του δήμου που καλύπτεται από δύο προεδρικά διατάγματα (παραδοσιακό κέντρο Κηφισιάς, Κεφαλάρι κ.ά.).

Περαιτέρω, ο δήμος εξήγγειλε ότι θα ξεκινήσει και δικαστικές προσφυγές κατά οικοδομικών αδειών. «Εχουμε κοντά μας ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία και πολιτική δύναμη. Η Κηφισιά έχει ειδικό πολιτικό βάρος. Εδώ ζουν πολιτικοί, επιχειρηματίες και ένα κομμάτι της αστικής τάξης που είναι θεμέλιο των κεντροδεξιών κομμάτων», ανέφερε. «Επιπλέον υπάρχει κοινωνική κατακραυγή, έχουν μαζευτεί 2.000 υπογραφές πολιτών. Δεν σκοπεύουμε να χάσουμε το δίκιο μας με ακραίες ενέργειες. Θέλουμε όμως να κερδίσουμε αυτή τη μάχη», ανέφερε.

«Απουσία ελέγχου»

«Ο ΝΟΚ εξαιρεί σαφώς και ρητώς την ίδια του την εφαρμογή στα παραδοσιακά τμήματα των πόλεων, όπως της Κηφισιάς. Κι όμως από το 2021 και μετά γινόμαστε σιωπηλοί μάρτυρες της απαξίωσης και της καταστροφής του παραδοσιακού της τμήματος, όπου τελικά εφαρμόζονται όλα τα μπόνους του ΝΟΚ», ανέφερε ο αρχιτέκτονας Νίκος Βρατσάνος. «Εχουμε ξαναγυρίσει στις πολυκατοικίες του ’70 και ’80, αυτές ακριβώς που τα διατάγματα προσπάθησαν να αποτρέψουν. Τεράστιοι όγκοι, επιπλέον όροφοι και για πρώτη φορά χτισμένες πρασιές». Ο κ. Βρατσάνος επεσήμανε πόσο αβοήθητοι νιώθουν πλέον οι πολίτες.

«Είχαμε πιστέψει ότι η εφαρμογή του συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών θα οδηγούσε στην απλοποίηση των διαδικασιών. Τελικά όμως αυτό που κατάφερε είναι η απουσία ελέγχου. Η υπηρεσία δόμησης εκδίδει άδειες χωρίς να ελέγχει τους ισχύοντες όρους δόμησης. Η γειτνίαση με διατηρητέα κτίρια (η Κηφισιά έχει 173) αποκρύπτεται από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι της Κηφισιάς με το που αντιλαμβάνονται μια κατεδάφιση ή ανέγερση τρέχουν να ελέγξουν την άδεια. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι παράλογο. Δεν πρέπει να ζητάμε από τους πολίτες να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και να προσφεύγουν συνέχεια στα δικαστήρια».

«Στον Δήμο Ψυχικού – Φιλοθέης έχουμε διαπιστώσει την κατεδάφιση περίπου 100 κτιρίων και την κοπή άπειρων δέντρων άνω των 50-70 ετών. Στην Κηφισιά το έγκλημα δείχνει ακόμα μεγαλύτερο, καθώς αφανίζονται κυριολεκτικά οι κήποι και κατεδαφίζονται ισόγειες και διώροφες κατοικίες ιδιαίτερα αξιόλογες, για να χτιστούν μεγαθήρια που καλύπτουν ολόκληρο το οικόπεδο», ανέφερε η Ειρήνη Γρατσία, συντονίστρια της Monumenta. «Παρατηρούμε από την αύξηση του αριθμού των κατεδαφίσεων ότι “τρέχουν να προλάβουν” την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (σ.σ. εκτιμώντας ότι θα ακυρώσει τα μπόνους του ΝΟΚ). Μέχρι να βγει η απόφαση, θα έχουν κατεδαφιστεί πολλά κτίρια και θα έχουν βγει πολλές άδειες ανέγερσης. Ο κάθε δήμος πρέπει να σταματήσει τώρα τις άδειες. Δυστυχώς η καταστροφή που έχει γίνει δεν διορθώνεται, ας προστατευθεί ό,τι έχει απομείνει».

«Το θέμα δεν αφορά μόνο τους κατοίκους εύπορων περιοχών όπως το Ψυχικό και η Κηφισιά», ανέφερε η Ελένη Μαΐστρου, ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ. «Δεν μπορεί να μεγαλώνεις μια πόλη χωρίς σχεδιασμό, σε καμιά ευρωπαϊκή πόλη δεν συμβαίνει αυτό. Σε μια πρόσφατη περίπτωση παλέψαμε η ΕΛΛΕΤ με τη Monumenta καθώς είχε αποχαρακτηριστεί με άνωθεν παρέμβαση ένα κτίριο στα Πατήσια, όπου ο εργολάβος επρόκειτο να υψώσει κτίριο 25% μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και αφορά όλους τους δήμους».

«Ψαλίδι» σε ένα από τα τέσσερα μπόνους

Τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος θέτει «ταβάνι» στο ένα από τα τέσσερα μπόνους συντελεστή και ύψους του νέου οικοδομικού κανονισμού. Ουσιαστικά παύει σε περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 την προσαύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 10%-25% (και του ύψους κατά ένα μέτρο), με αντίστοιχη μείωση της κάλυψης του κτιρίου.

Παράλληλα θέτει κλιμακωτό όριο στη συνδυαστική εφαρμογή του με άλλες διατάξεις. Η πολυαναμενόμενη τροπολογία επηρεάζει τα δύο από τα τέσσερα μπόνους: το άρθρο 10 (επιπλέον συντελεστής και ύψος για μείωση της κάλυψης του κτιρίου) και το άρθρο 15 (επιπλέον ύψος για πράσινα δώματα κ.λπ.), αλλά όχι το άρθρο 19 (επιπλέον ύψος έως 4,2 μ. για φυτεμένο δώμα) και το άρθρο 25 (επιπλέον συντελεστής για κτίρια μειωμένης ενεργειακής απόδοσης). Oπως προβλέπει:

• Το μπόνους του άρθρου 10 (αύξηση συντελεστή με αντίστοιχη μείωση της κάλυψης έως 25% και αύξηση ύψους έως ένα μέτρο) δεν θα ισχύει σε περιοχές με συντελεστή έως 0,8. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εφαρμόζεται σε περιοχές με χαμηλή δόμηση.

• Στην περίπτωση συνδυαστικής εφαρμογής του άρθρου 10 με το μπόνους ύψους για πράσινο δώμα κ.λπ. (έως 2 μέτρα επιπλέον) του άρθρου 15 ορίζει ότι δεν δύναται να υπερβαίνει τα 2,5 μέτρα για συντελεστή μεγαλύτερο του 0,8 έως 1,6 και τα τρία μέτρα για συντελεστή μεγαλύτερο του 1,6. Η ρύθμιση ωστόσο δεν αποκλείει και στις περιοχές με συντελεστή έως 0,8 την εφαρμογή του μπόνους ύψους του άρθρου 15 (έως 2 μέτρα επιπλέον).

• Τέλος, η ρύθμιση δεν αγγίζει το μπόνους ύψους για φυτεμένα δώματα και το μπόνους συντελεστή για κτίρια με μειωμένη ενεργειακή απόδοση (μπορεί να είναι από 5% έως 10% μεγαλύτερα από τα ισχύοντα).

Η ρύθμιση, που κατετέθη χθες στη Βουλή, δεν θα έχει αναδρομική εφαρμογή, αλλά θα αφορά όσες οικοδομικές άδειες εκδοθούν μετά την 1η Μαΐου.

Η ρύθμιση δεν θα έχει αναδρομική εφαρμογή, αλλά θα αφορά μόνο όσες οικοδομικές άδειες εκδοθούν μετά την 1η Μαΐου. Αυτό που φαίνεται είναι ότι δεν επηρεάζει ιδιαίτερα περιοχές με μεγάλους συντελεστές δόμησης (λ.χ. Αθήνα, Πειραιάς), αλλά περιορίζει κατά τι μόνο το πόσο ένα κτίριο μπορεί να είναι ψηλότερο από τα υπόλοιπα σε μια περιοχή. Ωστόσο, η μη απάλειψη όλων των μπόνους ύψους για περιοχές με χαμηλότερο συντελεστή (έως 0,8, όπως λ.χ. μεγάλο μέρος του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης) σημαίνει ότι οι περιοχές αυτές θα εξακολουθήσουν να βλέπουν υψηλότερα κτίρια, απλώς κάπως πιο περιορισμένα.

Τέλος ορίζεται ότι θα ανατεθεί με πόρους του Πράσινου Ταμείου «μελέτη αξιολόγησης της εφαρμογής των κινήτρων σε αστικές περιοχές», σε μια προφανή προσπάθεια αυτό να παρουσιαστεί ως επιχείρημα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει κρίνει σε πρώτη φάση τις ρυθμίσεις αυτές αντισυνταγματικές (η υπόθεση έχει παραπεμφθεί για οριστική κρίση στην ολομέλεια).

Σε άλλη ρύθμιση στην ίδια τροπολογία δίνεται «περίοδος χάριτος» έως τον Μάρτιο του 2025 για την κατεδάφιση παράνομων κατασκευών (σκίαστρα, πέργκολες, τέντες) σε ζώνες λιμένα. Η ρύθμιση «φωτογραφίζει» την περίπτωση της Ιεράπετρας, όπου οι κατεδαφίσεις δεν υλοποιήθηκαν με υποσχέσεις από τοπικούς πολιτευτές για επίλυση του θέματος μέσω του υπουργείου Ναυτιλίας, όπως και έγινε. Ως αιτιολογία προβάλλεται η μείωση εσόδων των οργανισμών λιμένων: «Το ζήτημα των παράνομων κατασκευών συνδέεται άμεσα με την οικονομική βιωσιμότητα των φορέων διαχείρισης και εκμετάλλευσης λιμένων», οι οποίοι εισπράττουν ενοίκια από τα αυθαίρετα. Τέλος δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης στο Τεχνικό Επιμελητήριο δράσεων Πολιτικής Προστασίας του προγράμματος «Αιγίς», λαμβάνοντας το 2% του προϋπολογισμού αυτών ως αμοιβή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή