Χ. Δούκας: «Να χτυπήσουμε το φαινόμενο του πολεοδομικού λαθρεπιβάτη»

Χ. Δούκας: «Να χτυπήσουμε το φαινόμενο του πολεοδομικού λαθρεπιβάτη»

Τι είπε ο δήμαρχος Αθηναίων για το μπόνους στο ύψος των κτιρίων που προβλέπει ο ΝΟΚ, τα τραπεζοκαθίσματα, τον τουρισμό και την παράνομη στάθμευση

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μπόνους για το ύψος των κτιρίων, στους ελέγχους για τα τραπεζοκαθίσματα, στον τουρισμό και την παράνομη στάθμευση, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, ο κ. Δούκας, σχετικά με το μπόνους που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, τόνισε πως «σύμφωνα με γνωμοδότηση που ζητήσαμε από το δικηγορικό γραφείο του κ. Νίκου Αλιβιζάτου, η προσαύξηση σε ορόφους είναι αντισυνταγματική».

«Σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΣτΕ, θα έπρεπε να εφαρμόζονται οι διατάξεις που προϋπήρχαν, οι οποίες προστατεύουν ειδικές περιοχές, όπως αυτές που βρίσκονται γύρω από την Ακρόπολη. Αυτή τη μάχη την έχω ξεκινήσει προεκλογικά, όταν έλεγα ότι η Αθήνα είναι μια τσιμεντούπολη, που δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και ότι δεν μπορούμε να δημιουργούμε “πράσινους ουρανοξύστες”. Με τις ρυθμίσεις του ΝΟΚ συμβαίνει το εξής παράδοξο: Κάνουν ενεργειακές αναβαθμίσεις στα κτίρια, και σηκώνουν μέχρι και τρεις ορόφους παραπάνω. Αρα ουσιαστικά, εξουδετερώνουν το θετικό ενεργειακό τους αποτύπωμα», σημείωσε.

«Το βασικό μου επιχείρημα στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας ήταν να χτυπήσουμε το φαινόμενο του “πολεοδομικού λαθρεπιβάτη”, που του άνοιξε την πόρτα ο ΝΟΚ του 2012 και έκτοτε έχουν γίνει 37 τροποποιήσεις. Η καθεμία απ’ αυτές δημιουργεί μια συνθήκη που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του ύψους των κτιρίων. Συζητάμε για αβίωτη πόλη και ταυτόχρονα δίνουμε μπόνους για να σηκώσουμε ακόμα ψηλότερα κτίρια, ενώ έχουμε περιοχές όπως η Κυψέλη όπου υπάρχουν στενά που δεν τα βλέπει ποτέ ο ήλιος; Πρέπει να απαντήσουμε στο πρόβλημα: Ή θα δημιουργήσουμε ανθεκτικές πόλεις και θα δώσουμε μια ανάσα στους κατοίκους ή θα συνεχίσουμε να χτίζουμε όπως και πριν και χειρότερα», είπε.

«Αν θέλουν να δώσουν κίνητρα για ενεργειακά κτίρια, ας είναι φορολογικά, για παράδειγμα ελαφρύνσεις και σε αυτό θα είμαι σύμφωνος. Μαθαίνουμε ότι ετοιμάζεται μια τροπολογία στο ΝΟΚ. Να τεθεί σύντομα σε διαβούλευση, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα αλαλούμ με την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Και αυτή η ρύθμιση πρέπει να παίρνει σοβαρά υπόψη της τις αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ. Χρειάζεται γρήγορα μια νομοθετική παρέμβαση, η οποία εγώ θεωρώ ότι πρέπει να έχει μια αναδρομική ισχύ».

Τουρισμός

«Ο φόρος διαμονής, ο οποίος έγινε τέλος ανθεκτικότητας και φτάνει στα υπερλούξ ξενοδοχεία τα πεντάστερα 10 ευρώ τη μέρα, δεν αποδίδεται στον δήμο. Το τέλος παρεπιδημούντων, το οποίο ήταν 2% του τζίρου των ξενοδοχείων, και αυτό πριν αρκετά χρόνια, μειώθηκε στο 0,5%. Ετσι λοιπόν, ο Δήμος της Αθήνας παρ’ ότι το ’23 υπολογίζεται ότι είχε 6,5-7 εκατομμύρια τουρίστες, εισέπραττε μόλις 42 λεπτά για κάθε τουρίστα. Αυτό μένει στην πόλη. Και προσέξτε, ζητάνε από τη δημοτική Αρχή, με πόρους για 700.000 κατοίκους να κρατάω καθαρή την πόλη, να λάμπει για 7 εκατομμύρια επισκέπτες. Αυτό που προσπαθώ να πω, είναι ότι δεν βγαίνει», ανέφερε ο κ. Δούκας.

Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν ξενοδοχεία τα οποία χρειάζεται να μαζέψουμε τα σκουπίδια τους 4 και 5 φορές τη μέρα. Αν πάτε ας πούμε στο Λονδίνο, θα υπάρχει ένα δρομολόγιο, γιατί τα ξενοδοχεία έχουν ειδικές υποδομές για τα απορρίμματα».

«Πήραμε ομόφωνη απόφαση στην ΚΕΔΕ, ότι πρέπει το περίφημο τέλος ανθεκτικότητας να επιστρέφει στους δήμους για να ενισχύει και την ανθεκτικότητα και τις υποδομές των πόλεων και νομίζω ότι η κυβέρνηση θα το λάβει σοβαρά υπόψη της. Ξέρετε, λέμε συνέχεια για τον τρόπο που αυξάνεται ο τουρισμός, για τον βιώσιμο τουρισμό, αλλά αν δεν δώσουμε χρήματα, ο τουρισμός δεν θα είναι βιώσιμος και θα υπάρξει πολύ μεγάλο πλήγμα και στο τουριστικό προϊόν και στους κατοίκους».

Τραπεζοκαθίσματα

«Εχουμε διενεργήσει δεκάδες ελέγχους στην περιοχή του Ψυρρή, στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης, στη Φωκίωνος Νέγρη, στο Μεταξουργείο, το Γκάζι, την Κυψέλη, τα Πατήσια και αλλού. Στο 60% των περιπτώσεων διαπιστώσαμε υπέρβαση στην κατάληψη του χώρου. Το πιο ενδιαφέρον όμως ποιο είναι; Σε κάποιες περιπτώσεις, από 3 έως 48 ώρες μετά, το 85% των παραβατών είχαν επαναφέρει παράνομα τα τραπεζοκαθίσματα», ανέφερε ο κ. Δούκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόστιμο για τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα είναι πολύ χαμηλό «και θα το αλλάξουμε». «Δεν μπορεί να είναι όσο ένας καφές, διότι τόσο είναι περίπου το πρόστιμο. Στις πιο ακριβές περιοχές είναι 3 ευρώ ανά τ.μ».

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων, «η απόδοση πρέπει να γίνεται πολύ πιο γρήγορα», ενώ «πρέπει να αυστηροποιηθεί και η διαδικασία αφαίρεσης των αδειών».

«Για τις αλλαγές που απαιτούνται θα συνεργαστώ με το υπουργείο Εσωτερικών, με τον κύριο Λιβάνιο, για να υπάρξουν κανόνες που θα τους σεβόμαστε όλοι», συμπλήρωσε.

Παράνομη στάθμευση

«Κόβουμε περίπου 50.000 κλήσεις για παράνομη στάθμευση τον μήνα. Δεν σβήνουμε καμία κλήση, εκτός και αν υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι. Ο στόχος μας δεν είναι να αυξήσουμε τα έσοδά μας, αλλά να μπορέσει να λειτουργήσει η πόλη. Διότι αν έχουμε διπλοπαρκαρισμένα, αν έχουμε αυτοκίνητα πάνω σε ράμπες, τότε τι σεβόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Δούκας και πρόσθεσε:

«Η δημοτική αστυνομία έχει εντείνει τους ελέγχους της. Πηγαίνουν οι δημοτικοί αστυνόμοι, γράφουν και διώχνουν τα παρανόμως παρκαρισμένα αυτοκίνητα, και μόλις φεύγουν, αμέσως μετά επιστρέφουν τα αυτοκίνητα. Τι θέλω να πω; Πρέπει να αγαπήσουμε την πόλη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή