«Χαμένοι» στο Ιντερνετ οι Ελληνες

«Χαμένοι» στο Ιντερνετ οι Ελληνες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς μέτρο αποδεικνύεται ότι είναι η συμπεριφορά των Ελλήνων αναφορικά με το Διαδίκτυο. Η χώρα κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και της Ρωσίας όσον αφορά την υπερβολική χρήση του Διαδικτύου, συγκεντρώνοντας το 31% και ξεπερνώντας κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που τοποθετείται μόλις στο 5%.

Μπορεί να ήρθε αργά στη ζωή μας σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, καθώς η διείσδυση του Διαδικτύου καθυστέρησε αρκετά στη χώρα μας, ωστόσο όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, δεν έχουμε βρει ακόμη τον τρόπο να αξιοποιούμε αποκλειστικά προς όφελός μας, αυτό το εργαλείο. Οι κίνδυνοι από την υπερβολική χρήση συζητιούνται πολύ στις δυτικές κοινωνίες που είναι «συνδεδεμένες» περισσότερα χρόνια από εμάς, και υψηλά στον κατάλογο των επικίνδυνων εθισμών βρίσκεται η χρήση του Ιντερνετ. Πλήθος είναι και τα μέτρα προφύλαξης κυρίως των νέων από την παγίδα του εθισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία των 31 Γραμμών Βοήθειας του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Insafe για το δεύτερο 6μηνο του 2014, η χώρα μας επέδειξε «ανώριμη» συμπεριφορά στη χρήση του Διαδικτύου, η οποία αποτελεί και τη βασική αναφορά που γίνεται στις Γραμμές Βοήθειας.

Εκφοβισμός, ιδιωτικότητα

Επόμενο πρόβλημα στη διαδικτυακή ζωή της χώρας αναδεικνύεται ο εκφοβισμός μέσω Ιντερνετ με ποσοστό 19% και ακολουθεί η παραβίαση της ιδιωτικότητας με ποσοστό 16%. Σημειώνεται ότι στο θέμα του εκφοβισμού η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (μ.ό. ΕΕ 21%), ενώ η ιδιωτικότητα απασχολεί το 12% του μέσου Ευρωπαίου, καταγράφοντας καλύτερη επίδοση από ό,τι η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γραμμής Βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (saferinternet) για το πρώτο τετράμηνο του 2015, έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί 180 αναφορές για υπερβολική χρήση Διαδικτύου, 96 αναφορές για θέματα online ιδιωτικότητας (κατάχρηση-προστασία προσωπικών δεδομένων) και 65 αναφορές για κυβερνο-εκφοβισμό.

Επίσης, οι αναφορές για τη σεξουαλικότητα και τις online σχέσεις αναδεικνύονται σε καινούργια τάση, καθώς το ποσοστό αυξήθηκε στο 9% στις αρχές του 2015, από 7% στις αρχές του 2014. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος για την αντίστοιχη καταγγελία διαμορφώνεται στο 10%. Οι συγκεκριμένες αναφορές προέρχονται κατά 75% από το γυναικείο φύλο και 25% από το ανδρικό, ενώ το 14% είναι ανήλικοι. Στον κατάλογο των καταγγελιών ακολουθεί το ενδεχόμενο επιβλαβές περιεχόμενο με 4% στην Ελλάδα έναντι 7% στην Ε.Ε. Παράπονα για σπίλωση διαδικτυακής φήμης απηύθυνε το 3%, έναντι του 5% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος. Το διαδικτυακό έγκλημα απασχολεί κατά 4% τους Ελληνες έναντι 3% τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Το sexting (σεξουαλική παρενόχληση μέσω αποστολής μηνυμάτων) ακολουθεί με 2% έναντι 4% στην Ε.Ε., ενώ ρατσιστικά σχόλια καταγγέλλει το 2% των Ελλήνων έναντι του 1% των Ευρωπαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή