«Βαριά» ονόματα που δεν εξελέγησαν

«Βαριά» ονόματα που δεν εξελέγησαν

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία της νέας Βουλής έφεραν οι ανακατατάξεις στις εκλογικές λίστες των κομμάτων και κυρίως ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων, με την είσοδο οκτώ κομμάτων αλλά και την αποτυχία της ΛΑΕ να περάσει το όριο του 3%. Η πλέον ηχηρή απουσία είναι αυτή της απερχόμενης προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία το προηγούμενο επτάμηνο μονοπώλησε συχνά την ημερήσια διάταξη του Κοινοβουλίου, αλλά και γενικότερα την επικαιρότητα.

Πέραν αυτής, στη νέα Βουλή δεν θα βρίσκονται ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παν. Λαφαζάνης, αλλά και οι στενοί του συνεργάτες κ. Δημήτρης Στρατούλης και Στάθης Λεουτσάκος, οι συνοδοιπόροι του κ.κ. Κ. Ησυχος, Κ. Λαπαβίτσας και Νάντια Βαλαβάνη, η στενή πολιτική φίλη της κ. Κωνσταντοπούλου και επίσης «θορυβώδης» κ. Ραχήλ Μακρή, η αντιπρόεδρος Δ. Χαραλαμπίδου, οι κ.κ. Θαν. Πετράκος, Ελένη Ψαρέα, Γιανν. Ζερδελής, Μιχ. Κριτσωτάκης, Γιανν. Σταθάς, Θαν. Σκουμάς, Βαγγ. Διαμαντόπουλος, Ιωάνν. Γαϊτάνη, Λ. Αμμανατίδου κ.ά.

Αντιθέτως, από τον ΣΥΡΙΖΑ η μόνη ευδιάκριτη απουσία θα είναι αυτή του στενού συνεργάτη του κ. Αλ. Τσίπρα, κ. Χριστ. Βερναρδάκη, ο οποίος ήταν υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών που εξέλεξε τέσσερις βουλευτές και σήμερα μετέχει εκ νέου στο υπουργικό συμβούλιο. Δύο σημαντικές έδρες έχασε από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία στην Ξάνθη και στη Ροδόπη, όπου για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, αν και κατέγραψε άνοδο των ποσοστών της, δεν εκλέγεται χριστιανός βουλευτής. Τα «παιχνίδια» του εκλογικού νόμου είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός Βουλής δύο από τα βαριά ονόματα του κόμματος, πρώην υπουργοί, ο κ. Αλέξανδρος Κοντός στην Ξάνθη και ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης στη Ροδόπη. Επίσης, λόγω της μεγάλης διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατόρθωσαν να επανέλθουν στη Βουλή η κ. Φωτ. Πιπιλή, ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος κ.ά.

Η Ν.Δ. έχασε συνολικά μία έδρα και από 76 έχει πλέον 75. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχασε συνολικά τέσσερις έδρες (Γρεβενά, Κέρκυρα, Ξάνθη, Ροδόπη) και κέρδισε τρεις (Β΄ Αθηνών, Εύβοια, Λευκάδα).

Το Ποτάμι του κ. Στ. Θεοδωράκη μετρά συνολικά την απώλεια έξι εδρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός Βουλής ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Νικ. Διαμαντούρος, ο κ. Παν. Καρκατσούλης, η κ. Αντ. Λυμπεράκη (Β΄ Αθηνών ), η κ. Σταυρούλα Αντωνάκου (Α΄ Πειραιά), ο κ. Ι. Φωτήλας (Αχαΐα), ο κ. Κυρ. Χαρακίδης (Δράμα), ο κ. Κ. Μπαριώτας (Λάρισα) και ο κ. Αλ. Χατζηδημητρίου (Σέρρες).

Από το ΠΑΣΟΚ εκτός Βουλής μένουν ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς η κ. Φώφη Γεννηματά επιθυμεί να διατηρήσει την έδρα στην ιστορική για το κόμμα της Αχαΐα, ο στενός της συνεργάτης κ. Παπαθεοδώρου, αλλά και ο κ. Π. Δήμας. Εκτός Βουλής μένει και ο κ. Παντ. Καψής, αφού η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν εκλέγει βουλευτή στη Β΄ Αθηνών.

Τον ίδιο αριθμό βουλευτών κατάφερε να εκλέξει το ΚΚΕ, κάτι που δεν διαφοροποιεί τη δύναμή του εντός της Βουλής. Παρά ταύτα, στη νέα Βουλή, το κόμμα του Περισσού θα δώσει την κοινοβουλευτική μάχη, χωρίς την παρουσία του κ. Σπ. Χαλβατζή και της κ. Ελένης Γερασιμίδου, που έμειναν εκτός Βουλής.

Οι ΑΝΕΛ διαθέτουν πλέον 3 βουλευτές λιγότερους. Το κόμμα του κ. Καμμένου έχασε την έδρα στην Εύβοια (Νίκος Μαυραγάννης), στην Κοζάνη (Χαρίσης Κάτανας) και στη Λάρισα (Βασίλης Κόκκαλης). Το κόμμα αν και έβγαλε έδρα στη Β΄ Αθήνας δεν θα έχει την κοινοβουλευτική στήριξη της κ. Σταυρούλας Ξουλίδου που δεν κατέθεσε εγκαίρως την αίτηση συμμετοχής της, αλλά και τον κ. Παύλο Χαϊκάλη που «διαγράφηκε» από τις λίστες λόγω της εμπλοκής του σε κυπριακή εταιρεία. Ο κ. Καμμένος είχε αποφασίσει να κρατήσει την έδρα στο Ηράκλειο, προκειμένου να εκλεγεί ο στενός συνεργάτης του κ. Τέρενς Κουίκ στη Β΄ Αθηνών. Η απώλεια της έδρας του Ηρακλείου τα ξημερώματα της επομένης, ωστόσο, άφησε τον κ. Κουίκ εκτός Βουλής.

Στη Χρυσή Αυγή, ο κ. Γιάννης Λαγός μένει εκτός της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, καθώς τα υψηλά ποσοστά της Ενωσης Κεντρώων στη Β΄ Πειραιώς δίνουν την έδρα στην κ. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή