Ιδέες και πάθος δίπλα στα προβλήματα

Ιδέες και πάθος δίπλα στα προβλήματα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΙΚΗ. «Με χιούμορ και αισιοδοξία», όπως και με την «απαίτηση και όχι απλώς την έκκληση» επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων της. Με αυτό το πνεύμα μπαίνει στη νέα καλλιτεχνική της περίοδο η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία χθες σε συνέντευξη Τύπου με κύριο ομιλητή τον μαέστρο και διευθυντή της Στέφανο Τσιαλή παρουσίασε τον προγραμματισμό της νέας σεζόν.

«Παρά τα απότοκα της οικονομικής κρίσης, προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κι εμείς όπως ολόκληρη η χώρα, οι συνθήκες δεν κάμπτουν την αποφασιστικότητα και τη δημιουργικότητά μας, αντιθέτως, μας κάνουν να πεισμώνουμε και να προσπαθούμε ακόμη περισσότερο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Τσιαλής και τόνισε πως «είναι σημαντικό να έχουμε αισιοδοξία αν σκεφτούμε ότι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δημιουργήθηκε στην πιο μαύρη περίοδο της ελληνικής Ιστορίας, το 1942-43, την εποχή της Κατοχής». Το χιούμορ, χαρακτηριστικό του Τσιαλή, κάτι που προφανώς φέρνει από την πολυετή και αξιόλογη καριέρα του στο εξωτερικό, επεκτείνεται και στη φετινή εικονογράφηση του υλικού προβολής της ΚΟΑ (για μία ακόμη χρονιά από τη βραβευμένη ομάδα G Design Studio), στην οποία μουσικά όργανα παρουσιάζονται κατασκευασμένα από διάφορα φρέσκα λαχανικά και φρούτα! «Το μήνυμα είναι σαφές, πρόκειται για την επιθυμία μας να αξιοποιηθούν οι εγχώριες πρώτες ύλες, αλλά και το ελληνικό δυναμικό. Είναι απίστευτο πόσο πολλοί ταλαντούχοι νέοι Ελληνες μουσικοί υπάρχουν», τόνισε ο Τσιαλής. Εκεί, εξάλλου, στοχεύει και το πιο πρωτοποριακό εγχείρημα της νέας περιόδου: η δημιουργία της Ακαδημίας Νέων Μουσικών της ΚΟΑ, ένα φυτώριο μουσικών ορχήστρας που θα προσφέρει δωρεάν μαθήματα-σεμινάρια σε νέους μουσικούς, όπως και τη δυνατότητα να συμπράξουν σε συναυλίες της Ορχήστρας.

Οι θεματικοί κύκλοι των συναυλιών συνεχίζονται με ένα πλούσιο πρόγραμμα, που ξεκινάει την Παρασκευή (2/10) με τη μουσική βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής αφιερωμένη στον Οδυσσέα Δημητριάδη.

Πέρα από τις ευχάριστες ειδήσεις, μεταξύ τους τη συνέχιση του κοινωνικού και εκπαιδευτικού έργου της ΚΟΑ και την αύξηση των συνεργασιών με διαφόρους φορείς, ευνόητο ήταν να συζητηθούν τα προβλήματα που είναι πολλά. «Η Ορχήστρα αιμορραγεί», είπε λακωνικά ο Στέφανος Τσιαλής αναφερόμενος κυρίως στο μείζον θέμα των κενών θέσεων μουσικών που δεν καλύπτονται. «Η κάλυψη των αναγκών της ΚΟΑ με έκτακτους μουσικούς δεν είναι παρά ένα γιατροσόφι που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη αιμορραγία», επισήμανε ο Τσιαλής, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον μεγάλο αριθμό γνωστών καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων, που συμμετείχαν σε συναυλίες της Ορχήστρας προσφέροντας τον μισθό τους για την υποστήριξή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT