Κρατικό μοντέλο στην ενεργειακή αγορά προωθεί ο Π. Σκουρλέτης

Κρατικό μοντέλο στην ενεργειακή αγορά προωθεί ο Π. Σκουρλέτης

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ενεργειακό μοντέλο αγοράς με κυρίαρχη την κρατική παρέμβαση σε όλους τους τομείς περιέγραψε με τις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Σκουρλέτης. Εξήγγειλε νέο πλαίσιο για τους υδρογονάνθρακες αλλά και τη θεσμοθέτηση κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων, υπεραμύνθηκε της στρατηγικής θέσης του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ και φυσικά στη ΔΕΗ, ενώ εντύπωση έκανε και η αναφορά του στην υπόθεση των Σκουριών. Ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε από το βήμα της Βουλής ότι η απόφασή του για μερική αναστολή της λειτουργίας των Μεταλλείων, που κρίθηκε προσωρινά παράνομη από το ΣτΕ την περασμένη Παρασκευή, ήταν ένα σαφές μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή στη χώρα.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας, στο οποίο θα κληθούν να πάρουν μέρος όλοι οι φορείς του τομέα και όλες οι κατηγορίες των καταναλωτών. Στην αγορά ηλεκτρισμού τόνισε ότι προκρίνεται η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στη συμφωνία με τους πιστωτές, εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για στήριξη του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Είπε χαρακτηριστικά ότι η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αποκρούστηκε στο πλαίσιο της αναζήτησης εναλλακτικής λύσης, ενώ η «Μικρή ΔΕΗ» τέθηκε, τελικά, εκτός συμφωνίας από τους δανειστές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των υδρογονανθράκων, ανακοινώνοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα και μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, εταιρείες και τοπικές κοινωνίες θα προωθηθεί ένα νέο, σύγχρονο, θεσμικό πλαίσιο, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και τη θεσμοθέτηση κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η διατήρηση της στρατηγικής θέσης του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ θα επιτρέψει τις διεθνείς συνεργασίες, τη μετεξέλιξη της εταιρείας σε διεθνή ενεργειακή εταιρεία με αυξημένο εξαγωγικό προσανατολισμό και θα βοηθήσει στην εθνική ενεργειακή στρατηγική.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή