Η Mytilineos βάζει πλώρη για το χρηματιστήριο του Λονδίνου

Η Mytilineos βάζει πλώρη για το χρηματιστήριο του Λονδίνου

Ο όμιλος επιδιώκει να ενδυναμώσει περαιτέρω την παρουσία του στο εξωτερικό

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή της να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, διατηρώντας παράλληλα υπό διαπραγμάτευση τις μετοχές της και στην κεφαλαιαγορά της Αθήνας αλλά και την έδρα της στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η Mytilineos. Εχοντας πετύχει μια διεθνοποιημένη ανάπτυξη με παρουσία σε 40 χώρες και στις πέντε ηπείρους και κεφαλαιοποίηση κοντά στα 5,5 δισ. ευρώ, η εισηγμένη από το 1995 στο ελληνικό Χρηματιστήριο ανακοίνωσε χθες ότι «εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών, λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη και διεθνή γεωγραφική παρουσία της και στοχεύοντας στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής προς όφελος των επενδυτών». Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής αξιολόγησης, η Μytilineos, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «παραμένει προσηλωμένη στη συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, με σημαντικές και εύρωστες δραστηριότητες στην Ελλάδα, τη δημιουργία φορολογικών εσόδων και με την προσδοκία να διατηρήσει την παρουσία της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου είναι εισηγμένη από το 1995». Η εταιρεία επιδιώκει να ενδυναμώσει περαιτέρω το ήδη ευρύ διεθνές βεληνεκές της, καθώς και την ήδη δυνατή εγχώρια θέση της.

Διατηρεί την έδρα στην Ελλάδα και παραμένει στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με την είσοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, και μάλιστα στον κορυφαίο δείκτη FTSE 100, αυξάνεται σημαντικά η εμπορευσιμότητα της μετοχής της ελληνικής εταιρείας και η αξία της, ώστε να στηρίξει επενδύσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στη διεθνή αγορά. Στον κλάδο της ενέργειας αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα, λειτουργώντας ως ολοκληρωμένο ενεργειακό utility, σε ένα φάσμα που καλύπτει από την ανάπτυξη και εκτέλεση θερμικών μονάδων, έργων ΑΠΕ και έργων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι την προμήθεια λιανικής σε ηλεκτρική ενέργεια, την προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου και την παροχή ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών ενέργειας. Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και εν λειτουργία παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της M Renewables, που επεκτείνεται δυναμικά και στις πέντε ηπείρους, είναι πλέον της τάξεως των 4,9 GW, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και μια σειρά έργων σε αρχικό και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 9 GW, το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της Mytilineos πλέον προσεγγίζει τα 14 GW στο τέλος του 2023. Μέσα στο 2023 ξεχώρισε η εξαγορά 5 φωτοβολταϊκών έργων στην Αλμπέρτα του Καναδά ισχύος 1,4 GW, για τα οποία τα επόμενα 4 χρόνια θα επενδυθούν 1,16 δισ. ευρώ.

Στον τομέα της μεταλλουργίας διαθέτει τη μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις. Η καθετοποιημένη παραγωγή της αλουμίνας και του αλουμινίου ενισχύθηκε σημαντικά με την εξαγορά της Imerys Βωξίτες και απέκτησε περαιτέρω προοπτικές με την άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων βωξίτη στην Γκάνα που έλαβε στις αρχές του έτους, αποκτώντας πρόσβαση σε γεωλογικά αποθέματα περίπου 300 εκατ. τόνων βωξίτη.

Η ελληνική εταιρεία, που έχει εντάξει στη στρατηγική της την ενεργειακή μετάβαση, προσβλέπει στην αξιοποίηση και άλλων κρίσιμων πρώτων υλών, όπως το νικέλιο, το κοβάλτιο και το λίθιο, ενώ ήδη εφαρμόζει πιλοτικά προγράμματα παραγωγής για σκάνδιο και γάλλιο. Είναι γνωστό ότι η Ε.Ε. έχει ζητήσει από τη Mytilineos να διερευνήσει την παραγωγή γαλλίου και η ελληνική εταιρεία έχει ενημερώσει ότι θα μπορούσε να παράγει 40-45 μετρικούς τόνους ετησίως, ποσότητα περίπου ίση με την τρέχουσα ζήτηση της Ε.Ε. Στην αγορά είναι έντονη η φημολογία το τελευταίο διάστημα για το ενδιαφέρον της Mytilineos να επεκταθεί στον τομέα της διύλισης και του up stream, με αφορμή τη συμμετοχή της στο placement του Δεκεμβρίου της HELLENiQ ENERGY. Μια συμμετοχή στην HELLENiQ ENERGY θα έκλεινε για τη Mytilineos τον κύκλο της καθετοποιημένης δραστηριότητας σε όλο το φάσμα της ενέργειας. Σε συνέχεια των ιστορικά υψηλών επιδόσεων που κατέγραψε το 2023, η Mytilineos παραμένει και στο ξεκίνημα του 2024 σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης. Στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του έτους που ανακοίνωσε χθες καταγράφεται αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά δικαιώματα μειοψηφίας κατά 10% στα 158 εκατ. ευρώ έναντι 143 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, και 12% στα EBITDA που ανήλθαν στα 252 εκατ. ευρώ έναντι 225 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2023. O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1.143 εκατ. σε σύγκριση με 1.358 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2023, μια μείωση 16%, αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας. Το 2023 τα έσοδα της Mytilineos διαμορφώθηκαν στα 5,492 δισ. ευρώ και τα EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ (1,014 δισ. έναντι 823 εκατ. το 2022).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή