Είσοδος μαστιχοπαραγωγών στην παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων

Είσοδος μαστιχοπαραγωγών στην παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων με βάση τη μαστίχα, κάτι που όχι μόνο διευρύνει το χαρτοφυλάκιο, αλλά το ενισχύει με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, αποτελεί το επόμενο βήμα για την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) και τη θυγατρική της Mediterra μετά την αναγνώριση δύο θεραπευτικών ιδιοτήτων της μαστίχας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, την αναγνώρισή της επί της ουσίας ως φυσικού φαρμάκου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και εκτός συνόρων. Πρόκειται στην ουσία για έναν ακόμη επιτυχημένο σταθμό ενός μοναδικού θετικού παραδείγματος αναγκαστικού συνεταιρισμού, που έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα πλούσια μεταποιητική, εμπορική και εξαγωγική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της ΕΜΧ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency) αναγνωρίζει δύο ενδείξεις της μαστίχας και συγκεκριμένα την καταπολέμηση της δυσπεψίας και τη δράση της ως επουλωτικό πληγών και αντιφλεγμονώδες για το δέρμα. Η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου έχει ήδη συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Pharma Iasis, η οποία παράγει κάψουλες για τη δυσπεψία, οδοντόκρεμα και οδοντότσικλες, όμως πλέον το πεδίο για τη χρήση της μαστίχας ως πρώτης ύλης-δραστικής ουσίας για φάρμακα διευρύνεται σημαντικά. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Γιάννη Μανδάλα, διευθύνοντα σύμβουλο της Mediterra, υπάρχει σχεδιασμός για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και από την ίδια την ΕΜΧ και όχι μόνο ως προμηθεύτριας πρώτης ύλης σε φαρμακοβιομηχανίες.

Ερευνητικά προγράμματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των ετών 2003-2014 η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου χρηματοδότησε 29 ερευνητικά προγράμματα, εκ των οποίων τα 27 αφορούν ιατροφαρμακευτικές χρήσεις της μαστίχας. Από τα 27 προγράμματα τα 9 αφορούν κλινικές μελέτες και τα 18 μελέτες εργαστηρίου. Το επιτυχημένο παράδειγμα συνεργασίας μιας συνεταιριστικής επιχείρησης με την εκπαίδευση αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η ΕΜΧ έχει συνεργασία με 10 ΑΕΙ, αλλά και με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα στο εξωτερικό, καθώς και με νοσοκομεία στην Ελλάδα και στο άμεσο μέλλον και εκτός ελληνικών συνόρων. Στόχος, βεβαίως, είναι να διερευνηθούν, να αναγνωρισθούν επισήμως και να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά και άλλες θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας.

Μέχρι το τέλος του 2015, εξάλλου, πρόκειται να δημιουργηθεί Κέντρο Εφαρμοσμένης Ερευνας για τη Μαστίχα, με στόχο να αποτελέσει τη γέφυρα ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις επιχειρήσεις. Μέτοχοι του κέντρου θα είναι η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η Mediterra, η Iasis Pharma, αλλά και ξένες εταιρείες –μεταξύ αυτών ολλανδικές και ελβετικές– που ειδικεύονται στην έρευνα και στο φαρμακευτικό μάρκετινγκ.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρευρέθη και χαιρέτισε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τα όσα έχει καταφέρει η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου «παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο ένα πολύ ισχυρό ελληνικό προϊόν αναπτύσσεται μέσα από την καινοτόμο αξιοποίηση».

H EMX διανέμει στους περίπου 2.000 μαστιχοπαραγωγούς ετησίως περί τα 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. είναι από την πώληση της μαστίχας, 1,2 εκατ. ευρώ η κοινοτική επιδότηση και τα υπόλοιπα αφορούν επιστροφές ΦΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή