Απάντηση Βερολίνου για εξαίρεση Ελλάδας από το φόρουμ Μετανάστευσης

Απάντηση Βερολίνου για εξαίρεση Ελλάδας από το φόρουμ Μετανάστευσης

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δική της εξήγηση για την εξαίρεση της Ελλάδας από forum για τη Μετανάστευση, που διοργανώνεται σήμερα στο Βερολίνο, έδωσε χθες η Γερμανία. Αρμόδια κυβερνητική πηγή της χώρας διευκρίνισε στην «Κ» ότι στη συνάντηση έχουν κληθεί να μετάσχουν κυρίως εκπρόσωποι χωρών που συνορεύουν με τη Γερμανία και την Ουγγαρία, καθώς και ότι η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο της απόφασης της ουγγρικής κυβέρνησης να κατασκευάσει και δεύτερο φράχτη στα σύνορα της χώρας με την Κροατία. Η ίδια πηγή τόνισε ότι το forum προγραμματίστηκε κυρίως ύστερα από αίτημα των Σέρβων, οι οποίοι ανησυχούν για τις συνέπειες που πρόκειται να έχει η κατασκευή φράχτη στα σύνορα Ουγγαρίας-Κροατίας.

Σύμφωνα με χθεσινή αποκάλυψη της «Κ», η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας προσκάλεσε σε έκτακτη συνάντηση στο Βερολίνο εκπροσώπους από αστυνομίες των κρατών-μελών, πλην της Ελλάδας. Η συνάντηση αφορά θέματα μετανάστευσης και είναι προγραμματισμένο να γίνει σήμερα στο Βερολίνο, δίχως την παρουσία Ελλήνων αξιωματούχων. Η αποκάλυψη προκάλεσε αναστάτωση στην ελληνική κυβέρνηση και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ στο θέμα παρενέβησαν και οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι «η μη συμμετοχή μας σε επιχειρησιακούς σχεδιασμούς συνιστά υποβάθμιση τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και της χώρας μας εν γένει». Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ρωτήθηκαν σχετικά υποβάθμισαν το θέμα, σημειώνοντας ότι στη συνάντηση θα μετάσχουν μόνο εκπρόσωποι από χώρες που συνορεύουν με τη Γερμανία και την Ουγγαρία. Εκτίμησαν ότι η πρωτοβουλία αποτελεί μοχλό πίεσης στην Ουγγαρία, ενώ διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν τη χώρα. Πάντως, καλά πληροφορημένη πηγή της «Κ» έλεγε χθες με νόημα ότι στο forum έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι, π.χ., της Γαλλίας και της Ιταλίας, που επίσης δεν συνορεύουν με τη Γερμανία, ενώ διευκρίνισε ότι μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος ασκήθηκαν πιέσεις ούτως ώστε να μεταβεί στο Βερολίνο και Ελληνας αξιωματικός. Ενήμεροι για το θέμα δήλωσαν χθες και διπλωματικοί κύκλοι. Ωστόσο επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT