Αντισυνταγματικός ο υπολογισμός έκτακτης εισφοράς

Αντισυνταγματικός ο υπολογισμός έκτακτης εισφοράς

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπαράζ» προσφυγών για την αναδρομική επιστροφή ολόκληρης ή μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης που έχει καταβληθεί από το 2011 έως σήμερα αναμένεται προσεχώς στα δικαστήρια.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις της έκρινε νόμιμη την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού της ως προς το σκέλος των τεκμηρίων.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου (ασκούσε δικηγορία το 2011) και ο πρώην γ.γ του υπουργείου Δικαιοσύνης Αγγελος Τσιγκρής.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές τους ως προς την αντισυνταγματικότητα της επιβολής του μέτρου αλλά δέχθηκε ότι είναι αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το σημείο της απόφασης που αφορά την προσφυγή της κ. Σαββαΐδου και αναφέρει ότι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης δεν είναι αντίθετη, μεταξύ άλλων, στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξαιτίας και του γεγονότος ότι «αυτή επιβάλλεται μόνο για ένα οικονομικό έτος (2011)». Η επισήμανση αυτή, όπως διευκρινίζουν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί στην «Κ», αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι εφόσον συνεχιστεί η επιβολή του μέτρου -όπως και συμβαίνει- τότε είναι πιθανόν, αν υπάρξει νέα προσφυγή, το ΣτΕ να αποφανθεί συνολικά επί της αντισυνταγματικότητας της επιβολής της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχει, επί του παρόντος, εκδώσει η Ολομέλεια του ΣτΕ, είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις που ορίζουν ότι η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται σε όλο το τεκμαρτό εισόδημα χωρίς τις μειώσεις που προβλέπονται από τη φορολογία εισοδήματος όταν ο φορολογούμενος επικαλείται παλαιότερες αποταμιεύσεις και ανάλωση προϋπαρχόντων κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή