Στα 560 εκατ. ο λογαριασμός των έργων πληροφορικής που μεταφέρεται στο νέο ΕΣΠΑ

Στα 560 εκατ. ο λογαριασμός των έργων πληροφορικής που μεταφέρεται στο νέο ΕΣΠΑ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν κανένα από τα μεγάλα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (Ε.Π. Ψ.Σ.) δεν ολοκληρώθηκε μέσα στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η συνέχιση της χρηματοδότησής τους από το νέο ΕΣΠΑ που ξεκίνησε το 2014. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περίπου 400 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα που ξεκίνησαν στην προηγούμενη περίοδο. Και αν σ’ αυτά συμπεριληφθεί το «Ψηφιακό Σχολείο» που βρίσκεται «αιωρούμενο» στο υπουργείο Παιδείας, τότε ο «λογαριασμός» που μεταφέρεται στο νέο ΕΣΠΑ είναι 560 εκατ. ευρώ.

Αναμφίβολα πρόκειται για μεταφορά μεγάλου όγκου έργου από τη μια προγραμματική περίοδο στην επόμενη. Πρακτικά το 50% του Ε.Π. Ψ.Σ. μεταφέρεται στη νέα προγραμματική περίοδο, αναδεικνύοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην υλοποίηση των έργων. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια των 7 ετών, τις οποίες ωστόσο διεύρυνε σε υπερθετικό βαθμό η απραξία του τελευταίου εννεαμήνου. Η «εκδικητική» μάλιστα αντιμετώπιση έργων, όπως π.χ. το δωρεάν ασύρματο Internet που είχε εξαγγείλει ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, το «Ψηφιακό Σχολείο», το «Σύζευξις ΙΙ» κ.ά., έχουν δημιουργήσει το τσουνάμι έργων που μεταφέρονται στη νέα προγραμματική περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιών, που χειρίζεται το θέμα, αμφίβολο είναι ακόμη αν θα υλοποιηθούν οι νομικές δεσμεύσεις που έχουν προϋπολογιστεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Ο σχεδιασμός προβλέπει από τα έργα που μεταφέρονται στο νέο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 560 εκατ. ευρώ, τα 100 εκατ. ευρώ να επιβαρύνουν το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Oι περιορισμοί ωστόσο στην κίνηση κεφαλαίων, όπως και άλλα εμπόδια (νομικές προσφυγές κ.λπ.), θέτουν σε δοκιμασία ακόμη και τον προαναφερόμενο πενιχρό στόχο.

Οι συνεχείς αδυναμίες απορρόφησης πόρων πληροφορικής στις επιμέρους προγραμματικές περιόδους οδήγησε σε μια νέα περίοδο, που δεν περιλαμβάνεται ξεχωριστό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Είναι η πρώτη φορά από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) που μια προγραμματική περίοδος δεν περιλαμβάνει ένα διακριτό τομεακό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποδομών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή