Εν μέσω διαφωνιών η επιλογή προέδρων σε ΣτΕ, Ελεγκτικό

Εν μέσω διαφωνιών η επιλογή προέδρων σε ΣτΕ, Ελεγκτικό

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καθυστέρηση τεσσάρων και πλέον μηνών από τότε που συνταξιοδοτήθηκαν κορυφαίοι παράγοντες της δικαστικής ιεραρχίας, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε χθες την επιλογή ανώτατων δικαστικών λειτουργών οι οποίοι θα αναλάβουν νευραλγικές θέσεις στη Δικαιοσύνη για τα προσεχή χρόνια. Κατά το υπουργικό συμβούλιο υπήρξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνίες ανάμεσα σε υπουργούς και διαφορετικές τοποθετήσεις, κυρίως για την επιλογή του νέου προέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για το οποίο τελικώς επελέγη ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Νίκος Σακελλαρίου, ο οποίος θα παραμείνει στην προεδρία του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου για την προσεχή τριετία.

Η επιλογή του βασίστηκε στο ότι ήταν πρώτος στη δικαστική επετηρίδα και για τον λόγο αυτό εκτελούσε καθήκοντα προέδρου στο ΣτΕ καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την αποχώρηση του κ. Σωτήρη Ρίζου έως και χθες. Αν και πρώτος στη δικαστική επετηρίδα ο κ. Σακελλαρίου και ως εκ τούτου δικαιωματικά με προνομιακή θέση στην κούρσα της διαδοχής στο ΣτΕ, εντούτοις η επιλογή του θεωρήθηκε απροσδόκητη από γνώστες των διεργασιών και διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου.

Για την προεδρία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του άλλου ανώτατου δικαστηρίου, με κενή τη θέση του επικεφαλής του –μια και για τον Αρειο Πάγο είχε ήδη επιλεγεί από τον περασμένο Ιούνιο η Βασιλική Θάνου, που διετέλεσε και υπηρεσιακή πρωθυπουργός– επελέγη η κ. Ανδρονίκη Θεοτοκάτου.

Η κ. Θεοτοκάτου, τρίτη στη δικαστική επετηρίδα, διετέλεσε επί έτη και συνδικαλιστική πρόεδρος των δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς υπήρξε πρόεδρος της Ενώσεώς τους. Για την επιλογή της δεν υπήρξαν ιδιαίτερες διαφωνίες, αν και είχε «πέσει» στο τραπέζι των υποψηφίων και το όνομα του επίσης αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, με μακρά ευρωπαϊκή εμπειρία.

Για τη θέση του γενικού επιτρόπου στο Ελεγκτικό Συνέδριο επελέγη η κ. Ευτυχία Φουντουλάκη, ενώ για τις θέσεις των αντιπροέδρων στο δικαστήριο αυτό επελέγησαν η Γεωργία Μαραγκού και η Αγγελική Μαυρουδή.

Για το ΣτΕ, επίσης, επελέγησαν ως νέοι αντιπρόεδροι οι Χρ. Ράμμος, Νικ. Μαρκουλάκης, Μαρία Καραμανώφ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όλοι με υψηλές θέσεις στη δικαστική επετηρίδα και ο Ιω. Γράβαρης που κατείχε χαμηλότερη θέση στην επετηρίδα και για την επιλογή του παρελήφθησαν άλλοι ικανοί σύμβουλοι της Επικρατείας.

Και ενώ στο ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο οι επιλογές της κυβέρνησης για τους αντιπροέδρους έτυχαν γενικής αποδοχής στο δικαστικό σώμα και στον νομικό κόσμο, καθώς οι επιλεγέντες θεωρούνται ικανοί και με επιστημονική κατάρτιση, ενώ παράλληλα δεν υπήρξαν «εξόφθαλμες» παραλείψεις ικανών και άξιων δικαστικών, στον Αρειο Πάγο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον ίδιο τρόπο.

Η επιλογή των νέων αντιπροέδρων άφησε εκτός δικαστικούς λειτουργούς που χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και διαθέτουν επιστημονικό και δικαστικό εκτόπισμα, όπως οι Δημ. Κράνης, Χρ. Κοσμίδης, Αντ. Ζευγώλης, Νικ. Πάσσος και άλλοι, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την παράλειψή τους.

Με παραλείψεις και με κάθοδο στη δικαστική επετηρίδα που σε ορισμένες περιπτώσεις έφθασε κάτω από τη δέκατη θέση, ο πρώτος στην επετηρίδα Κων. Φράγκος δεν επελέγη, νέοι αντιπρόεδροι στον Αρειο Πάγο έγιναν οι Ιω. Γιαννακόπουλος, Ευθυμία Λαμπροπούλου, Ασπασία Καρέλλου, Γερ. Φουρλάνος, Ειρήνη Κιουρτσόγλου – Πετρουλάκη και η Δήμητρα Μπουρνάκα, όλοι ικανοί δικαστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή