Διαβεβαιώσεις Φρ. Ολάντ για συνδρομή στην αξιολόγηση

Διαβεβαιώσεις Φρ. Ολάντ για συνδρομή στην αξιολόγηση

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνδρομή των Παρισίων, προκειμένου να ξεπερασθούν οι σοβαρές δυσκολίες που ήδη εντοπίζονται στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών για την πρώτη αξιολόγηση, ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η Αθήνα έλαβε τη διαβεβαίωση του κ. Ολάντ ότι η Γαλλία φιλοδοξεί να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς, προκειμένου να λυθούν τα εκκρεμή ζητήματα. Ποια είναι αυτά; Ο κ. Τσίπρας, κατά τη συνάντηση των διευρυμένων αντιπροσωπειών χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έγινε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στάθηκε σε έξι σημεία: στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπου η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στο ασφαλιστικό, στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και, τέλος, στο ζήτημα του χρέους.

Ο πρωθυπουργός, στις κοινές δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης με τον κ. Ολάντ, προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων και δανειστών η χώρα μας, προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση στο τέλος Νοεμβρίου. Ο Γάλλος πρόεδρος, τηρώντας τις ισορροπίες, τόνισε ότι «βεβαίως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», προσθέτοντας ότι «αυτό που ζητεί η Ελλάδα –και το κατανοώ– είναι να υπάρξει μια μέθοδος, ένα χρονοδιάγραμμα και μια ευελιξία».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σε συνδυασμό με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. «Επειδή ενδεχομένως κάποιοι να επιδιώκουν να επαναφέρουν αυτή τη συζήτηση (σ.σ.: περί Grexit) διά της πλαγίας οδού, μέσα από καθυστερήσεις στην υλοποίηση της αξιολόγησης και καθυστερήσεις στην υλοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θέλω να καταστήσω σαφές ότι η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Λίγο νωρίτερα, είχε μιλήσει για «παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής, που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, που απειλούν την κοινωνική ειρήνη» και οι οποίες, όπως τόνισε, απειλούν την προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος, αλλά και την πολιτική σταθερότητα. Υπό το πρίσμα αυτό, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου «θα έχουμε υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις μας στο ακέραιο και πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε την αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». Ο κ. Ολάντ δήλωσε για τα «κόκκινα» δάνεια ότι το θέμα ανησυχεί πολλούς Ελληνες και ότι «θα πρέπει να ξαναδούμε ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση».

Το ζήτημα του χρέους

Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος σε σχέση με το ζήτημα του χρέους, τη συζήτηση για το οποίο συνέδεσε, ασφαλώς, με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δηλώνοντας με σαφήνεια ότι «όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα πρέπει να ξεκινήσει η αναδιαπραγμάτευση για ελάφρυνση του χρέους».

Για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, που επίσης συζητήθηκε εκτενώς στη βάση της ευρωπαϊκής αντιμετώπισής του, ο κ. Ολάντ τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στηριχθεί οικονομικά, με εξοπλισμό και με ανθρώπινο δυναμικό, και πρόσθεσε ότι 60 Γάλλοι εμπειρογνώμονες θα τεθούν στη διάθεση της Frontex και 18 για την υποδοχή προσφύγων στα hotspots.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή