Οι Ελληνες «αγόραζαν» Λονδίνο

Οι Ελληνες «αγόραζαν» Λονδίνο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται η αξία των ακινήτων που αποκτήθηκαν από Ελληνες ιδιώτες επενδυτές σε Βρετανία και Γερμανία κατά τη διάρκεια των ετών της οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα από το 2010 μέχρι το τέλος του 2014. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες εκείνους που θα βρεθούν στο στόχαστρο των ελληνικών φορολογικών αρχών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εσχάτως προκειμένου να φορολογηθεί η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων σε χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με υπολογισμούς φορέων της αγοράς, κατά την περίοδο της κρίσης και ιδίως μεταξύ 2010-2012, Ελληνες επένδυσαν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε ακίνητα στο Λονδίνο, που αποτέλεσε και τη βασική επιλογή για όσους τοποθέτησαν κεφάλαια στο εξωτερικό, αποσύροντάς τα από τις εγχώριες καταθέσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι μόνο κατά το 2012, μεσιτικά γραφεία της Βρετανίας, όπως η Savills, υπολόγισαν ότι οι Ελληνες επένδυσαν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε ακίνητα του Λονδίνου.

Το αποκορύφωμα τοποθετείται χρονικά στο πρώτο εξάμηνο του 2012, όταν οι αγορές ακινήτων από Ελληνες αυξήθηκαν κατά 50% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικράτησε στην Ελλάδα με αφορμή τις δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Αντίστοιχα, στη γερμανική αγορά ακινήτων, τοπικά Μέσα εκτιμούν, βασιζόμενα σε στοιχεία γερμανικών εταιρειών ακινήτων, ότι οι Ελληνες κατέχουν μερίδιο της τάξεως του 5% μεταξύ του συνόλου των ξένων επενδυτών. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτό μεταφράζεται σε ποσό της τάξης των 65 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, κάτι που σημαίνει ότι για την περίοδο 2010-2014 τοποθετήθηκαν τουλάχιστον 325 εκατ. ευρώ στη γερμανική αγορά ακινήτων από Ελληνες επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση, η φορολογητέα αξία πιθανότατα είναι πολλαπλάσια, καθώς επενδύσεις πραγματοποιούνταν και τα προηγούμενα χρόνια από το 2010 και, μάλιστα, όχι μόνο σε Βρετανία και Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ελβετία και η Ιταλία, που επίσης αποτελούν δημοφιλείς επενδυτικούς προορισμούς για τα ελληνικά κεφάλαια. Επίσης, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι τα ακίνητα που αποκτήθηκαν την περίοδο 2010-2012 σε Λονδίνο και Γερμανία σήμερα αξίζουν πολλαπλάσια χρήματα, λόγω του «ράλι» των τιμών πώλησης στις εν λόγω χώρες τα τελευταία χρόνια.

Πάντως, η προαναγγελία της πρόθεσης φορολόγησης των εν λόγω περιουσιών, κατά το πρότυπο του φόρου του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, εκτιμάται από φορείς της αγοράς ακινήτων ότι θα πλήξει τη σχετική προσπάθεια ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων. Ηδη, όπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Παύλος Αναστασιάδης, επικεφαλής του βρετανικού γραφείου ευρέσεως ακινήτων Ellune Property, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα, η έλευση νέων επενδυτών στη βρετανική αγορά ακινήτων έχει πρακτικά εκμηδενιστεί.

Ωστόσο, πολλοί είναι πλέον εκείνοι που πωλούν τα ακίνητα που απέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουν τις σημαντικές υπεραξίες που έχουν σωρευτεί στο μεσοδιάστημα. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι σπεύδουν να επενδύσουν τα κέρδη τους σε άλλα ακίνητα του Λονδίνου, που προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις, ακόμα κι αν πρόκειται για μικρότερης επιφάνειας ακίνητα, σε άλλες φθηνότερες περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας.

Αντίστοιχα, όπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Φόλμπαχ από την εταιρεία Immoconsult, που ειδικεύεται στην εύρεση ακινήτων στη Γερμανία για λογαριασμό Ελλήνων, «οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έχουν πλέον διακόψει τη σχετική δραστηριότητα, εκτός κι αν πρόκειται για ανθρώπους που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό ή ακίνητα σε άλλες χώρες που να μπορούν να πωλήσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή