Μια χαμένη ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα

Μια χαμένη ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύ και αμήχανο είναι το κλίμα στην πολιτική σκηνή της χώρας μετά την προφανή αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να ορθώσουν το ανάστημά τους και να στείλουν συντονισμένα και αποφασιστικά μήνυμα απομόνωσης των ακραίων στοιχείων και εκφραστών φασιστικών αντιλήψεων, όπως αυτοί που ευθύνονται για τον πρόσφατο άγριο ξυλοδαρμό του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκου κατά τη διάρκεια του παμποντιακού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα.

Πολλοί βουλευτές, από όλες τις πτέρυγες του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, εκφράζουν προβληματισμό για το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά χάθηκε η ευκαιρία να αντιδράσει συντονισμένα το πολιτικό σύστημα στο κλίμα βίας που καλλιεργεί η Χρυσή Αυγή στην ελληνική κοινωνία, η οποία επί εικοσιτετράωρα παρακολουθεί έναν πόλεμο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. και δευτερευόντως με το ΠΑΣΟΚ, για το ποιος έχει την ηθική ευθύνη του ξυλοδαρμού μέλους του Κοινοβουλίου, μερικά μόλις μέτρα πριν από την είσοδό του.

Από την επομένη της δήλωσης – απάντησης του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη κατά τη διάρκεια συνέντευξης ότι στο παρελθόν είχε συνταχθεί με την επιστημονική άποψη περί εθνοκάθαρσης και όχι γενοκτονίας των Ποντίων, η ατμόσφαιρα «μύριζε» μπαρούτι στην πολιτική και μιντιακή σκηνή. Σαράντα πέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούσαν αποπομπή του κ. Φίλη κάνοντας λόγο για «αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη», ενώ ώρες μετά τον ξυλοδαρμό Κουμουτσάκου, ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Μεϊμαράκης, χαρακτήριζε τον υπουργό Παιδείας ως ηθικό αυτουργό του βίαιου επεισοδίου, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής. Τελικώς πρόταση δεν θα κατατεθεί, καθώς εάν τούτο γινόταν η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να ξαναχρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο «όπλο» για τους επόμενους έξι μήνες, οπότε επελέγη η λύση της επίκαιρης ερώτησης.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία μεταξύ άλλων εξέφρασε την άποψη πως ο κ. Φίλης, που έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση, ας προβληματιστεί: ποιος θρέφει τον διχασμό και δίνει αφορμή στις ακροδεξιές λογικές.

Αποστάσεις από το μέτωπο του πυρός πήρε το Ποτάμι, καλώντας άπαντες να καταδικάσουν τον «εθνικολαϊκισμό, την πατριδοκαπηλία και τον διαχωρισμό των Ελλήνων σε πατριώτες και προδότες».

Γενίκευση

Η επίθεση, την οποία καταδίκασαν τα κόμματα αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής, πυροδότησε συνολικότερη πολιτική αντιπαράθεση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ την καταδίκασε μεν, αλλά έσπευσε να κατηγορήσει τη Ν.Δ. για «επικίνδυνο ακροδεξιό παιχνίδι». Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, μάλιστα, χωρίς να μπαίνουν στη ουσία των δηλώσεων του κ. Φίλη –οι οποίες τις προηγούμενες ώρες είχαν προκαλέσει έντονη αμηχανία και αρκετές δηλώσεις αποστασιοποίησης στην κυβερνητική παράταξη– έσπευσαν να κατηγορήσουν ευθέως τη Ν.Δ. ότι με τη στάση της στις δηλώσεις Φίλη για την ποντιακή γενοκτονία άναψε το φιτίλι, που οδήγησε στον ξυλοδαρμό βουλευτή από φασιστικά στοιχεία.

Στο κάδρο έσπευσε να μπει και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένος, ο οποίος έσπευσε να διαφοροποιηθεί από τον κυβερνητικό του εταίρο, τονίζοντας ότι ως απάντηση στην πολιτική πράξη του υπουργού Παιδείας ο ίδιος δηλώνει ότι σε όλα τα στρατόπεδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θα γίνουν εκδηλώσεις για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού… Η δήλωση αυτή του υπουργού Αμυνας έγινε μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά την καταψήφιση από τους Ανεξάρτητους Ελληνες της κυβερνητικής πρότασης για φορολόγηση της εγχώριας μπίρας.

Ωρες μετά την πρώτη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., ακολούθησε και δεύτερος γύρος, αυτήν τη φορά για την καθυστέρηση στη σύλληψη των δραστών του ξυλοδαρμού. Η Ν.Δ. εκτόξευσε πυρά προς τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ΝίκοΤόσκα, τους οποίους κατήγγειλε ότι καλύπτουν τραμπούκους.

Η απάντηση από το Μαξίμου υπήρξε εξίσου σφοδρή, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για επικίνδυνα παιχνίδια με ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία μάλιστα λαμβάνουν χώρα για να καλυφθούν τα εσωτερικά της αδιέξοδα και η ανυπαρξία πολιτικών θέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή