Σωτήριες απεργίες για τον κρατικό προϋπολογισμό

Σωτήριες απεργίες για τον κρατικό προϋπολογισμό

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ότι ουδείς εφαρμόζει την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς κοινόχρηστους χώρους στην Ελλάδα μπορεί να επιβεβαιωθεί από μία απλή βόλτα σε περιοχή με πολλά καφενεία, μπαρ και εστιατόρια. Η αδυναμία –ίσως και απροθυμία– ωστόσο της πολιτείας να την εφαρμόσει επιβεβαιώνεται και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με μία απλή ανάγνωση του κρατικού προϋπολογισμού 2016, όπως αυτός κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η πολιτεία δεν έχει ουδεμία πρόθεση να ελέγξει το κάπνισμα σε κοινόχρηστους χώρους, αφού δεν προβλέπονται ούτε για εφέτος ούτε του χρόνου έσοδα από πρόστιμα για το κάπνισμα και από το «τσιγαρόσημο». Αντίθετα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να υπολογίζει σοβαρά στις απεργίες, αφού εκτιμά για το 2016 αυξημένες –σε σχέση με το 2015– «παρακρατήσεις» στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων λόγω κινητοποιήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό 2016 (κεντρικές υπηρεσίες), ενώ τα πρόστιμα για την παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου σε μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια και γενικά κοινόχρηστους στεγασμένους χώρους, που εισέπραξε το κράτος το 2014, έφτασαν τις 353.240 ευρώ, για το 2015 δεν υπολογίζεται καμία είσπραξη, ενώ προβλέπονται και μηδενικά έσοδα από τα σχετικά πρόστιμα και για το 2016. Και εάν είναι δύσκολο να προβλεφθούν έσοδα από πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται κατόπιν ελέγχων, δεν ισχύει το ίδιο για το «τσιγαρόσημο», όπως έχει χαρακτηριστεί το ειδικό ετήσιο τέλος που υποχρεούνται να καταβάλλουν νυκτερινά κέντρα διασκέδασης (μεγάλες πίστες άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων) και καζίνο για να εξαγοράζουν το «καπνίζειν». Υπενθυμίζεται ότι το 2011 ψηφίστηκε «μνημονιακή» διάταξη που επιτρέπει σε αυτά τα καταστήματα τη δημιουργία ειδικών χώρων καπνιζόντων, οι οποίοι δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ένα δεύτερο του συνολικού εμβαδού του καταστήματος. Για τους χώρους καπνιζόντων οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων οφείλουν να καταβάλλουν ετήσιο τέλος ύψους 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το 2014 είχε εισπραχθεί από το ετήσιο τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού 2016, το ποσό των 464.790,26 ευρώ. Η εκτίμηση για τις εισπράξεις του 2015 είναι μηδέν ευρώ, όπως άλλωστε είναι και η πρόβλεψη για τις εισπράξεις του 2016. Και υπενθυμίζεται ότι στην αιτιολογική έκθεση του νόμου 3986/11 υπήρχε η εκτίμηση ότι τα ετήσια έσοδα από το «τσιγαρόσημο» θα ανέρχονταν σε 40.000.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, υψηλές προσδοκίες για οικονομία μέσω… απεργιών φαίνεται ότι διατηρεί το υπουργείο Οικονομικών για εφέτος. Στον κωδικό 3243 «Εσοδα από την περικοπή αποδοχών υπαλλήλων λόγω απεργιών κ.λπ.» προβλέπεται για το 2016 το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ. Η εκτίμηση για το 2015 είναι στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, τα σχετικά έσοδα ήταν πολύ μεγαλύτερα το 2014, όταν οι περικοπές στις αποδοχές υπαλλήλων στον συγκεκριμένο κωδικό ανήλθαν σε 17.909.147,88 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή