Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις με παρόμοια χαρακτηριστικά

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις με παρόμοια χαρακτηριστικά

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοιότητες με πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον οικονομικών και όχι μόνο στόχων παρουσιάζει η έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), τα ξημερώματα της Τρίτης. Η βόμβα ήταν κρυμμένη μέσα σε μαύρο σακίδιο πλάτης, από το οποίο εξείχε ένα λευκό καλώδιο, ενώ η εκρηκτική ύλη ήταν τοποθετημένη μέσα σε μεταλλικό κουτί και αποτελείτο πιθανόν από ζελατοδυναμίτιδα αναμεμειγμένη με ANFO (νιτρικό αμμώνιο εμποτισμένο με πετρέλαιο).

Παρόμοια χαρακτηριστικά είχε η βόμβα που εξουδετερώθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 έξω από το υποκατάστημα της Τράπεζας Eurobank στην πλατεία Κένεντι, στο Χαλάνδρι. Την ευθύνη της αποτυχημένης βομβιστικής επίθεσης (η βόμβα δεν είχε πυροδοτηθεί λόγω ελαττωματικού πυροκροτητή) είχε αναλάβει η πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα «Αναρχική Κοινοπραξία Επίθεσης». Και τότε, οι δράστες είχαν συμπιέσει την εκρηκτική ύλη –2 κιλά ζελατοδυναμίτιδας– μέσα σε μεταλλικό κουτί καφέ, ενώ είχαν τοποθετήσει τον μηχανισμό μέσα σε σάκο που βρέθηκε ανέπαφος μπροστά σε μηχάνημα αυτόματης ανάληψης.

Πριν από την επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ, οι δράστες πραγματοποίησαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και «Το Βήμα», ενώ παρόμοια τακτική είχαν ακολουθήσει και τα μέλη της «Αναρχικής Κοινοπραξίας Επίθεσης». Η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης είχε γίνει σε ένδειξη αλληλεγγύης στον φυλακισμένο Νίκο Ρωμανό (πρόσφατα απηύθυνε κάλεσμα σε «Μαύρο Δεκέμβρη»), ενώ το κείμενο της προκήρυξης έκανε αναφορά στην «αναγκαιότητα της ένοπλης πάλης».

Ομοιότητες εντοπίζονται και με τη βόμβα που είχε εκραγεί στη ΔΟΥ Κηφισιάς τον Σεπτέμβριο του 2013. Την ευθύνη εκείνης της επίθεσης είχε αναλάβει οργάνωση με επωνυμία «Δυνάμεις του Επαναστατικού Τόξου». Και τότε οι δράστες είχαν πραγματοποιήσει προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε Zougla.gr και «Εφημερίδα των Συντακτών», ενώ το κείμενο της προκήρυξης κατέληγε με έκφραση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες για τη ληστεία στο Βελβεντό, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Ρωμανός. Ταυτόχρονα, παλαιότερα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου συσχετίζουν την επίθεση εναντίον του ΣΕΒ με βομβιστικές ενέργειες, όπως εκείνες εναντίον της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, τη ΔΟΥ Ν. Κόσμου ή το σπίτι εφοπλιστή στην Πλάκα. Τα κείμενα ανάληψης ευθύνης για τις παραπάνω επιθέσεις υπέγραφαν η «Επαναστατική Οργάνωση 6η Δεκέμβρη» και η «Επαναστατική Ανατροπή».

Από τα βίντεο της επίθεσης στην οδό Ξενοφώντος στον ΣΕΒ προκύπτει ότι τον «στόχο» προσέγγισαν μέσω της οδού Αμαλίας δύο άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κράνη και επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Το σακίδιο πλάτης με τη βόμβα μετέφερε ο συνεπιβάτης, ο οποίος αποβιβάστηκε προσωρινά και τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του ΣΕΒ, λίγα μόλις εκατοστά από τη μεταλλική πόρτα των γραφείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή