«Είμαστε η πιο φθηνή πολυτέλεια»

«Είμαστε η πιο φθηνή πολυτέλεια»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα ηχογράφησης στο Μέγαρο Μουσικής είναι για την Καμεράτα μία ακόμη αναγνώριση. Και αυτό γιατί πρόκειται για μια ηχογράφηση ιδιαίτερου συμβολισμού αλλά και ουσίας, καθώς είναι η πρώτη συνεργασία με την Deutsche Grammophon. «Είναι μεγάλη επιβράβευση για την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής να συνδέεται με αυτήν την ιστορική εταιρεία», λέει ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου και καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας. «Είμαι συναισθηματικά δεμένος με τον λογότυπο της DG. Από παλιά ήταν ένα άπιαστο όνειρο. Η Καμεράτα ηχογραφεί πλέον για δύο δισκογραφικούς κολοσσούς, την Decca Classics και την Deutsche Grammophon».

Για την ηχογράφηση βρίσκεται στην Ελλάδα ο διάσημος Αργεντινός κόντρα τενόρος Φράνκο Φατζόλι. Είναι ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τη γερμανική εταιρεία και η δεύτερη συνεργασία του με την Καμεράτα. Η Deutsche Grammophon επέλεξε την Καμεράτα, καθώς η ώς τώρα διεθνής παρουσία της θεωρήθηκε «εγγύηση ότι θα εξασφάλιζε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του εγχειρήματος με όργανα εποχής». Ο Φατζόλι ήθελε να ηχογραφήσει άγνωστες άριες του Ροσίνι, «αληθινά αριστουργήματα». Παρά τις αντικειμενικά αντίξοες συνθήκες, η εξέλιξη της Καμεράτας τα τελευταία χρόνια και η διεθνής παρουσία της (με το όνομα Armonia Atenea) υπήρξαν θεαματικές. «Είμαι ευγνώμων στους μουσικούς μας. Παραμένουν πιστοί σε ένα όραμα, παρότι κάποιοι από αυτούς παρέμειναν ώς και 18 μήνες απλήρωτοι», λέει ο Γ. Πέτρου και υπογραμμίζει δύο πολύ σημαντικές συνεργασίες.

«Μας κάλεσαν από το Φεστιβάλ Χέντελ της Καρλσρούης, να είμαστε residence ορχήστρα, γιατί η δουλειά μας πάνω στον Χέντελ θεωρείται σημείο αναφοράς». Η Καμεράτα είχε αποσπάσει διεθνή αναγνώριση με την παραγωγή και ηχογράφηση της όπερας «Αλέξανδρος» του Χέντελ. «Θα δώσουμε επτά παραστάσεις και δύο συναυλίες και θα παρουσιάσουμε την όπερα "Arminio" του Χέντελ, που θα κυκλοφορήσει το 2016 από την Decca». Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, εξάλλου, κυκλοφόρησε το νέο δισκογραφικό εγχείρημα της Καμεράτας, το άλμπουμ «Baroque Divas», πάλι από την Decca.

Αλλά αυτό που είναι πραγματικά εξαιρετικό είναι η πρόσκληση που έλαβε η Καμεράτα από τη διάσημη μεσόφωνο Τσετσίλια Μπάρτολι για να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ το 2016. «Γίνεται μια προσπάθεια από την ίδια να αναβιώσει η όπερα του Τσινγκαρέλι "Giulietta e Romeo", καθώς φέτος το θέμα του φεστιβάλ που επιμελείται η Μπάρτολι (Whitsun Festival) έχει ως θέμα τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα.

Πολλά από τα διάσημα έργα λησμονούνται και ακολουθούν κύκλους ενδιαφέροντος. Η όπερα του Τσινγκαρέλι που θα αναβιώσουμε ήταν από τις πλέον διάσημες και είναι ονομαστή και για την άρια του Ρωμαίου, που τραγουδάει ο Φράνκο Φατζόλι». Θα είναι η πρώτη εμφάνιση ελληνικής ορχήστρας στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.

«Ελπίζουμε η ελληνική πολιτεία να δώσει στην ορχήστρα την προσοχή που της αξίζει. Οι πρώτες μας επαφές με τον νέο υπουργό, ο οποίος ήδη μας τίμησε με την παρουσία του σε συναυλία μας, είναι ελπιδοφόρες», λέει ο Γιώργος Πέτρου. «Είμαστε η πιο φθηνή πολυτέλεια. Εχουμε λιλιπούτειο μπάτζετ και παράγουμε τιτάνιο έργο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή