Ανανέωση της ελληνογερμανικής συνεργασίας στον τομέα της έρευνας

Ανανέωση της ελληνογερμανικής συνεργασίας στον τομέα της έρευνας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με την οποία συνεργαζόμαστε σε τέτοιο εύρος στον τομέα της έρευνας. Μέλημά μας είναι, μεταξύ άλλων, να δώσουμε στους νέους Ελληνες επιστήμονες την προοπτική εργασίας στην πατρίδα τους και ταυτόχρονα έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την αφρόκρεμα των Γερμανών επιστημόνων». Με τα λόγια αυτά ο αναπληρωτής υπουργός του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας-Ερευνας Τόμας Ράχελ επισφράγισε την επέκταση για άλλα τρία χρόνια της ήδη υπάρχουσας διμερούς συνεργασίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ και από τις δύο χώρες.

Το πρόγραμμα αφορά στη συγχρηματοδότηση ερευνητικών έργων συνεργασίας στους τομείς της υγείας, της βιοοικονομίας, της ενέργειας, των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, της ψηφιοποίησης υπηρεσιών με επίκεντρο τον άνθρωπο, κ.ά. Προαπαιτούμενο για τις αιτήσεις που θα μπορούν να κατατεθούν από τον Απρίλιο του 2016 είναι η εύρεση εταίρου από την άλλη χώρα, αλλά και η αριστεία. «Το νέο πρόγραμμα θα υποστηρίξει οριζόντιες δράσεις που επιτρέπουν τη συμπληρωματικότητα με δράσεις του “Ορίζοντα 2020” και εμβληματικές πρωτοβουλίες των δύο χωρών σε νέους τομείς προτεραιότητας», συμπλήρωσε ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, καθηγητής Κώστας Φωτάκης, που αναφέρθηκε στη βούληση του υπουργείου για τη δημιουργία ανεξάρτητου ταμείου για τη χρηματοδότηση της έρευνας.

Η αισιοδοξία των δύο ομολόγων πηγάζει από την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του προγράμματος, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, που είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2013. Συνολικά είχαν κατατεθεί 400 προτάσεις, εκ των οποίων χρηματοδοτήθηκαν 23 πρότζεκτ (5%). Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπου 150 και πλέον σύνεδροι έκαναν απολογισμό της τριετούς προσπάθειάς τους, βραβεύθηκαν χθες τρία πρότζεκτ: το Wassemod (σύμπραξη Fraunhofer Institute for Chemical Technology, Πανεπιστημίου Λειψίας και ΕΜΠ) που αφορά στην ενέργεια, το Shelion (συνεργασία Δημοκρίτειου με Fraunhofer Institute for Chemical Technology) που αφορά την ηλεκτροκίνηση και το Ispebreast (Πανεπιστήμιο Eberhard Karls στο Τίμπιγκεν και Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας»).

Η τελευταία ομάδα επιστημόνων ερευνά ανοσολογικές «υπογραφές» που μπορούν να χρησιμεύσουν ως βιολογικοί δείκτες στην ογκογένεση. Προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τη νέα μέθοδο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την αποτελεσματικότερη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT