Να γίνουν οι νύχτες μας πιο φωτεινές…

Να γίνουν οι νύχτες μας πιο φωτεινές…

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κοιτάξει κανείς από ψηλά τη Φωκίωνος Νέγρη αυτές τις μέρες, θα τη δει να καταυγάζει, διάστικτη από γιορτινά φώτα. Οι κάτοικοι ξαφνιάστηκαν ευχάριστα, αλλά πολλοί είχαν ήδη υποψιαστεί ότι κάτι καλό συνέβαινε όταν τις προηγούμενες ημέρες είχαν παρατηρήσει μια ομάδα νεαρών που τοποθετούσε τον στολισμό στα δέντρα. Λίγοι γνώριζαν τότε ότι ήταν τα παιδιά της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει, που με ακρίβεια και διάθεση συνεργασίας ανέλαβαν την εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας.

Είναι τόσα, πολλά και αθόρυβα, που γίνονται στην Αθήνα από ομάδες πολιτών, από μεμονωμένα άτομα ή μικρές παρέες που παθιάζονται με την ιδέα να κάνουν την αστική ζωή καλύτερη. Ετσι γεννήθηκε και η «Φωτεινή Κυψέλη», η πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού Κώστα Ζαμπέλη, που ξεκίνησε μία προσπάθεια ώστε οι πολυκατοικίες της Κυψέλης να διατηρούν τη νύχτα φωτεινές τις εισόδους τους.

«Αρχικός σκοπός της ομάδας μας ήταν ο φωτισμός των εισόδων των πολυκατοικιών», λέει ο Κώστας Ζαμπέλης. «Δεν άλλαξε ο σκοπός μας, απλώς τώρα η ομάδα απέκτησε μια διαφορετική δυναμική και ανεβάζουμε τον πήχυ με σταθερό στόχο να υπάρχει φως στις γειτονιές μας. Είμαστε μια ομάδα κατοίκων που χωρίς προσωπικό συμφέρον προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μέσα από γενικότερα έργα φωτισμού στην Κυψέλη, σε συνεργασία με επαγγελματίες όπως αρχιτέκτονες και γραφίστες».

Ετσι, γεννήθηκε ο χριστουγεννιάτικος στολισμός γύρω από το σιντριβάνι στη Φωκίωνος Νέγρη, μια πρωτοβουλία που εξαρχής αξιοποίησε την ιδέα της συνέργειας και των δικτύων. Η «Φωτεινή Κυψέλη» συνεργάστηκε στρατηγικά με το ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει, αναζήτησε χορηγούς (την Ενωση Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου και το κατάστημα «Πανλαμποηλεκτρική» που χορήγησε τους λαμπτήρες) και με τη βοήθεια των παιδιών του ΚΕΘΕΑ εγκατέστησε και έθεσε σε λειτουργία τον φωτισμό.

«Τα παιδιά της κοινότητας», λέει ο Κώστας Ζαμπέλης, «απέδειξαν ότι είναι πολύ περισσότερο κοινωνικά ενταγμένα ακόμα και από πολλούς που θέλουν να θεωρούν πως είναι κοινωνικά ενταγμένοι». Το εξηγεί η Κατερίνα Θεοδωρίδου (υπεύθυνη Κέντρου Υποδοχής Αποφυλακισμένων ΚΕΘΕΑ εν Δράσει), που λέει ότι το θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης «παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης εντός και εκτός φυλακής».

Ενα ολόκληρο δίκτυο σκέψης και ανθρώπινων συνεργασιών πίσω από το όμορφο θέαμα που απολαμβάνουν τώρα όσοι περνούν από τη Φωκίωνος Νέγρη. Ολα έγιναν με αδιάβροχα, ανακυκλώσιμα υλικά και οι λαμπτήρες είναι LED, παρέχουν δηλαδή οικονομία στην κατανάλωση με σεβασμό στο περιβάλλον. Η Χαρά Σιγάλα, αρχιτέκτων ειδικευμένη ως lighting designer, επιμελήθηκε το τελικό αποτέλεσμα ώστε να απηχεί το μότο της ομάδας: «Φωτεινή Κυψέλη, γιατί το φως είναι ζωή». Kαθώς φέτος είναι το Διεθνές Ετος Φωτός, η δράση της Φωκίωνος έχει συμπεριληφθεί στο επίσημο ημερολόγιο δράσεων της UNESCO (www.light2015.org).

Χρειάζεται χρόνος ώστε πρωτοβουλίες σαν αυτή να αποκτήσουν ευρύτερη δυναμική που χτίζεται σταδιακά μέσα από την εμπιστοσύνη που επενδύεται. Ο Κώστας Ζαμπέλης, που είναι φυσικός, έχει μεθοδικότητα και πιστεύει στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής της Κυψέλης και της Πατησίων. Οσο το εύρος δράσεων της «Φωτεινής Κυψέλης» θα επεκτείνεται, θα είναι περισσότερο εφικτοί και υψηλότεροι οι στόχοι. Ονειρο του Κώστα Ζαμπέλη είναι η αναβίωση της περίφημης Στοάς Μπρόντγουεϊ (Πατησίων και Αγίου Μελετίου), που όταν εγκαινιάστηκε γύρω στο 1970 ήταν σύμβολο της «μοντέρνας ζωής». «Είναι μια μεγάλη πρόκληση για μένα. Σε συνεργασία με τον κ. Γ. Λάλη επιθυμούμε να δούμε τη Στοά ως ένα ασφαλές και φωτεινό πέρασμα. Σήμερα, από τα περίπου 25 καταστήματα, τα 22 είναι κλειστά. Πιστεύω όμως ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά να γίνει και πάλι της μόδας». Από τους τέσσερις χώρους (θέατρο, θερινός και χειμερινός κινηματογράφος, χώρος διασκέδασης) λειτουργεί μόνο το Θέατρο της Κάτιας Δανδουλάκη. «Η Στοά Μπρόντγουεϊ, ο πρώτος πολυχώρος της Αθήνας, μπορεί και πρέπει να γεμίσει και πάλι ζωή», λέει ο Κώστας Ζαμπέλης.

Προς το παρόν, τα φώτα συγκεντρώνει η χριστουγεννιάτικη Φωκίωνος Νέγρη. Η όψη της είναι πιο χαρούμενη, πιο πιστή στο πνεύμα της, έχει μέτρο και ηρεμία. Αποκαλύπτει πόσο πολλά μπορούν να γίνουν, όταν συντονιστούν λίγοι άνθρωποι με πάθος. Και οι λίγοι μπορούν να γίνουν περισσότεροι.

​​ www.fotinikipseli.gr (όλες οι δράσεις ανεβαίνουν στο www.facebook.com/fotinikipseli).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή