Καταδίκη Καρατζαφέρη για το «πόθεν έσχες»

Καταδίκη Καρατζαφέρη για το «πόθεν έσχες»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δωδεκάμηνη φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης για παραλείψεις σε δηλώσεις του «πόθεν έσχες» προηγούμενων ετών, καθώς το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, αλλά δεν τον καταδίκασε ως μέτοχο εξωχώριων εταιρειών εκ των οποίων η μία –κατά το κατηγορητήριο– κατείχε ακίνητο στις Βρυξέλλες.

Η υπόθεση Καρατζαφέρη που είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα πριν από περίπου ένα χρόνο εκδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, ενώπιον του οποίου απολογήθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Κατά την απολογία του ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε «καταπροσβεβλημένος» για την τροπή που πήραν τα πράγματα και επέρριψε την ευθύνη για τις παραλείψεις σε δηλώσεις του για το «πόθεν έσχες» στην αμέλειά του να εποπτεύει προσωπικά τις δηλώσεις των περιουσιακών του στοιχείων και στην εμπιστοσύνη που επέδειξε στη λογίστριά του.

Η απολογία του –που περιστράφηκε στα πραγματικά περιστατικά δύο εξωχώριων εταιρειών που εντοπίστηκαν από τους ελέγχους αλλά και στα οικονομικά τους, για τα οποία έδωσε την εξήγηση ότι ήταν χρήματα από μισθούς και την πολυετή δραστηριότητά του– είχε και στιγμές προσωπικής τοποθέτησης. «Το μειονέκτημά μου είναι ότι εμπιστεύθηκα ανθρώπους που με πρόδωσαν», ενώ πρόσθεσε ότι «αισθάνεται καταστεναχωρημένος, ράκος, γιατί δεν ήθελε να αφήσει σκιά στο όνομά του για την οικογένειά του και τα εγγόνια του».

Η εμπλοκή του κ. Καρατζαφέρη με εξωχώριες εταιρείες και παραλείψεις στο «πόθεν έσχες» είχε προκύψει από τις έρευνες για εξοπλιστικά προγράμματα, ωστόσο από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψαν ενδείξεις για τις εξωχώριες εταιρείες, παρά μόνον οι παραλείψεις στο «πόθεν έσχες». Η εισαγγελέας υπήρξε καταδικαστική για τα περιουσιακά στοιχεία εξωχώριας εταιρείας, τα οποία πέρασαν αργότερα σε καταπίστευμα (δηλαδή στο όνομα συγγενικού του προσώπου), για τα οποία υποστήριξε ότι έπρεπε να είχαν δηλωθεί στο «πόθεν έσχες». «Τα χρήματα αποτελούν περιουσία που όφειλε ο κ. κατηγορούμενος να δηλώσει. Πόσο δε μάλλον όταν έχει δημιουργηθεί ένα portfolio ύψους 6.600.000 δολαρίων, είναι απορίας άξιον τι τον συμβούλευσε, όπως λέει, η λογίστριά του να κάνει», τόνισε η εισαγγελέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή