Αποπληρωμές έργων ύψους 200 εκατ. τόνωσαν την αγορά πληροφορικής

Αποπληρωμές έργων ύψους 200 εκατ. τόνωσαν την αγορά πληροφορικής

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τονώθηκε η αγορά πληροφορικής τις τελευταίες ημέρες. Σχεδόν 200 εκατ. ευρώ «έπεσαν» τις τελευταίες εβδομάδες στην αγορά, στο πλαίσιο αποπληρωμών έργων που υλοποιήθηκαν στο πρόγραμμα ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» (Ε.Π. Ψ.Σ.).

Μεταξύ των έργων που αποπληρώθηκαν, συγκαταλέγεται η δράση κρατικής ενίσχυσης «Ψηφιακή Αλληλεγγύη» με 65 εκατ. ευρώ και το έργο περιφερειακών ευρυζωνικών δικτύων, γνωστό ως Rural, ύψους 26 εκατ. ευρώ. Στο Rural, το σημαντικότερο ύψος των πληρωμών αφορούσαν τον ΟΤΕ, ύψους περίπου 19 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ την Intrakat. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες αποπληρωμές αφορούν μόνον προκαταβολές, δεδομένου ότι το Rural έχει κατακυρωθεί με τίμημα 65 εκατ. ευρώ και συνιστά έργο-γέφυρα με το επόμενο ΕΣΠΑ που ήδη ξεκίνησε. Στην «Ψηφιακή Αλληλεγγύη» οι ανάδοχοι είναι πολλοί (ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Πλαίσιο κ.ά.). Αλλα έργα που άφησαν χρήματα τις τελευταίες εβδομάδες ήταν το έργο των Μητροπολιτικών Δικτύων που μοιράστηκαν εκ νέου σε ΟΤΕ (4 εκατ. ευρώ) και Intrakat (2 εκατ. ευρώ), το Εθνικό Ληξιαρχείο που υλοποίησε η Globo Technologies (12 εκατ. ευρώ), η Ηλεκτρονική Πολεοδομία ύψους 4,5 ευρώ που μοιράστηκαν οι εταιρείες Intrasoft και SingularLogic και το Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Ακτινοβολιών που υλοποίησε η Space Hellas (4,5 εκατ. ευρώ).

Ακόμη πόρους 12 εκατ. ευρώ απορρόφησε τις τελευταίες εβδομάδες το Κτηματολόγιο, τα οποία μοιράστηκαν διάφορες επιχειρήσεις που προετοίμασαν ψηφιακούς χάρτες της χώρας. Τέλος, περίπου 4,5 εκατ. ευρώ αποπληρώθηκαν στην Intrasoft για το πληροφοριακό σύστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), και άλλα 2,5 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν διάφορες επιχειρήσεις (Profile, Intrasoft κ.ά.) που υλοποίησαν έργα αντίστοιχου ύψους στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Παράγοντες της αγοράς χαρακτήρισαν την περίοδο λήξης του ΕΣΠΑ γιορτή για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Οι ίδιοι ωστόσο σημειώνουν ότι έπειτα από κάθε «γιορτή» ακολουθεί μια μακρά περίοδος νηστείας, μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Κι επειδή στο νέο ΕΣΠΑ δεν υφίσταται ξεχωριστό επιχειρησιακό πρόγραμμα, οι εταιρείες του κλάδου καλό θα είναι να στρέψουν τις δυνάμεις τους, είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο εξωτερικό.

Παράγοντες κοντά στο Ε.Π. Ψ.Σ. ανέφεραν ότι το πρόγραμμα θα κλείσει χωρίς απώλειες πόρων. Συνολικά οι δαπάνες του θα ανέλθουν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ ή στα 950 εκατ. ευρώ αν σ’ αυτές συμπεριληφθούν οι δαπάνες των Περιφερειακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ). Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά (2007) το Ε.Π. Ψ.Σ. είχε σχεδιαστεί να χρηματοδοτήσει δράσεις ύψους 1 δισ. ευρώ ή 1,5 δισ. ευρώ αν συμπεριλαμβάνονταν η συμβολή των ΠΕΠ. Ωστόσο, καθώς οι αστοχίες ακολουθούσαν η μία την άλλη και οι ανάγκες για λειτουργικές δαπάνες αυξάνονταν, κονδύλια του προγράμματος μεταφέρθηκαν σε άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT