Στο ΥΕΘΑ η διαχείριση μεταναστευτικού

Στο ΥΕΘΑ η διαχείριση μεταναστευτικού

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τον συντονισμό ενός υποστρατήγου ο οποίος θα έχει το γενικό πρόσταγμα για την ολοκλήρωση πέντε hotspots και δύο κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων έως τις 15 Φεβρουαρίου, αλλά και τη μετέπειτα διοίκησή τους, θα προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διαφυλαχθεί η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις θα διατηρήσουν για άγνωστο χρονικό διάστημα την ευθύνη του νεοσύστατου Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Μεταναστών, τουλάχιστον μέχρι το υπουργείο Μετανάστευσης, η Αστυνομία και οι λοιπές εμπλεκόμενες υπηρεσίες να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο πρόβλημα.

Το νέο οργανόγραμμα και τις νέες αρμοδιότητες παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, ο οποίος περιέγραψε τις δυσκολίες που υπάρχουν στα νησιά, αλλά και στην απορρόφηση των κονδυλίων που θα καλύψουν αυτή την κινητοποίηση και τα οποία ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαχειριστική αρχή που προβλέπεται από την Ε.Ε. Τον κ. Καμμένο πλαισίωναν ο κ. Δ. Βίτσας, αλλά και ο κ. Ι. Μουζάλας, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις περί παραγκωνισμού του υπουργού αναπληρωτή Μετανάστευσης προς όφελος του υπουργού Αμυνας.

Συγκεκριμένα, χθες γνωστοποιήθηκε ότι στα πέντε hotspots, σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, η παραμονή των προσφύγων θα είναι μέχρι και 24 ώρες και για τα δύο στρατόπεδα μετεγκατάστασης στο Σχιστό και στη Σίνδο έως 72 ώρες. Σε αυτά, την ασφάλεια και τη φύλαξη θα έχει η Αστυνομία, ενώ η είσοδος και η έξοδος θα είναι ελεύθερες. Κομβικό ρόλο θα έχει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης. Κεντρικός συντονιστής θα είναι ο υποστράτηγος (ΟΥΚ) Κων. Φλώρος και διευθυντής του Συντονιστικού Κέντρου ορίστηκε ο συνταγματάρχης Γ. Θεοχάρης. Ως βάση θα λειτουργεί το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Μεσογείων, από όπου θα συντονίζονται και οι υπόλοιποι συναρμόδιοι φορείς, δηλαδή το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία, οι εμπλεκόμενες ΜΚΟ, τα στελέχη του υπ.Μετανάστευσης, ενώ θα υπάρχει μέριμνα για ενημέρωση της Ε.Ε.

Εξι τμήματα

Θα συντονίζονται έξι τμήματα:

Πρώτον, τμήμα χερσαίων και θαλασσίων μεταφορών. Ο κ. Καμμένος τόνισε χθες ότι θα υπάρξει «απόλυτος σεβασμός» στις υφιστάμενες ακτοπλοϊκές συμβάσεις, ωστόσο θα διευκολυνθεί η διαδικασία ταχείας μεταφοράς των προσφύγων προς την ενδοχώρα.

Δεύτερον, ένα τμήμα υγειονομικού, με επικεφαλής αξιωματικό γιατρό και τη συμμετοχή αστυνομικών και λιμενικών. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχει δυνατότητα ιατρικών εξετάσεων για διάφορες ασθένειες, ενώ θα γίνει και ξεχωριστό παιδιατρικό τμήμα.

Τρίτον, τμήμα υποδομών, το οποίο θα παρακολουθεί τη δημιουργία των hotspots και των κέντρων.

Τέταρτον, τμήμα εφοδιασμού και σίτισης, το οποίο θα λειτουργεί επικουρικά προς τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την τροφοδοσία για τον πρώτο μήνα (η οδηγία της Ε.Ε. προβλέπει 5,72 ευρώ ανά πρόσφυγα για καθημερινή διατροφή).

Πέμπτον, τμήμα συνδέσμων, όπου, εκτός από όσους ενεργοποιούνται σε επιχειρησιακό επίπεδο, διατηρούνται επαφές με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, την Ε.Ε. και την Κομισιόν.

Εκτον, τμήμα με επικεφαλής αξιωματικό, με ευθύνη τον συντονισμό των πιστοποιημένων ΜΚΟ. Στα τμήματα καταγραφής των προσφύγων δεν θα υπάρχει στρατιωτική παρουσία. Ωστόσο, ο έλεγχος των βιομετρικών στοιχείων θα γίνεται από τον στρατό, ενώ ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε ότι αναμένει τη συμφωνία της Υπατης Αρμοστείας για την αποστολή 2 εκατ. τέτοιων στοιχείων. Τόνισε, επίσης, ότι ενημέρωση μέσω του συστήματος Eurodata συνεχίζεται από τα 48 μηχανήματα που υπάρχουν, παρότι αναμένονται ακόμη 100.

Επίταξη έκτασης στην Κω και «απομόνωση» ύποπτων ΜΚΟ

Αντίστοιχη οργάνωση με ιεραρχική δομή ανάλογη προς εκείνη του Κεντρικού Συντονιστικού θα υπάρχει τοπικά (στα νησιά και τα δύο κέντρα). Υπεύθυνος θα είναι ο κατά τόπους διοικητής (στα νησιά ο ταξίαρχος), με συντονιστές ένα συνταγματάρχη και δύο αξιωματικούς από την αστυνομία και το Λιμενικό.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, η πρόοδος είναι έως τώρα η εξής:

Στη Λέσβο οι περισσότερες εργασίες έχουν ολοκληρωθεί.

Στη Χίο, οι εργασίες προχωρούν, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ. Εκεί, με απόφαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του εθνικού συντονιστή, θα μεταφερθούν δύο γεννήτριες Η/Ζ 300 KVh.

Στη Σάμο, απαιτούνται αρκετές εργασίες έως ότου διαμορφωθεί ένα σχέδιο που θα δίνει οριστική λύση. Εως τότε, το hotspot θα εξοπλιστεί με σκηνές και χημικές τουαλέτες, προκειμένου να είναι λειτουργικό.

Ιδιαιτέρως οξύς ήταν ο κ. Καμμένος για το hotspot της Κω. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προανήγγειλε την επίταξη του 50% της έκτασης που απαιτείται για τη δημιουργία του κέντρου, προκειμένου να ξεπεράσει την αμφιθυμία των ιδιοκτητών. «Θα σεβαστούμε τους κατοίκους», είπε ο κ. Καμμένος, αλλά πρέπει να σταματήσει η εκμετάλλευση των προσφύγων και έφερε ως παράδειγμα τη φόρτιση κινητών για πέντε ευρώ. «Κάποιοι που διαμαρτύρονται να μάθουν ότι η μπίζνα αυτή τελειώνει», επισήμανε.

Στη Λέρο, έχει οριοθετηθεί ο χώρος, ενώ υπάρχουν ήδη προσφορές από τα ΕΛΠΕ για την ανέγερση κάποιων οικίσκων. Και στη Λέρο θα χρησιμοποιηθούν για ένα χρονικό διάστημα σκηνές. Ο κ. Καμμένος εκτίμησε πως τα δύο κέντρα στο Σχιστό και στη Σίνδο θα είναι έτοιμα σύντομα. Επίσης, γνωστοποίησε ότι η Διαχειριστική Αρχή για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων δεν είναι ακόμη έτοιμη, γι’ αυτό και 34 εκατομμύρια βρίσκονται δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κ. Καμμένος προανήγγειλε την «απομόνωση» κάποιων ΜΚΟ που λειτουργούν ως «βιτρίνα» ισλαμιστικών στοιχείων για να στρατολογήσουν πρόσφυγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή