Εντός και Εκτός: Η αμυντική καινοτομία και το φινλανδικό μοντέλο

Εντός και Εκτός: Η αμυντική καινοτομία και το φινλανδικό μοντέλο

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Μεταξύ Αθήνας και Καΐρου υπάρχουν εντατικές επαφές τις τελευταίες εβδομάδες. Τα θέματα ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο είναι αρκετά και αφορούν και τις διμερείς σχέσεις, πέρα από το ευρύτερο ζήτημα του Μεσανατολικού που αναστατώνει τον πλανήτη. Οι υφιστάμενες συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορούν τον προγραμματισμό επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, στην Αθήνα περί τις 19-20 Μαΐου. Αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, η επίσκεψη θα είναι υπουργική. Προς το παρόν, σκέψεις για Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, δηλαδή μια ευρεία συνάντηση υπουργών υπό τους δύο ηγέτες Κυριάκο Μητσοτάκη και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Δεν το σκέφτηκε και πολύ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας. Θα λείπει αυτές τις ημέρες στο Αιγαίο, με σκοπό να περάσει τη Μεγάλη Εβδομάδα κοντά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Χθες κινήθηκε μεταξύ Κω και Αγαθονησίου. Σήμερα θα βρεθεί στην Πάτμο για τη λειτουργία του Ιερού Νιπτήρος. Μαζί του είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης και ο αρχηγός ΓΕΣ Γιώργος Κωστίδης. Ωστόσο, λίγο προτού αναχωρήσει αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» το πολυνομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) με σκοπό τη σταδιακή συμμετοχή των εγχώριων νεοφυών επιχειρήσεων (startups) στην προσπάθεια δημιουργίας λογισμικού ή άλλων προϊόντων που μπορούν να αξιοποιηθούν από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Στο νομοσχέδιο, το οποίο η «Κ» αποκάλυψε έγκαιρα στα πρώτα στάδια διαμόρφωσής του, προβλέπεται η δημιουργία του ΕΛΚΑΚ ως εταιρείας που φέρνει σε επαφή τις startups με τα γενικά επιτελεία, αλλά και τα πανεπιστήμια, με στόχο την πρόσβαση στην αγορά των προϊόντων διττής χρήσης, αλλά και την κατασκευή συστημάτων, όπως είναι τα UAV και τα drones.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Η αμυντική καινοτομία και το φινλανδικό μοντέλο-1Ο κ. Νίκος Δένδιας (φωτογραφία) είχε προαναγγείλει και αλλαγές σε θέματα που αφορούν τα στελέχη. Εν προκειμένω, στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη η οποία επιτρέπει για πρώτη φορά στις γυναίκες που επιλέξουν να υπηρετήσουν εθελοντικά στις Ενοπλες Δυνάμεις, σε συνδυασμό με τις σπουδές τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να μπορούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του υποψήφιου εφέδρου αξιωματικού βραχείας εθελοντικής υπηρεσίας και να λαμβάνουν, ως εκ τούτου, αμοιβή ποσοστό επί του μισθού του δόκιμου εφέδρου αξιωματικού (ΔΕΑ). Η πρόβλεψη αυτή για τα λεγόμενα ειδικά προγράμματα θητείας καλύπτει όλους τους κύκλους σπουδών (προπτυχιακούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς και υποψηφίους διδάκτορες). Το συγκεκριμένο «παράθυρο» σε θητεία γυναικών υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις αποτελεί μία από τις πρώτες ρυθμίσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την εθελοντική στράτευσή τους σε μεγαλύτερο εύρος. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας έχει θέσει ως βασικό μοντέλο στο οποίο θα βασιστεί η προσπάθεια μεταρρύθμισης του καθεστώτος στράτευσης στην Ελλάδα, το φινλανδικό. Στο νομοσχέδιο (άρθρο 68) υπάρχει και μια πρόβλεψη που αποσκοπεί στην κατά το δυνατόν διόρθωση του τρόπου αποζημίωσης που δικαιούνται τα μέλη του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία βρίσκονται σε αποστολή.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Σούδα σήμερα το πρωί. Στον Ναύσταθμο θα ελλιμενιστεί το αεροπλανοφόρο του γαλλικού ναυτικού «Charles de Gaulle», το οποίο αυτή την εποχή βρίσκεται στην περιοχή. Στα Χανιά και την ευρύτερη περιοχή έχουν κυριολεκτικά βαρεθεί να βλέπουν αεροπλανοφόρα να μπαινοβγαίνουν στον κόλπο της Σούδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κρηπίδωμα στο οποίο θα «δέσει» το γαλλικό αεροπλανοφόρο, θα έχει μόλις απελευθερωθεί από ένα άλλο, μεγαλύτερο: το αμερικανικό «Dwight D. Eisenhower». Οι Αμερικανοί και, προφανώς, οι Γάλλοι έχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα πολύ έντονη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και η Σούδα δεν αδειάζει ποτέ…

Η ΑΤΑΚΑ

«Οταν λέμε είμαστε μέλος της Ε.Ε., δεν σημαίνει σήμερα αυτό που σήμαινε το 1981, σημαίνει φοβάμαι λιγότερα, το ίδιο κι αν είσαι μέλος του ΝΑΤΟ. Εδώ υπάρχει πρόβλημα στρατηγικών επιλογών της Δύσης σε σχέση με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Αμερική και την ενδεχόμενη εκλογή Τραμπ. Αρα, πρέπει η εθνική μας ισχύς να είναι όσο γίνεται μεγαλύτερη και πρέπει αυτό να βασίζεται και σε μια συναίνεση, σε μια κοινή αντίληψη για τη μοίρα μας, για την εθνική μας υπόσταση, αλλά και για την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Εάν δεν υπάρχει αυτή η κοινή αντίληψη, για διάφορους λόγους που μπορεί να εμπεριέχουν και τη στιγμιαία σκοπιμότητα ή και την κομματική υστεροβουλία, δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι διασπάται αυτό το ενιαίο εθνικό φρόνημα το οποίο το έχουμε ανάγκη». Αυτά είπε, μεταξύ πολλών άλλων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος (EΡTNews) συνοψίζοντας με τον συνήθη ακριβή τρόπο του την κατάσταση του εσωτερικού μετώπου έναντι των διεθνών προκλήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή