Διορία τριών μηνών από την Ε.Ε. στην Ελλάδα

Διορία τριών μηνών από την Ε.Ε. στην Ελλάδα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει η Ε.Ε. ζητώντας να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, μέσω πακέτου συστάσεων προς την Ελλάδα το οποίο υιοθέτησε χθες το Συμβούλιο. Η Ελλάδα έχει διορία τριών μηνών για να διορθώσει τις αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., σε διαφορετική περίπτωση τον Μάιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του κώδικα Σένγκεν το οποίο επιτρέπει την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν μέχρι και για δύο χρόνια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιβάλλεται να ληφθεί δράση έτσι ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες καταγραφής, η επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, οι διαδικασίες των συνοριακών ελέγχων, η ανάλυση κινδύνου, το ανθρώπινο δυναμικό και η εκπαίδευσή του, οι υποδομές και η διεθνής συνεργασία.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η σύσταση που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι η Ε.Ε. αντιμετωπίζει σήμερα μια πρωτόγνωρη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση και αυτό σημαίνει ότι πολλά κράτη-μέλη αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εξασφάλιση επαρκούς ελέγχου των εξωτερικών συνόρων σύμφωνα με το κεκτημένο Σένγκεν. Αναγνωρίζεται επίσης ότι η Ελλάδα έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από αυτές τις εξελίξεις λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Ομως δεδομένης της κλίμακας του προβλήματος απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες. «Η συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχουν επιπτώσεις στο σύνολο της Ε.Ε. και πρέπει να επιλυθούν συλλογικά», καταλήγει η ανακοίνωση. Η διορία που έχει η Ελλάδα για να βελτιώσει τη φύλαξη των δικών της συνόρων και κατ’ επέκταση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. είναι τρεις μήνες, αναφέρει κοινοτική πηγή.

Καθυστερούν τα hotspots

Σημαντική καθυστέρηση καταγράφεται στην ολοκλήρωση των hotspots αλλά και των κέντρων φιλοξενίας, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι θα ήταν έτοιμα στις 15/2. Από τα hotspots λειτουργεί μόνο αυτό στη Λέσβο, ενώ ελάχιστα έχουν προχωρήσει οι εργασίες σε Σχιστό και Διαβατά.

Σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας θα συνοδεύσει την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής Laura Boldrini σε επίσκεψη στη Μυτιλήνη. Στη Λέσβο εξάλλου σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με θέμα «Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος μπροστά στην προσφυγική κρίση» όπου θα απευθύνουν χαιρετισμό οι υπουργοί Θ. Δρίτσας, Γ. Μουζάλας και Ν. Τόσκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή