Προβληματισμός στην Πειραιώς για ένα hedge fund

Προβληματισμός στην Πειραιώς για ένα hedge fund

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμός επικρατεί στη διοικητική πυραμίδα του ομίλου Πειραιώς για τη στάση ενός hedge fund, που ελέγχεται από τον Αμερικανό μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον. Το hedge fund, που κατέχει το 9,3% της Πειραιώς, και το οποίο εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της τράπεζας με ένα μέλος, τον κ. A. Blades, κινείται δραστήρια προς πολλές πλευρές, επιδιώκοντας να αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Blades έχει πραγματοποιήσει πολλά ραντεβού με άλλα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας, μετόχους αλλά και μέλη του ΤΧΣ και ζητάει επίμονα να πραγματοποιηθούν διοικητικές αλλαγές.

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ ελέγχει το 26% των μετοχών της τράπεζας και έχει καθοριστικό ρόλο στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Πηγές της Πειραιώς περιγράφουν μια μη εποικοδομητική συμπεριφορά, καθώς πέραν της ανοιχτής προσπάθειας για την προώθηση διοικητικών αλλαγών, το συγκεκριμένο μέλος του Δ.Σ. δημιουργεί γενικότερα προβλήματα στη λήψη αποφάσεων. Αναφέρουν ότι δεν είναι κατανοητή η επιμονή του συγκεκριμένου fund στην παρούσα συγκυρία, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου μέσω διεθνούς διαγωνισμού τον οποίο «τρέχει» η EgonZehnder, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες αναζήτησης επιτελικών στελεχών για επιχειρήσεις.

Επιπλέον ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να εγκριθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα αξιολογηθούν όλα τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών από το ΤΧΣ με τη βοήθεια ανεξάρτητου εξειδικευμένου συμβούλου, σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια που περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο. Στο πλαίσιο αυτό η στάση του hedge fund αντιμετωπίζεται με μεγάλες επιφυλάξεις, ενώ σημειώνουν ότι δεν διαθέτει μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε άλλες τράπεζες, πολύ περισσότερο εμπειρία διοίκησης τραπεζών. Προσθέτουν ότι πέραν του 9,3% που ελέγχει άμεσα δεν έχει προσελκύσει παρά μικρό αριθμό άλλων μετόχων που δεν κατέχουν πάνω από το 5% της τράπεζας. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η «μάχη» για την ανάληψη του ελέγχου της Πειραιώς συνδέεται με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεδομένου ότι η Πειραιώς διατηρεί το μεγαλύτερο απόθεμα προβληματικών στοιχείων ενεργητικού. Σημειώνεται ότι ο κ. Πόλσον είχε αντιδράσει έντονα στην αντικατάσταση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Α. Θωμόπουλου, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στις αρχές του έτους. Αλλοι αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν ότι ο ενεργός ρόλος του κ. Πόλσον και η προσπάθεια εξασφάλισης του διοικητικού ελέγχου της τράπεζας είναι εύλογα, καθώς είναι από τους μεγαλύτερους μετόχους, έχοντας πραγματοποιήσει μια σημαντική επενδυτική κίνηση από την οποία μάλιστα καταγράφει σημαντικές ζημίες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT